• Search form

30.04.2017 | 21:50

Grafika bez pritiska

Grafika bez pritiska

Gradska galerija savremene umetnosti u Smederevu predstavlja seriju digitalnih grafika Branimira Karanovića koja je nastavak njegovog istraživanja  u polјu fotografije, ali sa proširenim prezentacijama u polјu grafike.

Na radovima predstavljenim na izložbi “Grafika bez pritiska” je urbana ikonografija kombinovana sa ikonografijom prirode, kadrirana i stilski upletena, koja otkriva konceptualnu osnovu u službi izražavanja intimnih svetova autora. Čitav registar uobičajenih, svakodnevnih stvari u okviru iste vizuelne predstave našao je antipod u drugačijem, okružujućem kontekstu i sadržaju, čime je otvorio prostor za upisivanje sasvim ličnih i individualizovanih značenja, navedeno je u tekstu povodom izložbe Karanovića (Beograd, 1950), koji je od 1996. godine profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu.

Karanović je i diplomirao na FPU 1974. godine, u klasi prof. Božidara Džmerkovića, a magistrirao je grafiku 1976. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Marka Krsmanovića. Od 1978. do 1997. radio je kao profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Bavi se grafikom i fotografijom, a izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlјi i inostranstvu još od 1974 godine.

Priredio je više autorskih izložbi fotografija i grafika domaćih i stranih autora u Beogradu, Solunu, Novom Sadu i Čačku.

Izložba “Grafika bez pritiska” u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo otvorena je do 17. maja.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.