• Search form

02.03.2017 | 17:26

Gunar Kvaran, kustos 57. Oktobarskog salona

Gunar Kvaran, kustos 57. Oktobarskog salona

Istoričar umetnosti Gunar Kvaran, direktor Muzeja “Astrup Fernli” u Oslu, odabran je da bude umetnički direktor 57. Oktobarskog salona u Beogradu 2018. godine, koji je osmislio pod nazivom “Čudesna kakofonija”, u nameri da predstavi različite izraze umetnosti, a ne određenu temu.

Kvaran je bio predsednik žirija 56. Oktobarskog salona, a proteklog vikenda ponovo je boravio u Beogradu i sa pomoćnicom Danijel Kvaran, direktorkom Muzeja umetnosti u Rejkjaviku, već je počeo da radi na pripremi novog izdanja Oktobarskog salona koje će, kako je rekao u intervjuu za “Politiku”, biti održano u zgradi Muzeja grada i Kulturnom centru Beograda kao i 2016.

Bez obzira na činjenicu da su dva najveća muzeja u Beogradu već godinama zatvorena, Kvaran smatra da je umetnička scena u Srbiji veoma dinamična, a u to se uverio i na 56. Oktobarskom salonu i prilikom posete izložbi “Biblioteka – otvorena knjiga Balkana” u Čačku.

“Imate različite vidove izražavanja, različite medije, a u strukturi umetničke scene veoma zanimlјive prostore”, rekao je Kvaran i kao primer naveo galerije U10 i Remont u Beogradu.

“Fascinantno je da Remont ima produkciju od 13 do 16 izložbi godišnje! Upravo je to za nas interesantno - da ono što smo ovde videli i što ćemo tek videti stavimo u širi kontekst”, istakao je Kvaran, dodajući da srpski umetnici nisu samo u Srbiji, pa su odavno poznati recimo Vladimir Veličković ili Marina Abramović, koja upravo ima retrospektivu u Stokholmu.

Koncept 57. Oktobarskog salona Kvaran je zanovao na činjenici da danas ne postoji centar umetnosti u svetu.

“Nema jednog dominirajućeg pravca, kao što je, na primer, u dosadašnjoj istoriji umetnosti to bio enformel ili pop-art. Ne postoji ni geografski centar kao što su to bili Pariz, Berlin ili Nјujork. Umetnici koji danas žive širom planete - bilo u Kini, Indiji, usvojili su zapadnu umetnost, ali u tom univerzalnom umetničkom jeziku postoji mnoštvo različitih izraza. I ličnosti. Danas su i Oslo i Rejkjavik i Pariz i Nјujork i Beograd umetnički centri”, rekao je Kvaran, dodajući da im je baš to zanimlјivo - da približe te različite centre “u jednoj kakofoniji koja, tako izrečena, obično ima negativan predznak”.

“Mi, međutim, želimo da joj damo pozitivno značenje i zato smo je nazvali ‘Čudesna kakofonija’, u nameri da predstavimo veoma različite izraze umetnosti. Kakofonija, dakle, nije fokusirana na određenu temu. Socijalne teme, lepota, estetika, tehnologija, biologija, politika, mediji – sve su to teme. Neće biti jedinstvene estetike”, dodao je Kvaran, koji je bio kustos Bijenala u Lionu, ko-kustos Bijenala savremene umetnosti u Moskvi, kustos izložbe “Los Anđeles fikcija”, izložbe “Joko Ono – uputstva za upotrebu” u Meksiko Sitiju, Buenos Ajresu i Rejkjaviku.

Prema rečima Kvarana, prvi korak u organizaciji izložbe 57. Oktobarskog salona je selekcija tekstova i dokumentacije o umetnicima, a kada im se nešto od toga učini interesantno - odlaze da vide. Potom pozivaju umetnike na razgovor i gledaju radove “uživo”.

Kvaran je rekao i da želi da sruši distancu između publike koja je na Salonu i one koja nije, što znači da će pokušati da uvedu umetnike u javni prostor - u grad, da približe umetnost Oktobarskog salona široj publici.

