• Search form

07.12.2017 | 14:47

Finale nagrade Milčik

Finale nagrade Milčik

Izložba finalista nagrade “Milčik” za 2017. godinu, koja se prvi put dodeljuje mladim umetnicima u Crnoj Gori, biće otvorena 9. decembra u Umetničkoj galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, kada će biti saopšteno iko je laureat, a u konkurenciji su Brigita Antoni, Dante Buu, Ivana Radovanović i Siniša Radulović.

Učesnici finalne izložbe pojedinačno će se predstaviti uoči otvaranja članovima žirija nagrade “Milčik” koja je deo međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), a kao i sve ostale, podrazueva dvomesečni rezidencijalni boravak u Residency Unlimited u Njujorku i samostalnu izložbu po povatku.

Žiri prve dodele nagrade “Milčik” čine: čine slovenački umetnik Miran Mohar (IRWIN, NSK), istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja Svetlana Racanović iz Crne Gore, istoričarka umetnosti i direktorka Narodnog muzeja Crne Gore, profesorka na Likovnoj akademiji u Pragu Vjera Borozan, te spisateljica, istorička i umetnica Nomaduma Rosa Masilela iz Njujorka.

Brigita Antoni (1987) završila je osnovne i postdiplomske studije grafičkog dizajna na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju (2011). Iako je njen fokus tada bio na grafičkom dizajnu, najviše je privlači crtanje i vizuelna umetnost, o čemu govori i nagrada za slobodan crtež na FLU 2010. godine. Bavi se temama u vezi sa iracionalnim stanjima svesti čoveka, neodređenosti i misterije vremena i prostora, kao i nekontrolisanim dešavanjima u ljudskom životu. Do sada je učestvovala na umetničkim rezidencijama i izložbama u Crnoj Gori i u inostranstvu.

Dante Buu, rođen 1987. godine u Rožajama, živi i radi između Rožaja, Sarajeva i Berlina. Učestvovao je, između ostalog, na izložbama Universal Hospitality 2, Centar za savremenu umjetnost Futura (Prag); Salon 13. novembar, Umetnička galerija Miodrag Dado Đurić (Cetinje); Ti ili Ja? Zajednička duša – Etika suživota (Melk); Dolasci/Odlasci, Galerija Centrum (Grac); Universal Hospitality, Bečka festivalska nedelja – Stara pošta (Beč); To nije moja istorija, Štajerska jesen – Festival nove umjetnosti – < rotor > centar za savremenu umetnost (Grac); 3. Bijenale savremene umetnosti, Titov bunker (Konjic). Nedavne samostalne izložbe i intervencije u prostoru uključuju: Vikend ljubavnici I, Istorijski muzej BiH (Sarajevo); Bez naslova, Bar Saint Jean (Berlin); Dobrodošao Mustafa u život koji zaslužuješ (Grac), te Mama I am OK in the Neon Green, Galerija Duplex100m2 (Sarajevo).

Ivana Radovanović, rođena 1983. godine u Podgorici, diplomirala je 2006. godine i magistrirala 2009. godine na FLU na Cetinju, a doktorilala je 2016. godine na FLU u Beogradu temom "Punjenje praznine - Prostorno skulpturalne forme." Trenutno radi na FLU Cetinje kao saradnica na predmetu Modelovanje sa crtanjem. Izlagala je u Crnoj Gori i u inostranstvu, a ove godine predstavljala je Crnu Goru na 57. Bijenalu u Veneciji.

Siniša Radulović, rođen 1983. godine u Podgorici, diplomirao je slikarstvo na FLU na Cetinju, gde je i magistrirao 2008. godine. Trenutno živi i radi u Podgorici. U poslednje dve godine boravio je u umetničkim rezidencijima Q21, Museums Quartier i KulturKontakt u Beču. Izlagao je, između ostalog, na 18. Bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana u Tirani, izložbi Donumenta: 14x14 under construction (Regenzburg, Nemačka), Borderland, Auštellungsraum Klingental (Bazel, Švajcarska), Meconio, Muestra de Nuevos Cineastas, Máster LAV - Audiovisual Laboratory of Creation and Contemporary Practice (Madrid, Španija), kao i na 56. Oktobarskom salonu “Ljubavni zanos” u Beogradu…

Dodelu nagrade “Milčik” organizuje Institut za savremenu umetnost (ISU) u saradnji sa Residency Unlimited i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.

Nagrada će u Crnoj Gori biti dodeljivana bijenalno, a nosi ime istoimenog umetničkog rada istaknutog crnogorskog umetnika Milije Pavićevića. Milčik je čokolada za jelo i kuvanje, a njen naziv je nastao umetnikovim spajanjem sopstvenog imena sa prezimenom njegovog prijatelja iz detinjstva, istoričara umetnosti Aleksandra Čilikova.

U okviru dodele nagrade “Milčik”, biće producirana i ograničena serija Milčik čokolada, od kojih će jedna biti uručena kao nagrada, a mali broj ponuđen na aukciji za fond nagrade “Milčik”. Na taj način Milija Pavićević postaje i jedan od ključnih pokrovitelja nagrade, te u tom kontekstu umetnički rad Milčik aktivira svoje značenje i jednim delom ukazuje na važnost negovanja međusobnog poštovanja i podrške u kulturi, kao i ulaganja u umetnost i umetnike, saopštio je ISU.

Organizacijom dodele nagrade “Milčik” nastoji se stvoriti pozitivan kontekst oko hrabrosti mladog stvaralaštva, kreativnosti i inovativnosti sa kojom bi se društvo moglo i trebalo identifikovati. Cilj osnivanja nagrade je i pružanje podrške mladim vizuelnim umetnicama i umetnicima i olakšavanje njihovog kreativnog puta kroz otvaranje prema međunarodnoj savremenoj umetničkoj sceni. Nagradni projekat je osmišljen da omogući prepoznavanje potencijala i povezivanje savremenih umetničkih praksi, da započne komunikaciju sa različitim modelima funkcionisanja umetničkog sveta, te da podstakne otvorenu i konstruktivnu razmenu između zemalja koje su već u programu YVAA.

Suorganizator izložbe finalista nagrade “Milčik” je Umetnička galerija “Miodrag Dado Đurić”.

*Vizuelni identitet nagrade “Milčik”: Sara Kovačević i Denis Čupić

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.