• Search form

13.02.2018 | 14:15

Gubljenje i pronalaženje sebe

Gubljenje i pronalaženje sebe

Izložba “Lost/FoundMarine Veselinović biće otvorena 17. februara u prostoru AU u Beču, koji je otvoren prostor za eksperimentalne i kreativne projekte, a deluje kao slobodna platforma za podršku različitim udruženjim i nezavisnim kolektivima.

Na izložbi “Lost/Found”, koju organizuje Amalija Stojsavljević, Marina Veselinović predstaviće radove nastale u dva različita vremenska perioda, a njihovim suprostavljanjem autorka želi da pokaže dualnost, odnosno razvoj današnjeg sveta ili života - tradicionalno nasuprot modernom; olovka i papir nasuprot kompjuterskim grafikama.

Estetika Marine Veselinović prepoznatljiva je – sa jedne strane po širokom rasponu sadržaja, poput pejzaža, elemenata mrtve prirode, starih i antikvarnih predmeta, životinja, biljaka, insekata, dok je sa druge strane specifičan crtež akcentovan jarkim bojama koje se često ponašaju kao samostalni elementi. Istu vizuelnu duhovitost i razigranost, ali sa više stilske pročišćenosti i ravnoteže između crteža i boja, poseduju i mnogobrojne ilustracije Marine Veselinović, koje su njen primarni medij izražavanja i koji se kao takav reflektuje na sve ostale njene umetničke aktivnosti.

Bez tendencije ka dubljem značenju samog sadržaja, radovi malog formata i manirističkih poteza na izložbi “Lost/Found” zapravo reprezentuju ilustrovano putovanje ili razvoj umetnice kroz određeni vremenski period unutar koga je sukcesivno gubila i pronalazila sebe, navela je Amalija Stojsavljević.

Marina Veselinović, rođena 1981. godine u Užicu, završila je Visoku školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek grafički dizajn u klasi prof. Sonje Vlahović. Bavi se crtežom, ilustracijom, grafičkom opremom knjiga, pozorišnim plakatom... Ilustrovala je brojne knjige u saradnji sa izdavackim kućama u Srbiji i inostranstvu (Kreativni centar, Beogradska knjiga, Pčelica, Klett, Little Pearl Publishing – Novi Meksiko, Roche Harbor Books – Vašington…). Ilustracije su joj objavljivane i u nedeljniku NIN.

Samostalne izložbe imala je u Beogradu (Kucera, KC Rakovica, 2013), Maglaju (Galerija “AB”, Maglaj, BiH, 2012) u Kraljevu (Galerija “Vladislav Maržik”, 2011), a učestvovala je i na niz grupnih izložbi, među kojima su BookIll Festival ilustracije knjige (Novi Sad, 2017), XIX Balkanska smotra mladih strip autora (Leskovac 2017), COW internacionalni festival dizajna (Ukrajina, 2016), “Zlatno pero” - međunarodno bijenale ilustracije (Beograd, 2015), Međunarodno bijenale crteža u Pančevu 2013, Ink Exhibition - The Griffin Gallery (London, 2012), Torn, Tattered, Cut And Glued! The Vogt Visual Arts Center (Ilinois, 2012), Playing with a Full Deck (Portland, 2012), Cannon Beach Gallery (Oregon, 2012).

Izložba u AU, prostoru koji teži socialno-političkoj angažovanosti u smislu prožimanja i susretanja nacionalnih i internacionalnih tendencija, biće otvorena do 1. marta.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.