• Search form

23.09.2017 | 22:23

Fabrov maraton u slavu lepote i pomirenja

Fabrov maraton u slavu lepote i pomirenja

Maratonskom 24-časovnom predstavom “Olimp: U slavu kulta tragedije” u Sava centru je 23. septembra i zvanično otvoren 51. Bitef, uz dobrodošlicu proslavljenog belgijskog reditelja Jana Fabra i poruku u slavu lepote i pomirenja.

Lepota, čak i kada stvara konfuziju, uvek nosi poruku pomirenja. Tim poklonom otvaram 51. Bitef, poručio je Fabr publici, koja je mogla samo da čuje njegov glas, a do sutradan u 18 sati može da izlazi sa predstave i ponovo ulazi, te da se okrepi i relaksira u posebnim zonama Sava centra, isprobavajući i sama, poput glumaca, granice psihofizičke izdržljivosti.

Treći put gost Bitefa, na kojem je učestvovao i predstavama “Moć pozorišnih ludosti” (nagrađena Gran prijem “Mira Trailović” na 18. Bitefu 1984. godine) i “Prometej Pejzaž II” (otvorila 45. Bitef), Fabr je autor koncepta, reditelj, scenograf i pisac teksta za predstavu “Olimp: U slavu kulta tragedije” (sa Jeronom Olislahersom), u kojoj učestvuje 27 plesača, glumaca i performera više generacija iz različitih zemalja.

Fabrov scenski spektakl u dionizijskom duhu, koji je posveta kultu lepote i antičkim vrednostima, obuhvata gotovo sve najvažnije starogrčke mitove o bogovima i herojima iz Homerovih epova i tragedija Eshila, Sofokla, Euripida… čija je tematika i danas na različite načine aktuelna.

Vizuelno impresivne dramske i koreografske scene smenjuju se bez posebne dramaturške logike, sa dosta simbolike, (često) nagim telima izvođača, krvlju, znojem i drugim scenskim elementima koji dočaravaju atmosferu tragedije, ali i sa pesmom, operskim arijama, igrom, zaraznim smehom... U zasebnim scenskim celinama smenjuju se prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, orgija, uzvišene poezije, kao i vizuelne i duhovne lepote i slobode, te snage i radosti života. Govor izvođača (na engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, holandskom) prožet je i tišinom, povremeno vriskom...

Već prve scene, posebno ona u kojoj glumci iscrpljujući preskaču lance (umesto konopca) dok uzvikuju ratne povike, nagrađene su bodrenjem i aplauzima publike, koja se ubrzo po početku predstave uključila u nesvakidašnji pozorišni maraton skandirajući i pevajući sa glumcima.

“Ovo je vreme za svakog od vas da ustanete sa svojih sedišta i branite ono što je naše”, takođe je jedna od poruka sa scene koja je burno pozdravljena kao aktuelna poveznica sa antičkim vremenom, kao i to da je došlo vreme za buđenje, da je ravnodušnost zločin, da treba pogledati istini u oči i učiniti nešto, da pravda mora da pobedi…

Gledaoci su po dolasku u Sava centar dobili narukvice, koje im omogućavaju da ulaze i izlaze tokom predstave. Bitef je, u saradnji sa sponzorima i partnerima, obezbedio niz sadržaja za odmor i rekreaciju publike, pa su najavljeni čak i časovi joge tokom jutarnjeg buđenja.

Fabr je u intervjuu za festivalski blog naveo da predstava traje 24 sata zato što fizički ne bi mogao da izdrži tri dana i tri noći. "U vreme antičke Grčke rituali posvećeni Dionisu trajali su tri dana. Nakon 12 meseci rada sam zajedno sa svojom kompanijom shvatio da je 24 sata već dosta psihički i fizički teško i da je to dovoljno", naveo je Fabr, koji je ovih dana u Beogradu predstavio i svoju knjigu "Noćni dnevnik" u izdanju KCB-a i Vulkan izdavaštva, u prevodu Jelice Novaković Lopušine. KCB-u je, inače, poklonio 2011. godine, kao učesnik 52. Oktobarskog salona, rad “Sam svoj pokret” koji je bio i inicijacija za osnivanje Kolekcije OS.

Fabr je izjavio i da nema bilo kakva očekivanja od publike - voleo bi da ljudima pruži nešto lepo. "Publika je slobodna da radi šta želi", rekao je Fabr, pohvalivsi se ipak da je na nedavnom izvođenju "Olimpa" u Parizu 1.600 ljudi ostalo svih 24 sata, te da je aplauz trajao 38 minuta.

Fabr i sam ostaje na nogama za vreme izvođenja "Olimpa", koji i najšira javnost može da prati u direktnom prenosu na Trećem kanalu RTS-a.

"Uvek sam tu 'iza dugmića'… Između rasvete i tona, pravim kišu i maglu. Uvek sam tu iza scene da pomognem ekipi, da ih posavetujem, da imamo predgovore i pogovore. To je proces koji traje dan i noć", naveo je Fabr.

Program 51. Bitefa, koji se održava do 30. septembra pod sloganom “Epic Trip” (Epsko putovanje), obuhvata sedam predstava u glavnoj selekciji u ukupnom trajanju dužem od 40 sati, uključujući šestočasovnu “Kvizulu” (Quizoola!) britanske trupe Forsed Enterteinment, koja je izvedena kao prolog 22. septembra u nevelikom prostoru Kluba Bitef teatra pred 70 posetilaca.

Festivalski sajt je bitef.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

*Foto: Wonge Bergmann

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.