• Search form

17.04.2018 | 23:03

Gran pri za dokumentarac Isti i u Egiptu

Gran pri za dokumentarac Isti i u Egiptu

Film “IstiDejana Petrovića o svakodnevnici zatvora u Srbiji, jedan od pobednika 65. Martovskog festivala u Beogradu, osvojio je i Gran pri za najbolji kratkometražni dokumentarni film na 20. Međunarodnom festivalu filma Ismailia u Egiptu, u konkurenciji sa još 12 ostvarenja iz celog sveta.

“Informacija da smo dve nedelje nakon dobijanja Gran prija na 65. Martovskom festivalu osvojili još jedan Gran pri za film ‘Isti’ u Egiptu, na jednom od značajnijih festivala dokumentarnog filma u ovom delu sveta, potvrda je da film komunicira ne samo sa domaćom, već i sa publikom van Srbije”, izjavio je Petrović na svečanoj ceremoniji jubilarnog izdanja festivala Ismailia.

Petrović je dodao da o ozbiljnosti festivala Ismailia govore ne samo besprekorna organizacija, već i imena članova žirija, prisutnih filmskih kritičara, kao i autora, među njima i nekoliko dokumentarista čije je filmove imao priliku da pogleda na 30. IDFA u Amsterdamu, na kojem je film “Isti” imao svetsku premijeru u takmičarskom programu.

Svečanom zatvaranju festivala Ismailia prisustvovao je i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović.

U konkurenciji kratkog dokumentarnog filma na festivalu Ismailia, pored filma “Isti”, prikazano je još 12 dokumentaraca iz Irana, Danske, SAD, Poljske, Španije, Turske, Francuske, Sirije, Egipta, Indije i Japana.

Festival je održan od 11. do 17. aprila u Ismailiji, nedaleko od Kaira, u organizaciji Nacionalnog filmskog centra Egipta, uz podršku Ministarstva kulture Egipta.

Isti” je film metafore koji se, prikazivanjem svakodnevice osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji, bavi temom gubljenja identiteta pojedinca pod uticajem sistema. Uspostavljajući paralelu između zatvorskog i šireg društvenog sistema, ovaj dokumentarac istražuje relativnost ljudske slobode.

Uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije i pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, film “Isti” je snimljen u Kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu.

U autorskom delu ekipe, pored Petrovića, su i Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka) i Vojin Ristivojević (kompozitor). Iza filma “Isti”, uz producentsku kuću NFC “Filmart”, stoji i Cinnamon Films kao koproducent..

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.