• Search form

19.08.2015 | 12:07

Gde je revolucionarni duh?

Gde je revolucionarni duh?

Hleb teatar iz Beograda pretpremijerno je izveo u Mariboru predstavu “Doček” koja se bavi preispitivanjem revolucionarnih ideja i poleta nastalog u SFRJ tokom i nakon Drugog svetskog rata, kroz reinterpretaciju pesama iz NOB-a i prizmu gorke osvešćenosti u kojoj se danas nalazimo – u svetu neoliberalnog kapitalizma i novog kolonijalizma XXI veka.

Gde je nestala nada? Zašto je preovladavajući osećaj apatije u današnjem svetu? Da li je Utopija moguća? To su neka od pitanja koja Hleb teatar želi da postavi publici i sebi predstavom koja se izvodi u formi koncerta upriličenog za doček.

Koncert-predstava “Doček” inspirisana je dramom “Čekajući GodoaSemjuela Beketa, a rezultat je rada i boravka Hleb teatra u Sloveniji – na jednomesečnoj umetničkoj rezidenciji u Mariboru, u okviru programa “Guest Room Maribor” organizacije Pekarna Magdalenske mreže.

U predstavi igraju Jugoslav Hadžić, Anastasia Tasić i Sanja Krsmanović Tasić, koja je predstavu i režirala.

Pretpremijera je izvedena 13. avgusta u prelepom zdanju bivšeg kazina sagrađenog početkom 20. koji je sada Salon primenjenih umetnosti, saopštio je Hleb teatar.

Nakon pretpremijernog izvođenja, koje je bilo posvećeno mariborskom pesniku Tomažu Brenku, predstava je gostovla na Festivalu Koperground u Kopru, u organizaciji Marka Brecelja, legende jugoslovenske rok scene, a krajem avgusta učestvuje na festivalu Patosoffiranje u Smederevu.

Beogradska premijera se očekuje u decembru u Bitef teatru, koji je i koproducent te predstave u kojoj su, osim Beketovog, korišćeni i tekstovi Darka Suvina, Eduarda Galeana, Ernsta Bloha i Sanje Krsmanović Tasić.

Hleb teatar je prošle godine premijerno izveo na 15. Bitef Polifoniji predstavu “Sestre po oružju”, nastalu u saradnji sa AKE AKE Teatrom iz Danidina, koja je potom ostvarila veliki uspeh na na novozelandskim festivalima. Predstava “Sestre po oružju” je prva srpsko-novozelandska koprodukcija, a rađena je u Beogradu.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.