• Search form

12.10.2018 | 14:24

Finale nagrade Zvono 2018.

Finale nagrade Zvono 2018.

Finalisti nagrade Zvono za 2018. godinu predstavljaju se od 12. oktobra u prostorijama udruženja Sklop u Sarajevu, a na otvaranju izložbe biće poznato i ko je dobio to prestižno priznanje za mlade savremene umetnike, koje podrazumeva dvomesečni rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalne izložbe po povratku u BiH.

U finalu nagrade Zvono za 2018. godinu, kako je ranije već objavljeno, našli su se umetnici Igor Bošnjak, Nikola Kekerović, Vesna Majstorović i Saša Tatić, odabrani na osnovu konkursa koji je bio raspisan za vizuelne umetnike u BiH do 40. godine starosti.

Izložba obuhvata odabrane video-radove, fotografije i umetničke instalacije finalista koji, prema navodima međunarodnog žirija, “reprezentuju četiri individualne umetničke pozicije sa odličnim postignućima u različitim fazama njihovog radnog iskustva, godina, i formalnog pristupa”.

Prema navodima žirija, generalni kvalitet radova prijavljenih za nagradu Zvono bio je “impresivan i izvanredan, otkrivajući sofisticirani stepen samopouzdanja i talenta, sa istovremeno naglašenim interesom za kulturu, politiku i istoriju, što predstavlja kvalitete koji su postali značajni i nužni u jednom umetničkom svetu, koji je postao sve više uniforman i komercijalan”. U celokupnom procesu, koji uključuje sve aplikante, nagrada Zvono za 2018. godinu pokazuje da “umetnost može da ponudi način i inspiraciju da spoji subjektivno iskustvo, kulturne diverziteta i formalne razlikosti u nešto više inkluzivno i egalitarno, nego što to uspeva drugim oblastima savremenog društva”, naveo je predsednik žirija nagrade Zvono za 2018. godinu Jean-Claude Freymond-Guth, nezavisni kustos i umetnički savetnik (Švajcarska/Belgija).

Igor Bošnjak, Ima li smrti posle života?, 2018, video

U žiriju su bili i umetnica Nina Komel, dobitnica nagrade Zvono za 2016. godinu, kustoskinja i direktorka Jindřich Chalupecký Society u Pragu Karina Kottova, profesor na Tyler Sćool of Art na Temple univerzitetu u Filadelfiji James Merle Tmomas, te direktor agencije L' Agence à u Parizu Christopher Yggdre, kokustos bosansko-hercegovačkog paviljona na 57. Bijenalu u Veneciji  2017.

Nikola Kekerović, Hard Core, 2017–, instalacija

Za 13. oktobar najavljeno je i prvo javno vođenje kroz izložbu finalista, u prisustvu kustoskinja izložbe i četvoro umetnika. Izložba će biti otvorena do 14. decembra.

Vesna Majstorović, Are you born to be pretty, 2017, intervencija u javnom prostoru

Nagradu Zvono za mlade vizuelne umetnike i umetnice u BiH osnovao je Centar za savremenu umetnost (SCCA) u Sarajevu. Od 2017. godine novi zvanični partner za organizaciju nagrade Zvono u BiH je Udruženje za istraživanje, dokumentovanje i prezentovanje umetnosti SKLOP, u saradnji sa Residency Unlimited i The Trust for Mutual Understanding u Njujorku.

Kao i ostale nagrade u okviru međunarodne mreže Young Visual Artist Award (YVAA), koja obuhvata 12 evropskih članica (Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska, Mađarska i Crna Gora), nagrada Zvono sastoji se od dvomesečne umetničke rezidencije u Residency Unlimited u Njujorku i samostalne izložbe po povratku.

Saša Tatić, The Bedrock, 2017, video

Cilj nagrade Zvono je da pruži podršku mladim stvaraocima i olakša im dalju delatnost, smeštajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu, putem stvaranja pozitivnog konteksta za mlado stvaralaštvo, kreativnost i inovativnost, sa kojima bi društvo moglo i trebalo da se identifikuje.

Nagrada za mlade umetnike u BiH dobila je ime po likovnoj grupi Zvono, koja je delovala u Sarajevu od 1982. do 1992. godine.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.