• Search form

05.12.2018 | 01:19

HFestival i NEW konferencija o budućnosti izvođačkih umetnosti

HFestival i NEW konferencija o budućnosti izvođačkih umetnosti

Hartefakt organizuje od 10. do 15. decembra u Beogradu novo izdanje svog HFestivala, koji obuhvata i konferenciju “Budućnost izvođačkih umetnosti u Srbiji - perspektive i izazovi” koja će se kroz panel diskusije baviti institucijama, festivalima i nezavisnom scenom, u cilju uspostavljanja dijaloga o različitim problemima aktera u tom polju i mogucnostima njihovog rešavanja.  

Konferencija bi trebalo da okupi 13. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci relevantne pozorišne radnike u izvođačkim umetnostima u Srbiji - autore, reditelje, glumce, administratore u kulturi i druge, a otvoriće je predsednica Vlade Ana Brnabić, najavili su 4. decembra u razgovoru sa novinarima Andrej Nosov i Biljana Srbljanović iz Hartefakta, koji su i članovi Saveta za kreativne industrije formiranog na inicijativu premijerke. Cilj je, kako su istakli, da se uspostavi dijalog, da se definišu postojeće institucionalne i vaninstitucionalne prakse, da se razmotre podrška ili njen nedostatak i da sami akteri predlože moguća rešenja za svoje probleme, koji su vrlo raznovrsni.

Kao deo šire NEW platforme, konferencija bi, kako je najavljeno, trebalo da omogući otvoren i konstruktivan razgovor svih relevantnih aktera iz tog sektora savremene umetničke produkcije, proces definisanja i redefinisanja postojećih institucionalnih i vaninstitucionalnih praksi u toj oblasti, razmatranje podrške i njenog nedostatka koju sektor izvođačkih umetnosti ima, te ocrtavanje pozicije savremene izvođačke umetnosti na evropskoj kulturnoj i umetničkoj sceni, pre svega u kontekstu međunarodne saradnje i participacije publike.

U tematskom delu konferencije “Institucionalna perspektiva” panelisti će biti direktori i predstavnici narodnih pozorišta iz Beograda Ivana Vujić, Niša Spasoje Ž. Milovanović, Sombora Mihailo Nestorović i Novog Sada Zoran Đerić, kao i Maša Mihailović iz Ateljea 212, a moderatorka će biti savetnica predsednice vlade za digitalne i kreativne industrije Ana Ilić.

Kao učesnici panela “Nezavisna i samostalna scena” najavljeni su Dijana Milošević iz Dah teatra, Marijana Cvetković iz Stanice – servisa za savremeni ples, Milan Vračar iz Kulturanove, Boris Mišković iz Beoarta i Minja Bogavac iz Reflektor teatra, koja je odnedavno i direktorka Šabačkog pozorišta, a moderatorka će biti Jelena Kajgo iz Bitef dens kompanije.

Panelisti na temu “Festivalske politike i prakse” biće direktori i umetnički direktori Bitefa Jelena Knežević, Beogradskog festivala igre Aja Jung, pozorišnog festivala Desire – Central station u Subotici Andraš Urban, Sterijinog pozorja u Novom Sadu Miroslav Radonjić i Jugoslovenskog pozorišnog festivala “Bez prevoda” u Užicu Nemanja Ranković. Moderator razgovora biće Milan Lučić iz Britanskog saveta u Beogradu.

Kao ravnopravni učesnici konferencije očekuju se i drugi akteri scene koji su pozvani na osnovu kriterijuma umetničkog kvaliteta i društvene relevantnosti, bilo kao predstavnici organizacija, trupa, institucija, bilo kao individualni stvaraoci. Svi će, kako je najavljeno, biti u prilici da aktivno izraze mišljenje, kritiku i stavove, ali pre svega konstruktivne i održive predloge za unapređenje celokupne oblasti.

Polazeći od potencijala koji postoje u oblasti izvođačkih umetnosti u Srbiji, ali i nedostatka mehanizama za njihov održivi razvoj, konferencija je zamišljena kao prvi korak u mapiranju prepreka sa kojima se čitav sektor suočava. To bi pre svega bio prvi korak u osmišljavanju strategija za njihovo prevazilaženje, za unapređenje uslova i dometa rada jedne od najvažnijih i međunarodno najpriznatijih umetničkih oblasti savremenog stvaralaštva u Srbiji, istakli su organizatori.

Biljana Srbljanović je rekla da je radna grupa, formirana posebno za ovaj sektor i NEW konferenciju, prikupila javno dostupne statističke, finansijske, organizacione i logističke podatke “kao vrstu startne pozicije, da znamo na čemu smo”.

Taj izveštaj biće na raspolaganju učesnicima konferencije, koji su pozvani da “govore potpuno neomeđeno bilo čime”, rekla je Biljana Srbljanović i dodala da je kod nekih bilo malo nepoverenja, s obzirom da je Savet za kreativne industrije osnovala predsednica Vlade Srbije. “Ma izađi i reci: Ua Vlada, jer to i to, samo prosto obrazloži”, poručila je Biljana Srbljanović, dramska autorka i redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Kao dodatni panel konferencije, koji je istakla kao najdraži, Biljana Srbljanović najavila je izveštaj sa tog skupa koji će podneti troje mladih pozorišnih praktičara - Mina Ćirić, Ognjen Obradović i Pavle Terzić pratiće debatu u funkciji izveštača i na kraju dati neku vrstu sinteze, ali i reći kako oni sami sve to vide. “Tako da se čuje zaključak, ali ne od administracije, nego od mladih, jer su oni ti koji će sprovoditi sistemske promene”, rekla je Biljana Srbljanović.

