• Search form

09.11.2017 | 23:53

Fabru uručene nagrade 51. Bitefa

Fabru uručene nagrade 51. Bitefa

Glavne nagrade 51. Bitefa uručene su 9. novembra u Beogradu belgijskom umetniku Janu Fabru za maratonsku predstavu “Olimp”, uz najavu donatorske večere za naredno izdanje tog festivala kojem su gradske vlasti već obećale povećanje budžeta za 2018.

Gran pri 51. Bitefa “Mira Trailović” uručio je Fabru u Kaldrma baru u Skadarliji umetnički direktor festivala Ivan Medenica, koji je istakao da je “Olimp: u slavu kulta tragedije - predstava od 24 sata” jedinstvena u istoriji Bitefa po tome što je istovremeno dobila Gran pri, nagradu “Politike” za najbolju režiju i nagradu publike.

Zahvaljujući na nagradama, Fabr je rekao da je “uvek zadovoljstvo doći u Beograd” i podsetio da je prvi put gostovao kao umetnik još sredinom 80-ih.

Posebno je zahvalio “svojim divnim igračima i glumcima koji su tako posvećeno radili na predstavi ‘Olimp’ tokom 12 meseci, od 11 sati pre podne do tri-četiri sata posle ponoći”.

U suštini, kako je rekao, reditelj je niko bez kvaliteta svojih performera, jer oni daju sjaj predstavi.

U prisustvu jedne od članica svoje internacionalne trupe Ivane Jozić, koja je poreklom iz Hrvatske, a živi i radi u Antverpenu, Fabr je zahvalio i Bitefu i poželeo mu da “nastavi da ide dalje i bude sve snažniji”.

Fabru je “Politikinu” nagradu za najbolju režiju na 51. Bitefu uručio v.d. glavnog i odgovornog urednika tog lista Žarko Rakić, dok mu je glavni i odgovorni urednik Kulturno-umetničkog programa Radio-televizije Srbije Nebojša Bradić predao HD snimak 24-časovne predstave koja je prenošena uživo, u režiji Miška Milojevića, na Trećem programu RTS-a.

Fabr je dobio Gran pri Bitefa i 1984. godine za predstavu “Moć pozorišnih ludosti”, a za “Olimp”, u produkciji kompanije Trublejn/Jan Fabr iz Antverpena, dobio je i nagradu publike 51. Bitefa.

Direktor Bitefa Miloš Latinović naglasio je da mu je drago što je Fabr izdvojio vreme da u kratkom roku ponovo dođe u Beograd i lično primi nagradu.

Latinović je zahvalio svima koji su pomogli da 51. Bitef bude “dobar festival koji će se dugo pamtiti”.

Medenica je izjavio da “epsko putovanje”, kako je glasio slogan 51. Bitefa, za ljude iz organizacije tog festivala još nije završeno. “Svi se dobro sećamo i sećaćemo se celog života, kako je to putovanje počelo – spektakularnom predstavom ‘Olimp’ Jana Fabra u izvođenju fantastičnog ansambla glumaca i peformera”, rekao je Medeenica i podsetio na ocene stručne javnosti, domaćih i stranih medija da je 51. Bitef, kako je istakao, bio “jedan od najznačajnijih i najboljih u poslednjih 10-20 godina”.

Bitef je, dodao je Medenica, 24-časovnim prenosom na RTS-u “izašao iz uže sfere umetnosti i kulture i postao glavna društvena tema danima, pa i nedeljama posle izvođenja ‘Olimpa’”.

Medenica je najavio donatorsku večeru koju Bitef organizuje u saradnji sa I&F McCann Grupom 15. novembra u u hotelu Square Nine radi prikupljanja sredstava za 52. Bitef. Tom prilikom biće održana aukcija umetničkih dela, a radove su poklonili Vladimir Veličković, Uroš Đurić, Mihael Milunović, Vuk Vidor Veličković i drugi. Kako je dodao, i osnivač Bitefa, Skupština Beograda, povećaće budžet narednog izdanja Bitefa.

Jubilej Bitefa, odnosno 50 godina od donošenja akta kojim je ustanovljena ta manifestacija, biće proslavljen u decembru u Rimu. U okviru događaja koji se popularno zove pozorišni Oskar, a to je Premio Europa per teatro, u Rimu će 13. decembra biti održana velika međunarodna tribina posvećena 50-godišnjici Bitefa, rekao je Medenica.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.