• Search form

08.04.2017 | 23:56

Ekvilibrium uoči Enklave

Ekvilibrium uoči Enklave

Izložba umetnika koji su izabrani za učešće u srpskom paviljonu na 57. Bijenalu u Veneciji, kao i nekih iz najužeg izbora, otvorena je od 7. do 9. aprila u ateljeu Koste Kulundžića u Luci Beograd, u organizaciji udruženja Blank.

Na izložbi su predstavljeni Vladislav Šćepanović, Milena Dragićević i Dragan Zdravković, koji će predstavljati Srbiju na 57. Bijenalu u Veneciji projektom “Enklava – Slikarstvo, posledica ovakvog života” kustosa Nikole Šuice. Takođe, zastupljeni su i Branislav Nikolić, Đorđe Stanojević, Kosta Kulundžić i Aleksandar Todorović, koji su bili među umetnicima u najužem izboru, te Nikola Kolja Božović, koji je predsedavao komisijom koja je odabrala projekat za srpski paviljon među 37 prijavljenih na konkurs Ministarstva kulture i informisanja.

Ekvilibrium”, kako su naveli organizatori, predstavlja zbir efekata mentalnog i emocionalnog uravnoteženja potrebnih da se suočimo sa slikama istinitosti i opravdanja, kroz svojstva što prevazilaze puke dokumente postojanja i odaju snažne otiske okružujućih fenomena i zbivanja. Ekvilibrium donosi autentične stvaralačke raspone, poentiranjem oslobođene umetnosti vidljivih dokaza sveta koji se otrgnuo van kontrole, sveta koji nas iznenađuje svojim pravcem, i u kome je kroz umetnost nužno svesno se postaviti.

Srbiju će na 57. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji predstavljati projekat “Enklava” (Enklavia) koji obuhvata ulja na platnu Šćepanovića, Zdravkovića i Milene Dragićević, koja živi i radi u Londonu. Kako su posle izbora naveli članovi komisije, projekat “Enklava” donosi “kritičke obrade prizora i fenomena multimedijskog društva razvijenog kapitalizma”.

  Dragan Zdravković

   Milena Dragićević

U užem izboru bili su i projekti “With” kustoskinje Aleksandre Lazar s radovima Branislava Nikolića, Đorđa Stanojevića i Aleksandra Dimitrijevića, “Neka vrsta godišnjice” kustosa Stevana Vukovića i umetnika Milorada Mladenovića i samostalni projekat umetnika Radoša AntonijevićaNa svome mestu stajati”.


   Branislav Nikolić

   Đorđe Stanojević

   Kosta Kulundžić

   Aleksandar Todorović

   Nikola Kolja Božović

Izložba “Ekvilibrium” otvorena je samo još tokom vikenda od 12 do 20 sati (Dunavska 86 II ulaz, IV sprat).

*Na vrhu: Rad Vladislava Šćepanovića

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.