• Search form

05.01.2019 | 17:03

Emotivan oproštaj od Marka Nikolića

Emotivan oproštaj od Marka Nikolića

Komemoracija povodom smrti filmskog, televizijskog i pozorišnog glumca Marka Nikolića održana je 5. januara u Narodnom pozorištu u Beogradu, u prisustvu članova njegove porodice, kolega, prijatelja i poštovalaca, uz podsećanje na njegove mnogobrojne uloge, kao i na jednostavnost, prirodnost, nenametljivost i autentičnost koji su ga krasili. Nikolić je potom sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Na poziv v.d. upravnika Narodnog pozorišta Ivane Vujić, Nikoliću je odata pošta minutom ćutanja, a o njemu su govorili Boris Pingović, Dobrila Stojnić, Ljiljana Blagojević, Svetlana Bojković, Gorica Popović i Dragan Bjelogrlić, uz inserte iz predstava, filmova i televizijskih serija u kojima je igrao.

Ivana Vujić je, pominjući Artoovu definiciju pozorišta, istakla da je “gospodin Marko Nikolić 50 godina nama davao zdravlja i vodio nas putevima shvatanja, razumevanja života”. Uz reči da je Marko i dalje tu, sa nama, posvetila mu je stihove Vilijema Šekspira Sonet broj 60.

Boris Pingović je kazao da mu je čast što je 25 godina igrao sa Nikolićem, a posebno je izdvojio duodramu “Zagonetne varijacije”, koju su odigrali gotovo 300 puta. Istakao je svu tu sumu vremena provedenog zajedno na sceni, u razgovorima pre i posle predstave u pozorišnom bifeu, kao i na putovanjima prilikom brojnih gostovanja.

“Pregršt naših zajedničkih trenutaka poneću u svoju večnost. Dragi moj Mare, jedan si od onih posle kojih naše Narodno pozorište više nikad neće biti isto, posle kojih ni ja više nikad neću biti isti”, rekao je Pingović.

Dobrila Stojnić ispričala je da je Nikolića upoznala još 70-ih godina, na igranci u “Žuboru cveća”, nakon čega su postali veliki prijatelji.

“Marko je bio moj zaštitnik, moj partner na sceni. Dane i noći provodili smo zajedno radeći. Koliko smo koraka prešli na sceni i oko scene, na turnejama, u šetnjama - mogla bi da se spoje dva kontinenta. Koliko smo razgovora vodili... Nemoguće je da sva ta ljubav, svo to prijateljstvo, sva ta energija nestanu. To negde postoji i dalje. Zato neću da kažem ’Marko je bio’. Marko jeste divan čovek, veliki glumac”, rekla je Dobrila Stojnić.

Nikolić je za Ljiljanu Blagojević bio “lider na sceni, obasut božanskim darovima talenta i dobrote, neisprljan slavom i aplauzima”.

“Lider na sceni, lider u pozorišnom klubu, okružen prijateljima koji jedva da dišu dok govori njihov Marko. Po njegovom temenu prosuo se rog izobilja. Nije se štedelo na talentu, dobroti, smislu za humor i za autoironiju. Zato se tako uspešno nosio sa danas gotovo nezamislivom popularnošću u jednoj velikoj državi”, rekla je Ljiljana Blagojević.

Kako je dodala, među 22 miliona Jugoslovena najpopularniji bio je njegov Giga Moravac (iz TV serije ‘Bolji život’).

“Ali bolji život nije stigao, pretvorio se u gorko posrtanje, u odlazak na hemioterapiju gradskim saobraćajem. Neko kome su se do poda klanjali zbog maestralnog Karađorđa, zbog uloga u desetinama filmova i serija, zbog pozorišnih čarolija kojima je suvereno vladao na sceni Narodnog pozorišta... Hvala ti na svemu, prijatelju, učitelju, brate”, rekla je Ljiljana Blagojević.

Svetlana Bojković, Nikolićeva partnerka u “Boljem životu”, podsetila je da je sa njim prvi put igrala davne 1984. godine u predstavi “Madam San Žen”.

“Sigurna sam da tvoj duh ostaje ugrađen u scenu Narodnog pozorišta, da se njegov eho i energija i dalje penju od prve do polednje galerije. Radili smo mnogo ti i ja, voleli se kao dva dobra, stara drugara. Radili smo igrajući se, smejući se, kroz šalu, vedro i ležerno, jer smo se oboje na neki način stideli hvalospeva i patetike”, rekla je Svetlana Bojković.

Svetlana Bojković istakla je i da je Nikolić bio sjajan partner na sceni, veliki glumac i veliki umetnik. “Znaj da sada odlaziš u sazvežđe najsjajnijih koji grade istoriju našeg glumišta”, poručila je ona.

“Mare moj, znaj da ostavljaš divan, neizbrisiv trag u nama, tvom glumačkom jatu, u tvojoj publici, kao i u ljudima koje si i izvan toga kruga susretao. Ostavljaš trag kao čovek pun topline, duhovitosti, čovek sa zdravim osećajem za realnost, koga krase čestitost, jednostavnost, nepretncioznost i otvoren um. Sa tobom se moglo razgovarati o svemu, od kulinarstva, preko pecanja, raznih sportova, mizike, pa sve do filozofije. Smejali smo se slatko tvojim briljantnim imitacijama, uživali smo uz tvoju pesmu uz gitaru”, dodala je Svetlana Bojković.

