• Search form

15.05.2018 | 12:27

Evropske žene u arhitekturi i dizajnu

Evropske žene u arhitekturi i dizajnu

Muzej primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu i Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD) predstavljaju program “Žensko stvaralaštvo u arhitekturi i dizajnu: evropski i lokalni kontekst” koji čine tri gostujuće izložbe posvećene stvaralaštvu žena u arhitekturi u proteklih sto godina.

Izložba “100 dela | 100 žena | 100 godina, Evropske žene u arhitekturi i dizajnu 1918-2018” deo je evropskog projekta MoMoWo - Ženska kreativnost posle modernog pokreta, koji okuplja partnere iz Italije, Portugalije, Španije, Holandije, Slovenije i Slovačke u cilju skretanja pažnje na ženski doprinos u okviru arhitekture, građevinarstva, dizajna enterijera i industrijskog dizajna, a podržan je od Kreativne Evrope.

MoMoWo je putujuća izložba fotografija predstavlja fotografije sa međunarodnog konkursa na temu kuća i stanova žena dizajnera. Konkurs je održan početkom 2016. godine, a fotografije se fokusiraju na kreativnost u stambenom prostoru samih dizajnerki i arhitektkinja, i kako oni utiču na njihov svakodnevni život.

Izložba “Njen krug - Žensko stvaralaštvo u arhitekturi XX veka u Srbiji i Crnoj Gori”, autora Milene Zindović, Andree Tamaš Dačić i Ivana Stanojeva, predstavlja prvi sveobuhvatan prikaz ženskog arhitektonskog stvaralaštva od 1900. do danas na ovim prostorima. Izložba je prvi put prikazana 2016. godine u okviru Mikser festivala, a iste godine je gostovala u Srpskom kulturnom centru u Parizu.

Hotel 'Podgorica' u Podgorici, Svetlana Kana Radević, 1967.

Sve tri izložbe gostuju u MPU do 2. juna, uz prateći program koji obuhvata predavanje “Moving Bounderies of Design History. MoMoWo Women's creativity since the Modern Movement (1918 - 2018)” koje će 18. maja održati Katerina Frankini (Caterina Franćini) sa Politehničkog univerziteta u Torinu.

Zadružna poslovna banka u Ljubljani, Helena Kottler Vurnik, 1922.

Muzej umetnosti u Sao Paolu - MASP, Linda Bo Bardi 1957.

Za 20. maj, u okviru 13. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, odnosno šetnje “Žene u arhitekturi između 1900. i 1960”, predviđeno je vođenje Milene Zindović i Marije Pavlović iz ŽAD-a, a za 26. maj stručno vođenje kroz izložbe, koje će takođe izvesti arhitekta Milena Zindović, korodinatorka celog programa.

*Naslovna foto: Hala Pionir, Beograd, Ljiljana Bakić, 1973.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.