Upitan da prokomentariše ocene da savremeni umetnici u Srbiji “prepisuju” umetnost sa Zapada i da zbog toga savremena umetnost gubi autentičnost, Kvaran je rekao da to ima veze sa vremenom i istorijom i svojevremenim uticajima pojedinih centara na umetnost u svetu, poput Pariz sa apstraktnom umetnošću ili Nјujorka sa pop-artom.

“Sve ostalo je moglo da se tretira kao periferija, provincija koja se ugledala na ono što se dešavalo u tim centrima. Međutim, poslednjih 20 ili 30 godina desilo se potpuno drugačije vrednovanje tih prostora”, rekao je Kvaran i dodao da Srbiju ne smatra periferijom upravo zato što se situacija u tom pogledu promenila.

“I Skandinavija je u pogledu umetnosti posle Drugog svetskog rata bila viđena kao periferija u odnosu na Pariz, ali danas je ona entitet, originalni deo pravca kao što je na primer enformel. Kada govorimo o pop-artu, on je danas u Britaniji mnogo drugačiji nego onaj koji je potekao iz Amerike. Scena se ne tiče samo otkrića, nego apsorbuje sve elemente lokalne sredine, čak i jezik koji lјudi koriste. Prema tome, nemoguće je u ovom kontekstu reducirati umetnost na original i kopiju”, naveo je Kvaran.

Prema njegovim rečima privatni Muzej “Astrup Fernli” u Oslu, čiji je direktor od 2001. godine, osnovan je u želji vlasnika - privatnog kolekcionara, da predstavi američku umetnost kao dopunu norveškoj.

“Nacionalni muzej, na primer, ne bi mogao da se fokusira isklјučivo na američku umetnost. U socijalističkom kralјevstvu kakva je Norveška to bi moglo da bude loše shvaćeno”, rekao je Kvaran.

Kvaran je dodao i da je politika Muzeja “Astrup Fernli” takva da ne predstavlјa međunarodnu umetnost ni po hronologiji, niti po umetničkim pokretima, već se koncentriše na individualne umetnike i otkupljuje njihove radove.

“Kolekcija sadrži radove od 60-ih godina do danas. U okviru te kolekcije imamo specifičan fokus, a to je američka savremena umetnost poslednjih decenija, odnosno autori poput Ričarda Princa, Sindi Šerman. Imamo Metjua Barnija, i sada mlađe umetnike koji još nisu velike zvezde, ali se bore za poziciju u umetničkom svetu”, naveo je Kvaran, napominjući da je Norveška specifična socijalistička zemlјa koja ima interesantnu kulturnu politiku, koja podržava umetnike, alternativne prostore, nezavisne kustose... Privatni muzeji u tom kontekstu nisu uobičajena pojava.

Oktobarski salon je 2014. godine postao bijenalna izlozba odlukom Skupštine grada Beograda koja je izazvala burne reakcije u javnosti. Posle dve godine pauze, OS je ponovo održan 2016. godine, a umetnički direktor Dejvid Eliot osmislio ga je na temu "Ljubavni zanos", prestavivši radove 67 umetnika iz 26 zemalja, od kojih su neki pozvani, a ostali su odabrani na osnovu konkursa.

Ravnopravne nagrade 56. Oktobarskog salona dobili su umetnici Siniša Ilić iz Srbije, Sjun Sun iz Kine i Anastasia Vepreva iz Rusije - odlukom žirija koji su, uz Gunara Kvarana, vinili i istoričarka umetnosti i kustoskinja Prodajne galerije “Beograd” Jelena Krivokapić i umetnik i profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milorad Mladenović.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  05.10.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NEVENKA ARBANAS - RETROSPEKTIVA (4.10.-18.11.2018.)

  http://gkd.hr

Video
04.11.2018 | 09:26

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 5/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

5/5 Kritičarka na delu: Vida Knežević, istoričarka umetnosti