• Search form

15.05.2018 | 23:37

Dobitnici nagrade EU i Evropa Nostre za 2018.

Dobitnici nagrade EU i Evropa Nostre za 2018.

Evropska komisija i Evropa Nostra proglasili su dobitnike nagrade za kulturno nasleđe za 2018. godinu, a među 29 laureata iz 17 zemalja su čak tri iz Srbije – projekat konzervacije Tvrđave Bač, Paviljon kneza Miloša u Bukovičkoj Banji iz 1907. godine i projekat “Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije” Dvorskog kompleksa na Dedinju.

Dobitnici nagrade EU za kulturno nasleđe/nagrade Evropa Nostre, vodeće evropske mreže koja se bavi kulturnim nasleđem, proglašeni su 15. maja u Briselu na osnovu odluke nezavisnih stručnjaka koji su pregledali ukupno 160 prijava organizacija i pojedinaca iz više od 30 zemalja širom Evrope. Nagrada se dodeljuje za za impresivna dostignuća u očuvanju nasleđa, istraživanju nasleđa, posvećenoj aktivističkoj službi, kao i obrazovanju, obučavanju i podizanju svesti u oblasti nasleđa.

Tvrđava Bač i Paviljon kneza Miloša našli su se među dobitnicima u kategoriji Konzervacija, uz Rotondu Svetog Venceslava u Pragu, Misionarsku kuću Poul Egede u Limanagu u Danskoj, Sanatorijum doktora Barnera u Braunlage/Harcu u Nemačkoj, Vinzberger: Kraljevski vinograd u Postamu-Sansusi u Nemačkoj, Vizantijsku crkvu Svete nedelje u Naksosu u Grčkoj, projekat konzervacije bazilike manastira Sveta Katarina na Sinaju, realizovan u saradnji Egipta, Grčke i Italije, Botaničku baštu nacionalne palate Keluš u Sintri u Portugalu, Fasadu San Ildefonso koledža u Alaka De Enares u Španiji i Soroline crteže Španije u Valensiji.

Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije Dvorskog kompleksa u Beogradu među dobitnicima je u kategoriji Istraživanje, u kojoj su nagrađeni i Evropski protokol o preventivnoj zaštiti – EPICO (koordinisan u Versaju), Tekstil iz Gruzije i Automatizovana tehnologija skeniranja za 3D digitalizaciju - CultLab3D u Darmštadu u Nemačkoj.

Paviljon kneza Miloša

Tvrđava Bač, čija je izgradnja započeta u XIV veku, sa dogradnjama tokom XV i XVI veka, spade u spomenike kulture od izuzetnog značaja. Projekat “Vekovi Bača” iniciran je 2006. godine radi istraživanja i povećanja znanja o prostoru Bača sa okruženjem, primene ključnih konzervatorskih principa u njegovom očuvanju, iznalaženja održive namene i podizanja svesti o vrednostima nasleđa u široj zajednici. Projekat je finansiran iz regionalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora, uključujući i sredstva dobijena iz fondova EU.

 

Prema oceni žirija, taj projekat je izuzetan primer očuvanja nasleđa, zasnovan na interdisciplinarnosti i saradnji. “Da bi se ovo postiglo, lideri projekta su iskoristili evropske izvore za istraživanja i obavili potrebna prethodna ispitivanja, što je dovelo do primene odgovarajuće strategije upravljanja. Kontinuirano se ulagao napor da se pažljivom konzervacijom očuvaju važni aspekti ostataka tvrđave. Pored toga, postoji jaka obrazovna komponenta, važna za celu regiju”, istakao je žiri.

 

Paviljon kneza Miloša u Bukovičkoj banji u Aranđelovcu izgrađen je 1907. godine na mestu jednog od najstarijih izvora mineralne vode u Srbiji i prve fabrike za flaširanje vode.

Projekat “Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije” Dvorskog kompleksa na Dedinju traje već 12 godina. Uprkos fascinantnim delima koja se u njoj nalaze, Državna umetnička kolekcija Dvorskog kompleksa nikada nije bila u potpunosti istražena ni katalogizirana sve do 2006. godine, kada je Ministarstvo kulture Srbije osnovalo i finansiralo projekat za istraživanje te zbirke koji traje i danas.

Projektni tim čine dr Jelena Todorović (rukovodilac), redovna profesorka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, i kustoskinja Muzeja primenjene umetnosit Biljana Crvenković, dok je za nadzor projekta određen Narodni muzej u Beogradu kao centralna institucija zaštite.

Ovogodišnje nagrade EU/Evropa Nostre, kao doprinos Evropskoj godini kulturne baštine, kojom je proglašena 2018, stavljaju poseban naglasak na evropske vrednosti odabranih dostignuća u polju nasleđa.

Iz regiona je među nagrađenima i Sinjska alka u Hrvatskoj i Plečnikova kuća u Sloveniji, u okviru kategoriji Edukacija, trening i povećanje svesti, u kojoj su i Lef Postino: Belgija i Italija povezane pismima (Belgija), Kulturni skok: Obrazovni program (Finska), Nacionalni institut kulturnog nasleđa: Program edukacije i obuke za konzervatore (Francuska), Kampanja uzdizanje od uništenja, koordinisana u Rimu (Italija), Otvoreni spomenici (Italija) i GeoKraft: Projekat Minecraft nasleđe (Holandija).

Nagrađeni u kategoriji Posvećenost su Čuda bugarske kampanje (Bugarska), Stefan Bern (Francuska), Udruženje međunarodnih privatnih odbora za očuvanje Venecije (Italija), Udruženje Hendrik de Kejser (Holandija), Tone Sinding Seinsvik (Norveška) i vlasnici bunara Argual i Tazakorte (Kanarska ostrva, Španija).

Nagrada Evropa Nostre dodeljena je i zapaženom projektu Turske, evropske države koja ne učestvuje u programu Kreativna Evropa - Grčkoj školi Zograafion u Istanbulu.

Nagrade će svečano biti uručene 22. juna u Berlinu, na prvom Evropskom samitu kulturnog nasleđa, a dobitnici će se predstaviti i na Sajmu izvrsnosti 21. juna na Alijanz Forumu.

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračić izjavio je tim povodom da je kulturno nasleđe, u svim svojim različitim oblicima, jedno od najdragocenijih bogatstava Evrope.

„Ono gradi mostove između ljudi i zajednica, kao i između prošlosti i budućnosti. Kulturno nasleđe je centralno za identitet Evropljana i takođe ima vitalnu ulogu u pokretanju socijalnog i ekonomskog razvoja”, rekao je Navračić, čestitajući dobitnicima Nagrade EU/Evropa Nostre za kulturno nasleđe, kao i njihovim timovima za izuzetan i inovativan rad.

“Zahvaljujući njihovom talentu i posvećenosti, brojna bogatstva evropskog kulturnog nasleđa su očuvana i revitalizovana i, što je još važnije, njihov rad omogućava ljudima iz različitih polja da otkriju, istraže, kao i da se angažuju u vezi sa našim bogatim kulturnim nasleđem što je u potpunosti u duhu Evropske godine kulturnog nasleđa koju slavimo 2018. godine", izjavio je Navračić.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.