• Search form

23.09.2017 | 22:23

Fabrov maraton u slavu lepote i pomirenja

Fabrov maraton u slavu lepote i pomirenja

Maratonskom 24-časovnom predstavom “Olimp: U slavu kulta tragedije” u Sava centru je 23. septembra i zvanično otvoren 51. Bitef, uz dobrodošlicu proslavljenog belgijskog reditelja Jana Fabra i poruku u slavu lepote i pomirenja.

Lepota, čak i kada stvara konfuziju, uvek nosi poruku pomirenja. Tim poklonom otvaram 51. Bitef, poručio je Fabr publici, koja je mogla samo da čuje njegov glas, a do sutradan u 18 sati može da izlazi sa predstave i ponovo ulazi, te da se okrepi i relaksira u posebnim zonama Sava centra, isprobavajući i sama, poput glumaca, granice psihofizičke izdržljivosti.

Treći put gost Bitefa, na kojem je učestvovao i predstavama “Moć pozorišnih ludosti” (nagrađena Gran prijem “Mira Trailović” na 18. Bitefu 1984. godine) i “Prometej Pejzaž II” (otvorila 45. Bitef), Fabr je autor koncepta, reditelj, scenograf i pisac teksta za predstavu “Olimp: U slavu kulta tragedije” (sa Jeronom Olislahersom), u kojoj učestvuje 27 plesača, glumaca i performera više generacija iz različitih zemalja.

Fabrov scenski spektakl u dionizijskom duhu, koji je posveta kultu lepote i antičkim vrednostima, obuhvata gotovo sve najvažnije starogrčke mitove o bogovima i herojima iz Homerovih epova i tragedija Eshila, Sofokla, Euripida… čija je tematika i danas na različite načine aktuelna.

Vizuelno impresivne dramske i koreografske scene smenjuju se bez posebne dramaturške logike, sa dosta simbolike, (često) nagim telima izvođača, krvlju, znojem i drugim scenskim elementima koji dočaravaju atmosferu tragedije, ali i sa pesmom, operskim arijama, igrom, zaraznim smehom... U zasebnim scenskim celinama smenjuju se prizori ekstaze, telesnog iznurivanja, orgija, uzvišene poezije, kao i vizuelne i duhovne lepote i slobode, te snage i radosti života. Govor izvođača (na engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, holandskom) prožet je i tišinom, povremeno vriskom...

Već prve scene, posebno ona u kojoj glumci iscrpljujući preskaču lance (umesto konopca) dok uzvikuju ratne povike, nagrađene su bodrenjem i aplauzima publike, koja se ubrzo po početku predstave uključila u nesvakidašnji pozorišni maraton skandirajući i pevajući sa glumcima.

“Ovo je vreme za svakog od vas da ustanete sa svojih sedišta i branite ono što je naše”, takođe je jedna od poruka sa scene koja je burno pozdravljena kao aktuelna poveznica sa antičkim vremenom, kao i to da je došlo vreme za buđenje, da je ravnodušnost zločin, da treba pogledati istini u oči i učiniti nešto, da pravda mora da pobedi…

Gledaoci su po dolasku u Sava centar dobili narukvice, koje im omogućavaju da ulaze i izlaze tokom predstave. Bitef je, u saradnji sa sponzorima i partnerima, obezbedio niz sadržaja za odmor i rekreaciju publike, pa su najavljeni čak i časovi joge tokom jutarnjeg buđenja.

Fabr je u intervjuu za festivalski blog naveo da predstava traje 24 sata zato što fizički ne bi mogao da izdrži tri dana i tri noći. "U vreme antičke Grčke rituali posvećeni Dionisu trajali su tri dana. Nakon 12 meseci rada sam zajedno sa svojom kompanijom shvatio da je 24 sata već dosta psihički i fizički teško i da je to dovoljno", naveo je Fabr, koji je ovih dana u Beogradu predstavio i svoju knjigu "Noćni dnevnik" u izdanju KCB-a i Vulkan izdavaštva, u prevodu Jelice Novaković Lopušine. KCB-u je, inače, poklonio 2011. godine, kao učesnik 52. Oktobarskog salona, rad “Sam svoj pokret” koji je bio i inicijacija za osnivanje Kolekcije OS.

Fabr je izjavio i da nema bilo kakva očekivanja od publike - voleo bi da ljudima pruži nešto lepo. "Publika je slobodna da radi šta želi", rekao je Fabr, pohvalivsi se ipak da je na nedavnom izvođenju "Olimpa" u Parizu 1.600 ljudi ostalo svih 24 sata, te da je aplauz trajao 38 minuta.

Fabr i sam ostaje na nogama za vreme izvođenja "Olimpa", koji i najšira javnost može da prati u direktnom prenosu na Trećem kanalu RTS-a.

"Uvek sam tu 'iza dugmića'… Između rasvete i tona, pravim kišu i maglu. Uvek sam tu iza scene da pomognem ekipi, da ih posavetujem, da imamo predgovore i pogovore. To je proces koji traje dan i noć", naveo je Fabr.

Program 51. Bitefa, koji se održava do 30. septembra pod sloganom “Epic Trip” (Epsko putovanje), obuhvata sedam predstava u glavnoj selekciji u ukupnom trajanju dužem od 40 sati, uključujući šestočasovnu “Kvizulu” (Quizoola!) britanske trupe Forsed Enterteinment, koja je izvedena kao prolog 22. septembra u nevelikom prostoru Kluba Bitef teatra pred 70 posetilaca.

Festivalski sajt je bitef.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

*Foto: Wonge Bergmann

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.