• Search form

10.04.2018 | 18:55

Gagarin na popravnom

Gagarin na popravnom

Spomenik ruskom kosmonautu Juriju Gagarinu na Novom Beogradu, čije je postavljanje inicirala i naručila Karić fondacija, biće uklonjen nakon burnih reakcija javnosti, a predstavnici gradskih vlasti najavili su novo spomen-obeležje na čiji će izgled prethodno dati saglasnost nadležni.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je 10. aprila da će biti uklonjena postojeća bista i postament kako bi bilo izrađeno i postavljeno novo spomen-obeležje na čiji izgled će prethodno dati saglasnost sve nadležne institucije, a pre svih Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Sekretarijat za urbanizam grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, preneo je Beoinfo.

Vesić je tim povodom održao sastanak s predstavnicima Karić fondacije, kojima je zahvalio na ideji da doniraju Beogradu spomenik Gagarina u bulevaru koji već decenijama nosi njegovo ime.

Kako je saopšteno, na sastanku je konstatovano da prilikom projektovanja spomenika nisu potpuno ispoštovani zahtevi Karić fondacije kao naručioca, niti su u proces odobravanja izgleda tog spomenika bili uključeni ni Grad Beograd, niti Zavod za zaštitu spomenika kulture, kao ni Ministarstvo kulture.

 “Gagarin će u Beogradu imati  obeležje dostojno doprinosa koji je dao čovečanstvu i još jednom izražavam zahvalnost Karić fondaciji što je odlučila da donira postavljanje spomen-obeležja”, izjavio je Vesić, zahvalivši i javnosti što je ukazala na problem.

Skupština grada je, inače, prihvatila 20. aprila donaciju Karić fondacije da Gagarin dobie spomen-obeležje.

Kako je tada podsetila predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Jasmina Mitrović Marić, Gagarin je bio prvi čovek u kosmosu, a podizanjem spomenika njemu u čast Novobeograđani, ali i svi žitelji Beograda, osetiće veličinu njegovog čina.

Na postamentu spomenika piše: Jurij Aleksejevič Gagarin 1934-1968, čovek koji je osvojio kosmos 12. aprila 1961. godine, a potpisani su Karić fondacija, Fond Vladimir hrabri i Fond za dijalog u kulturi iz Rusije, te braća Mirković iz Srbije.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.