• Search form

24.03.2018 | 23:16

Dragici Nikolić počasno članstvo u ULUS-u

Dragici Nikolić počasno članstvo u ULUS-u

Supruga bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Dragica Nikolić, izabrana je za počasnog člana Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), objavljeno je prilikom otvaranja prvog Bijenala savremene crkvene umetnosti u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu, na kojem je izložen i njen mozaik, objavio je Kaleidoskop media.

Kako je za taj portal rekao bivši predsednik ULUS-a, a sada član Upravnog odbora Dušan Rusalić, Dragica Nikolić “pomogla je ULUS-u u dva najkritičnija trenutka i omogućila da ULUS nastavi da funkcioniše, budući da je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije opredelilo tom udruženju 2017. godine samo 500.000 dinara, a za operativne troškove “Cvijete” i Galerije ULUS samo na mesečnom nivou potrebno je 380.000 dinara.

“Gospođa Nikolić se na amaterski način bavi mozaikom, što je veliki razlog da se donese odluka da postane počasni član ULUS-a”, rekao je Rusalić i ocenio da u “bliskoj istoriji nema dobrotvora tako privrženog kulturi”.

Rukovodstvo ULUS-a, kako je navedeno, iskoristilo je pravo iz Statuta ULUS-a pod obrazloženjem “doprinosa likovnoj umetnosti” Dragice Nikolić, uzimajući u obzir i njeno pokroviteljstvo nad “Donatorskom večerom” 2014. godine, kada je Fondacija tadašnje prve dame otkupila radove u vrednosti od više od dva miliona dinara.

Na prvom Bijenalu savremene crkvene umetnosti, koje je otvoreno 20. marta, izložen je mozaik Dragice Nikolić “Presveta Bogorodica”, uz radove još oko 95 autora koji su odabrani među oko 150 prijavljenih.

Na otvaranju su, kako je saopštio ULUS, dodeljene i tri ravnopravne nagrade na osnovu odluke žirija koji su činili prof. Fakulteta primenjene umetnosti Slobodan Kajtez (predsednik), prof. FPU Miroslav Lazović, predsednik UO ULUS-a, docent Fakulteta likovnih umetnosti Goran Jović, prof. SPC Todor Mitrović i teolog Goran Radenković.

Nakon detaljne opsevacije radova, tri ravnopravne nagrade dodeljene su Zoranu Graovcu, Despini Crnčević Četnik i Slobodanu Marinkoviću. Takođe, dodeljena je i pohvala Višnji Devrnji.

Izložba je otvorena do 1. aprila.

*Foto: Detalj rada Despine Crnčević Četnik

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.