• Search form

29.03.2018 | 13:26

Domaća premijera filma Isti na 65. Martovskom festivalu

Domaća premijera filma Isti na 65. Martovskom festivalu

Dokumentarni film “IstiDejana Petrovića o svakodnevnici u zatvorima u Srbiji imaće domaću premijeru 30. marta na 65. Martovskom festivalu u Beogradu, nakon svetske na IDFA u Amsterdamu i regionalne na nedavnom 14. ZagrebDoxu, na kojima je takođe prikazan u takmičarskom programu.

Petrović je i na IDFA i na ZagrebDoxu odgovarao nakon projekcije filma “Isti” (The Same) na pitanja publike, izrazivši zadovoljstvo reakcijama i utiscima koje su gledaoci podelili s njim.

Direktor ZsgrebDoxa Nenad Puhovski izjavio je uoči regionalne premijere da je reč o filmu koji izuzetno voli i koji je video još na IDFA u Amsterdamu. “Radi se o ‘malom’ film-eseju koji je daleko veći od svoje kratke forme!”, istakao je Puhovski za Petrovićev film, nastao u produkciji Nezavisnog filmskog centra Filmart iz Požege.

Kratkometražni dokumentarni film “Isti” na jedinstven način prikazuje svakodnevicu osuđenika i stražara u nekoliko najvećih zatvora u Srbiji. “Isti” je film metafore, u kojem autor isključivo slikom, zvučnim efektima i tišinom, bez dijaloga i uz minimalnu upotrebu muzike, uspostavlja paralele između zatvorskog i šireg društvenog sistema, istražujući relativnost ljudske slobode. Izuzetna fotografija i unikatna poetika kratkometražnog dokumentarnog filma “Isti“ daje pogled na život u zatvoru koji još uvek nije viđen u domaćem dokumentarnom filmu.

Dejan Petrović, scenarista i reditelj nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, kao i brojnih promotivnih filmova, reklamnih i muzičkih spotova, kao i emisija za televiziju, dobitnik je nekoliko nagrada na filmskim festivalima, među kojima je i Zlatna medalja Beograda za najbolji scenario na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu za film “Restart”. Učestvovao je u svojstvu producenta u produkciji oko 40 kratkometražnih dokumentaraca. Osnivač je i direktor NCF “Filmart”, u okviru kojeg se realizuje nekoliko projekata, uključujući i prestižan Međunarodni studentski filmski kamp “Interakcija” čije je 12. izdanje završeno krajem avgusta 2017. premijerom tri nova studentska dokumentarca u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Petrović je i profesor režije na Akademiji umetnosti u Beogradu i član udruženja Doksrbija – Dokumentaristi Srbije.

U ekipi filma su, pored reditelja Petrovića, i Dragan Vildović (direktor fotografije), Aleksandar Popović (montažer), Nikola Cvijanović (snimatelj i dizajner zvuka) i Vojin Ristivojević (kompozitor).

Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije, film je snimljen u kazneno-popravnim zavodima u Sremskoj Mitrovici, Požarevcu (Zabeli), Nišu, kao i u KPZ za žene u Požarevcu.

Uz producenta NCF Filmart, iza filma “Isti” stoji kao koproducent Cinnamon Films.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival počeo je 28. marta u Domu omladine svetskom premijerom inspirativnog dokumentarca “Zemlja UtopijaJelene Stolice, nakon uručenja nagrade za životno delo montažerki Jelici Đokić, prvoj ženi koja je dobila to priznanje.

Festivalski sajt je martovski.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf)

(SEEcult.org)

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.