Gorica Popović rekla je da je Nikolić bio pun entuzijazma kada su se pre samo mesec dana rastali posle jednog dugog snimanja.

“Imala sam sreću da igram u nekim projektima u kojima je on stvarao antologijske uloge, kao u TV drami ‘Karađorđeva smrt’, jednoj od prvih s tom tematikom. Sećam se zaprepašćenih statista i okupljenog naroda, oduševljenih ljudi koji su uvereni da je Crni Đorđe ponovo došao među Srbe. Prilaze mu sa poštovanjem, ljube mu ruku”, ispričala je Gorica Popović, navodeći i druge predstave i projekte u kojima su sarađivali, uključujući seriju “Bolji život”.

“Publika ga obožava, a on nosi popularnost gospodski, uzdržan, često preskroman. Uporedo sa Gigom, stvorio je neke sjajne likove u pozorištu, na filmu. Radio je to sa lakoćom, suvereno, profesionalno. I sada, u seriji ‘Pogrešan čovek’ uživanje je kada je on na setu”, rekla je Gorica Popović.

Zapitavši se “u čemu je ta Markova magija, ta uverljivost i snaga”, navela je da je reč o njegovoj jednostavnosti i iskrenosti.

“Igrao je prirodno, kao da ne glumi. I ne mogu da se setim da smo ikada pričali o glumi, uvek smo pričali o životu. On nije hteo da bude samo glumac. Hteo je da uživa u prirodi, u ribolovu, kulinarstvu, prijateljima. U poslednje vreme stalno mi je slao klipove kućnih ljubimaca. Marko je igrao lako, prirodno, kao što je i živeo”, rekla je Gorica Popović.

Dragan Bjelogrlić je primetio da su hiljade i hiljade umetnika potrošile svoje živote tragajući za formulom kako biti jednostavan, običan, nenametljiv, a istovremeno snažan, autentičan i neponovljiv.

“Marku Nikoliću to nije bilo potrebno. Naš Mare je tako rođen. Tako je i živeo. Voleo je da lovi ribu, plovi rekom, da pije vino, svira gitaru i peva. Vozio se gradskim prevozom i družio sa alasima, komšijama, majstorima... O glumi, pozorištu, filmu i televiziji retko je pričao. Uloge nije jurio, one su same do njega dolazile. I kada dođu, on ih nije pravio, on ih je živeo. Lišen ambicije da bude najbolji, najpopularniji, bio je i jedno i drugo”, rekao je Bjelogrlić, ističući da je Giga Moravac bio najomiljeniji lik širom nekadašnje velike Jugoslavije.

Bejlogrlić je pomenuo da je Nikolića upoznao još kao dečak na snimanju filma “Boško Buha”, u kojem je igrao ratnog komandanta koga su dečaci zvali ćale.

“Nekoliko godina kasnije postao mi je i pravi ćale u ‘Boljem životu’. Pet godina snimanja i druženja oko snimanja te serije izmešalo je fikciju i život, tako da sam ga i godinama kasnije pri svakom susretu bar jednom oslovljavao sa ćale, a on mene sa sine. Bilo je to spontano, toplo, iskreno”, dodao je Bjelogrlić.

“U poslednjoj ulozi pred kamerama Marko je odigrao čoveka koji živi na splavu i pravi brod kojim će otploviti na put sa koga se neće vratiti. Uloga je bila pisana za njega. U sceni kada brod isplovljava oblaci se razmiču, vidi se sunce na zalasku i brod odlazi u suton. Umoran, ali zadovoljan posle te scene Marko je tiho rekao: ‘Eh, što nisam sada stvarno otplovio’. Mare, ja te vidim sada na tom brodu kako ploviš ka mirnim lukama”, rekao je Bjelogrlić.

Od Nikolića su se i na Novom groblju oprostile brojne kolege, prijatelji i drugi poštovaoci njegovog lika i dela, a poslednji pozdrav u ime njegove matične kuće uputila mu je Ivana Vujić.

Nikolić je preminuo 2. januara u Beogradu u 73. godini posle duge i teške bolesti.

Igrao je u oko 70 filmova i televizijskih serija, a ogromnu popularnost stekao je posebno likom Dragiše Gige Popadića u TV seriji “Bolji život”, kao i ulogom Karađorđa u seriji "Vuk Karadžić". Karađorđa je igrao i u filmu "Karađorđeva smrt", kao i predstavi "Vožd Karađorđe i knjaz Miloš".

Dobitnik je nagrade "Pavle Vuisić" 2012. godine za izuzetan doprinos umetnosti glume na domaćem filmu i mnoštva drugih nagrada.

Povodom smrti Nikolića, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je otišao glumac koji je odigrao mnoge uloge za pamćenje, a posebno je izdvojio to što je oživeo lik Karađorđa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je u telegramu saučešća da Nikolićev odlazak predstavlja veliki gubitak za srpsko glumište i kulturu, uveren da će kao “temperamentni srpski domaćin Giga Moravac (Bolji život) ostati zauvek dragi gost u kući svih gledalaca, sa kojim se i danas mnogi poistovećuju”.

Od Nikolića su se emotivno oprostile i mnogobrojne kolege i poštovaoci na društvenim mrežama, a vest o njegovoj smrti preneli su i svi veći mediji u regionu.

*Foto: Narodno pozorište

(SEEcult.lorg)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom