• Search form

05.12.2010 | 00:14

Evropski trijumf Polanskog

Francuski reditelj poljskog porekla Roman Polanski trijumfovao je 4. decembra na dodeli nagrada Evropske filmske akademije u Talinu, pobedivši političkim trilerom “Pisac iz senke” u čak šest kategorija, uključujući za najbolji film, režiju, scenario i najboljeg glumca.

Evropski trijumf Polanskog

Francuski reditelj poljskog porekla Roman Polanski trijumfovao je 4. decembra na dodeli nagrada Evropske filmske akademije u Talinu, pobedivši političkim trilerom “Pisac iz senke” u čak šest kategorija, uključujući za najbolji film, režiju, scenario i najboljeg glumca.

Pobednički film Polanskog osvojio je na 23. ceremoniji EFA i nagrade za najbolji dizajn produkcije (Albrecht Konrad) i muziku (Alexandre Desplat), a proslavljeni reditelj, koji je za taj triler dobio i Srebrnog medveda za režiju na Berlinalu ranije ove godine, završio ga je u kućnom pritvoru dok je čekao odluku švajcarskih vlasti na zahtev američkog pravosuđa za njegovo izručenje.

Polanski je bio u pritvoru od septembra 2009. godine do jula ove, kada je Švajcarska konačno odbila da ga izruči SAD, povodom optužnice u vezi sa nedozvoljenim seksualnim odnosom koji je imao sa maloletnicom pre više od 30 godina.

Ceremonija EFA u Talinu protekla je bez prisustva Polanskog, koji se iz Pariza obratio zvanicama video porukom preko Skajpa.

Nagradu za scenario Polanski je podelio s Robertom Harisom (Harris), na čijoj knjizi je i zasnovan film “Pisac iz senke”, a inspirisan je bivšim britanskim premijerom Tonijem Blerom.

Za ulogu u tom filmu o piscu koji je unajmljen da napiše memoare bivšeg britanskog premijera, osumnjičenog za ratne zločine, nagradu EFA za najboljeg glumca dobio je Ijan Makgregor (Ian McGregor), dok je najboljom glumicom proglašena Silvi Testid (Sylvie Testud) iz Francuske za ulogu u filmu “Lourdes”.

U konkurenciji za najbolju evropsku glumicu bila je i Zrinka Cvitešić iz Hrvatske, za ulogu u drami “Na putu” sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić.

Evropskim otkrićem godine (Prix FIPRESCI) proglašen je izraelski antiratni film “Liban” Samuela Maoza, snimljen gotovo u celini iz tenka, a zasnovan na rediteljevom iskustvu iz prvog rata u Libanu. “Liban” je 2009. godine osvojio Zlatnog lava u Veneciji.

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobio je “Nostalgija za svetlom” (Patricio Guzmán), dok je najboljim animiranim igranim filmom proglasen “Iluzionista” (Sylvain Chomet), a najboljim kratkim poljski “Hanoj - Varšava” (Katarzyna Klimkiewicz).

Nagradu EFA za životno delo dobio je švajcarski glumac Bruno Ganc (Ganz).

Kompozitor i muzičar Gabrijel Jared (Gabriel Yared) nagrađen je za muziku za filmove kao što su “Engleski pacijent” i “Talentovani gospodin Ripli”.

Među prezenterima nagrada na 23. ceremoniji EFA, kojoj je prisustvovalo oko 1.400 gostiju, bio je i glumac Predrag Miki Manojlović iz Srbije.

Nagrade EFA dodeljene su na osnovu glasova više od 2.300 članova Evropske filmske akademije iz cele Evrope.

EFA dodeljuje godišnje nagrade od 1988. godine, slaveći evropsku kinematografiju.

Predsednik EFA, slavni nemački reditelj Vim Venders (Wim Wenders), najavio je u Talinu, evropskoj prestonici kulture 2011. godine, da će posle berlinske ceremonije 2011. godine, jubilarna, 25. dodela “evropskih oskara” biti održana na Malti 2012.

Sajt EFA je www.europeanfilmacademy.org, a dodeluj je bilo moguće pratiti i uživo na sajtu www.europeanfilmawards.eu

*Foto: EFA/René Velli

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.