• Search form

09.05.2018 | 11:56

Gde nam je scena?!

Gde nam je scena?!

Studenti Scenske arhitekture, tehnike i dizajna Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu organizuju od 11. do 13. maja drugo izdanje Impuls festivala, koji je posvećen scenskom dizajnu, a obuhvata raznovrstan diskusioni, radionički, izložbeni, filmski i muzički program objedinjen temom “Gde nam je scena?!

Impuls festival pruža mogućnost publici da se kroz edukativni i zabavni pristup upozna sa pojavom scenskog dizajna.

Festival počinje 11. maja u Scenskoj laboratoriji “Borislav Gvojić” tribinom “Gde nam je scena?!” o položaju umetnosti i umetničke scene danas, uz učešće sarajevske rediteljke Selme Spahić. Nakon razgovora, a uoči žurke otvaranja, najavljen je filmski program, koji obuhvata autorske kratkometražne radove mladih afirmisanih i neafirmisanih stvaralaca, odabrane na osnovu konkursa, među kojima su i ostvarenja studenata Scenskog dizajna.

Među učesnicima je i multimedijalni umetnik Arpad Slančik, koji će 11. i 12. maja u Kulturnom centru Lab održati skulptorsku radionicu, čiji je cilj da polaznike podstakne na izražavanje potreba i razmišljanja kroz umetnost, nezavisno od prethodnog obrazovanja ili profesije.

Slančik će se predstaviti i izložbom 12. maja u Studiju K9, u okviru multimedijalnog događaja koji obuhvata i muzički program uz učešće Dve čađave (DJ duo Milana Nikić i Filip Šćekić), Neutrona (Bojan Musulin), Kecmana i Puru, te performans članova Pozorišta Promene, u produkciji Impuls festivala.

Muzički program okuplja stvaraoce koji neguju poseban odnos ka muzici i umetnosti uopšte, a stvaraju u širokom spektru od elektronske do klasične muzike.

Poslednjeg festivalskog dana, 13. maja, u Kulturnom centru Lab biće predstavljene klasične minijature kolektiva Izvuci mene, a za samu završnicu najavljena je predstava “Teret” autorke Jelene Jovanović u Scenskoj laboratoriji “Borislav Gvojić”, te multimedijalni program u KC Lab koji obuhvata izložbu radova polaznika skulptorske radionice, muzički program, gaming room i sito štampu.

Među učesnicima su Ivan Milivojev, Sodip (Dejan Stojkov), akustični bend Free Delivery i Mr. Gnoj (Miroslav Lazendić) iz Subotice, koji će za posetioce Impuls festivala raditi majice sa sito štampom.

Festivalski program otvoren je za sve koji deluju u oblasti umetnosti i kulture, ali i za ljubitelje i pratioce inovacija u sferi kulturno-umetničkih dešavanja, a ulaz je besplatan.

Impuls festival nastao je 2017. godine iz potrebe studenata za ispitivanjem kulturne i umetničke scene i za osvešćivanjem društvene svrhe umetnosti i aktiviranja prostora grada Novog Sada.

Scenski dizajn, kao oblast profesionalnog, umetničkog, kustoskog i teorijsko-kritičkog delovanja, koja je nastala proširenjem pojma i oblasti scenografije, pripada interdisciplinarnom polju ukrštanja arhitekture, pozorišta i vizuelnih umetnosti. Na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu scenski dizajn se prvi put u Srbiji pojavio kao razvijeni sistem studijskih programa na sva tri obrazovna nivoa – osnovnim, master i doktorskim studijama.

Satnica Impulsa nalazi se na Fb strani festivala, kao i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.