Andrej Nosov je pomenuo da su Biljana Srbljanović i on doživeli odijum u delu kulturne javnosti kada su ušli u Savet za kreativne industrije. “Sada sa ponosom kažemo - evo prva dva-tri rezultata su tu”, istakao je Nosov, navodeći da je u finalnoj fazi dugoočekivano rešavanje statusa profesionalnih baletskih igrača, odnosno njihovog odlaska u penziju.

“Treća stvar je da se pravi mehanizam koji će najznačajnjim festivalima obezbediti jednu vrstu finansijske stabilnosti, tako da sredstva koja će ulagati država budu značajnija i da dolaze iz fonda koji će razumeti njihove potrebe i moći da prati njihov rad”, rekao je Nosov.

Konferencija je deo šire platforme NEW (New European Way), koja je fokusirana na obrazovanje i umrežavanje mladih autora, jačanje međunarodne saradnje i stvaranje osnovnih uslova za razvoj savremenog pozorišta, kao i na razmenu ideja i promociju novih aktera savremenog pozorišta.

Konferencija je i deo programa HFestivala, koji će biti održan najvećim delom u Jugoslovenskoj kinoteci, ali i u Bitef teatru, Centru za kulturnu dekontaminaciju i u Narodnom pozorištu, a počeće 10. decembra otvaranjem izložbe fotografija Fadila Šarkija o svakodnevnom životu migranata.

Program HFestivala obuhvata, između ostalog, predstave “Nora – Lutkina kuća” Kazališta hotel Bulić iz Zagreba, u režiji Senke Bulić, koja preispituje pitanje slobode izraza, te Hartefaktovu produkciju “PrstDoruntine Baše, u režiji Ane Tomović o položaju žena na Kosovu čiji su muževi i sinovi nestali tokom rata.

Na HFestivalu gostovaće Sarajevo film festival (SFF) programom “Suočavanje sa prošlošću” koji je osmišljen kao preispitivanje ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije kroz filmske projekcije i komunikaciju sa autorima.

U okviru HFestivala, biće objavljen konkurs za Sajam istinitih priča, čiji je cilj da prikupi i zabeleži do sada neekranizovane priče u vezi sa ratnim zbivanjima, koje imaju potencijal da se pretoče u filmove.

Biće prikazani i filmovi “TeretOgnjena Glavonića, za koji je Leon Lučev dobio Srce Sarajeva SFF-a za najboljeg glumca, kao i dokumentarac “SrbenkaNebojše Slijepčevića o pripremi potresne predstave “Aleksandra Zec” u Rijeci, a autor će, nakon nedavne “Slobodne zone”, ponovo biti gost u Beogradu i učestvovati u razgovoru sa publikom posle projekcije. Najavljen je i film “Chris the SwissAnje Kofmel o mladom švajcarskom novinaru koji je pod čudnim okolnostima stradao 1992. godine u ratom zahvaćenoj Hrvatskoj. Takođe, biće prikazan i nagrađivani dokumentarni film Mile TurajlićDruga strana svega”, kao i “Okupacija 1968” grupe autora (Evdokia Moskovina, Magdalena Simkov, Linda Dombrovski, Mari Elize Šnait, Stefan Komandarev) o okupaciji Čehoslovačke 1968. godine iz ugla reditelja iz pet zemalja koje su bile okupatori.

U okviru HFestivala, biće proglašen i pobednik Hartefaktovog konkursa za najbolji savremeni angažovani dramski tekst, namenjen autorima i autorkama sa prebivalištem u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Makedoniji, na Kosovu i u Srbiji. Od pristiglih tekstova, žiri (Žanina Mirčevska - predsednica, Biljana Srbljanović i Alban Ukaj) je kroz nekoliko selekcionih faza izdvojio pet drama koje će biti objavljene u zbirci savremene drame, a pobednička će biti postavljena na scenu u produkciji Hartefakta. Kao i prethodnih godina, pobednički tekst biće predstavljen kroz scensko čitanje.

Najavljena je i prezentacija NEW masterklas programa savremene dramaturgije, održanog nedavno pod mentorstvom Biljane Srbljanović.

Za završnicu HFestivala predviđen je koncert pozorišne muzike Draška Adžića, koji je doktorirao kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Isidore Žebeljan, a na FMU danas i radi kao asistent.

Različiti segmenti HFestivala podržani su od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Sekretarijata za kulturu Beograda, Kreativne Evrope, ambasada Švedske i Švajcarske u Beogradu, kao i od platforme Srbija stvara/Serbia creates koja je deo šire inicijative premijerke Ane Brnabić za razvoj postojećih i nastajanje novih inicijativa u oblastima inovacija, kreativnih industrija i umetničkog stvaralaštva.

Sajt Hartefakta je heartefact.org, a program HFestivala i NEW konferencije nalaze se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.