• Search form

07.05.2012 | 10:38

Godine nisu važne

Godine nisu važne

Montažstroj započinje umetnički projekat “55+”, čiji je cilj da stvori predstavu i dokumentarni film u kojima će glavni protagonisti - 55 osoba starijih od 55 godina, ispričati najvažniji minut svog života, kao simbolični pokazatelj prolaznosti i nepovratnosti vremena.

Projekat “55+”, čiji je autor Borut Šeparović, počinje okupljanjem generacije starijih od 55 godina u Zagrebačkom kazalištu mladih od 7. do 13. maja, a nastavlja se dvomesečnim druženjem i radionicama rekreativnog, terapeutskog i kreativnog tipa.

Na pitanja o minutama, prolaznosti i nepovratnosti momenta odgovoriće oni koji su do sada doživeli 30 miliona minuta ili više. Oni se, osim problema socijalne isključenosti, nose i s problemom intimne samoće, te pitanjima o kraju i kakav on može biti. Mogu li išta očekivati od poslednjeg dela svog života? Projekat 55+, prema navodima Montažstroja, pokazaće im da mogu.

Dajući glas osobama starijim od 55 godina, Montažstroj poručuje da u pozorištu “vaše i naše mladosti godine nisu važne”.

Kao višedelni multidisciplinarni “community art” projekat, “55+” će barem lokalno i privremeno preuzeti odgovornost za izloženu problematiku.

Pripadnici populacije “55+” koji će učestvovati u projektu redefinisaće svoju poziciju naspram umetnosti, postajući akteri, a ne samo pasivni posmatrači.

Zagrebačko kazalište mladih, koje je koproducent projekta, već godinama sarađuje sa Montažstrojem i njegovim voditeljem Borutom Šeparovićem. Ta saradnja rezultirala je uspešnim predstavama “Generacija 91-95”, “Mauzer“, te “Vatrotehna 2.0”.

Prema rečima Šeparovića, projekat “55+” je projekt za lokalnu zajednicu unutar kojeg će se stvoriti nova zajednica: 55 osoba starijih od 55 godina polaziće besplatne radionice koje će rezultirati predstavom i dokumentarnim filmom.

“U prošlim projektima kao što su ‘Timbuktu’, ‘Srce moje kuca za nju’, te ‘Generacija 91-95’, formirali smo mikro-zajednice, ali nismo imali priliku proces zabeležiti dokumentarnim filmom, što ćemo u projektu ‘55+’ učiniti”, izjavio je Šeparović.

Za razliku od predstave “Srce moje kuca za nju”, koja je imala svega četiri izvođenja, Šeparović želi da predstava "55+" zaživi u nacionalnoj pozorišnoj turneji. “Želimo dati glas osobama kojima je vidljivost oduzeta, a koji i dalje rade, žive, dišu, troše… Jednostavno ne prihvatamo da se u našem društvu neko odbaci kao potrošen. Danas je više nego ikad potrebno da se borimo za solidarnost, ili nažalost za njene ostatke, jer godinama srljamo u društvo u kojem se solidarnost i zajednica raspadaju”, izjavio je Šeparović.

Korediteljka dokumentarnog filma, koji će nastati u sklopu projekta “55+”, Ivana Dragičević-Veličković, takođe je naglasila da je to “community art”, te se time tiče svih ponaosob, kako u Zagrebu, tako i u celoj Hrvatskoj.

Ona je posebno zahvalila Hrvatskom audiovizualnom centru na finansijskoj podršci projektu, dodajući da je ta pomoć ključna u današnjim vremenima u kojim se kultura zanemaruje.

Sajt Montazstroja je www.montazstroj.hr

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.