• Search form

17.01.2017 | 16:08

Gverović-Tadić u hrvatskom paviljonu na 57. Bijenalu

Gverović-Tadić u hrvatskom paviljonu na 57. Bijenalu

Hrvatsku će na 57. Bijenalu vizuelnih umetnosti u Veneciji predstavljati umetnici Tina Gverović i Marko Tadić projektom “Horizont očekivanja”, čija je kustoskinja Branka Benčić.

Hrvatska minitarka kulture Nina Obuljen Koržinek imenovala je Branku Benčić za kutoskinju izložbe u hrvatskom paviljonu, prihvativši njen predlog izložbe na kojoj učestvuju Tina Gverović i Marko Tadić, saopštilo je 17. januara Ministarstvo kulture Hrvatske, navodeći da će projekat “Horizont očekivanja” biti realizovan kao dvostruka samostalna izložba, zasnovana na produkciji novih radova dvoje umetnika.

Izložba Tine Gverović i Marka Tadića, kako je navedeno, strukturiše se kao fragmentaran narativ i ukazuje na privremenost izložbenog prostora i interesovanja  umetnika za teme neizvesnosti, tenzija ili urušavanja. Tako se konstituiše prostor koji se na razne načine oslanja na metodologiju izlaganja, percepciju posmatrača, a okuplja dve relativno bliske umetničke pozicije, koje angažuju konceptualne postupke i subjektivnu imaginaciju upisane u prostorne i vremenske diskontinuitete. Celina se shvata tako da ne stvara fiksnu naraciju koja ocrtava određen sadržaj, već učestvuje u stvaranju niza međuodnosa i pukotina, ukazujući na lomove kao mesta potencijalne transformacije i imaginacije.

Preuzimajući naslov iz teorije recepcije Hansa Roberta Jaussa (Estetika recepcije), kao struktura koja omogućava razumevanje, “horizont očekivanja” ukazuje na neizvesne mogućnosti identifikovanja zajedničkog značenjskog vidokruga.

Tina Gverović radi u mediju instalacije, crteža, slike, zvuka, teksta i videa. Njen rad često uključuje dezorijentišuće instalacije, a bavi se pitanjima u vezi sa prostorom, teritorijom i identitetom, te načinom na koji su ti koncepti vezani za imaginarno.

Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu 1997, završila poslediplomske studije na Jan van Eyck Akademiji u Mastrihtu 2000, te doktorirala 2013. na Middlesex univerzitetu u Londonu.

Od 2006. godine sarađivala je u više navrata a umetnikom Sinišom Ilićem iz Beograda, sa kojim je realizovala niz umetničkih radova, izložbi i publikacija, baveći se ličnim i socijalnim stanjima napetosti, nelagodnosti, ugroženosti i konfuzije. Zajedno su učestvovali na izložbi “Izvrnuta kuća” (Inverted house) u Tejt Modern u Londonu 2014. godine, a potom i na izložbi “Preokreti” 2015. u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Među njenim recentnim izložbama su: Suzhou Documents (2016), Umetnička galerija Dubrovnik (2016), galerija Raum mit Licht u Beču (2015), Tejt Britan u Londonu (2015), SE8 galerija u Londonu (2013) i Garden of Learning – Busan Bijenale (2012). Učestvovala je i na rezidencijalnim programima u Švedskoj (Baltic Art Center, Visby, 2012), Austriji (Kultur Kontakt, Beč, 2011) i, kao dobitnica nagrade “Radoslav Putar”, u ISCP-u u Njujorku 2006.

Marko Tadić, rođen 1979. u Sisku, diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Firenci. Njegova umetnička praksa uključuje kolaže, animirane filmove, crteže i instalacije.

Tadić je u svom radu dugoročno fasciniran nasleđem modernizma, koje koristi kao fragmente vizuelne naracije kroz elemente umetnosti, arhitekture, povijesti umjetnosti, a radovima gradi neobičnu atmosferu zaborava.

Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama, kao i na filmskim festivalima u Hrvatskoj i inostranstvu ‒ Ljubljani, Milanu, Kaselu, Berlinu, Los Anđelesu i Njujorku.

Takođe je dobitnik nagrade “Radoslav Putar”, kao i nagrade 28. Salona mladih u Zagrebu (2006).

Učestvovao je na rezidencijama i studijskim programima: Kultur Kontakt, Beč, Austrija (2008), Los Anđeles (2008); ISCP, Njujork (2009); Kultur Bunker, Frankfurt (2010) i Helsinki International Artist Program (2011).

Branka Benčić je nezavisna kustoskinja i istoričarka umetnosti, umetnička direktorka Apoteke – prostora za savremenu umetnost, voditeljka projekata Cinemaniac/Misliti film pri Pulskom filmskom festivalu (od 2002) i programa Kino umetnika pri Muzeju savremene umetnosti u Zagrebu (od 2012), koja koncipira i godišnji program za Gradske galerije Osijek – galeriju Waldinger.

Kao kustoskinja je realizovala veliki broj grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu: porečki Annale (2014, 2015, 2016), Notes on Undoing (Njujork, 2014), Misliti film (2013), Parkour (galerija Forum, 2015), Video televizija anticipacija u Salonu MSU u Beogradu 2013. sa Aleksandrom Sekulić, Damir Očko (Künstlerhaus KM – Halle für Kunst & Medien, Grac, 2014, Galleria Tiziana di Caro Napoli i Eastward Prospectus Bukurešt 2016.), te niz izložbi za Zbirku Antuna Motike, Grada Pule, program Strategije samoreprezentacije u hrvatskoj video umetnosti od 1970-ih (Marsej, 2012), Clueless Geometrija nesporazuma (s Lorenom Tadorni, Torino, 2010, Zagreb 2015), Arhitektura i film – subjektivni prostori (2009).

Izlagala je o savremenim umetničkim praksama na simpozijima, razgovorima sa umetnicima i festivalima (Tejt Modern London, RU Njujork, MSU Zagreb, MSU Beograd, Halle für Kunst, Lineburg, KM Grac).

Bila je članica žirija festivala i umetničkih događanja: Oberhauzen film festival, Furla Prize (Milano), nagrade “Radoslav Putar”, Festival 25 FPS Zagreb, KulturKontakt (Beč). Dobitnica je nekoliko međunarodnih kustoskih rezidencija i stipendija: regije Štajerske za umetnost i teoriju (Grac, 2015), Impact Utreht (2012), ISCP Njujork (2008-2009), Eurodyssee, Brisel (2001). Redovno objavljuje eseje iz savremene umetnosti u katalozima izložbi, stručnim publikacijama i časopisima.

Hrvatski paviljon na 57. Bijenalu u Veneciji, površine 94 kvadratnih metara, biće smešten u prostorima Artiglierije u Arsenalu, a izložbu će organizovati Moderna galerija u Zagrebu.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.