• Search form

26.06.2018 | 20:03

Divlji krajolik evropskog filma

Divlji krajolik evropskog filma

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić predstavlja u programu Mladi duh Evrope 30 ostvarenja hrabrih i inventivnih autora jedinstvene poetike i pogleda na filmsku umetnost, koji će pružiti sliku “divljih krajolika trenutnog kinematografskog univerzuma evropskog kontinenta”, kako je izjavio selektor Nil Jang (Neil Young), britanski filmski kritičar i stvaralac.

Među njima je i dokumentarac “Braguino” francuskog reditelja Klementa Kogitora (Clement Cogitore), koji će biti premijerno prikazan, a uznemiravajuća je studija o neortodoksnoj porodici koja živi u odvojenom delu Rusije, tik uz porodicu sa kojom se nikako ne slaže. Kogitor učestvuje na 25. Paliću i dokumentarcem potpuno drugačije vrste “Les Indes Galantes”.

U Jangovoj selekciji, koja obuhvata dugometražne igrane, dokumentarne, kratkometražne, eksperimentalne, animirane i druge forme, našla su se i dva kratka filma bečkog rediteljskog dvojca Bili Rojz (Billy Roisz) i Ditera Kovačiča (Dieter), autora koji je srpskog porekla, a nastupa i kao muzičar pod imenom Dieb13. Njih dvoje napravili su niz eksperimentalnih filmova, uključujući i muzičke video radove, a na Paliću će biti prikazan “Paris”, koji je Bili Rojz režirala za norveški pank-nojz sastav Moe, i “Strašni objekti” (Scary Objects), koji su zajedno uradili za austrijski bend Radian. Nakon projekcije, Bili Roj i Kovačič će prirediti specijalan performans koji je deo njihovog aktuelnog projekta “RISC” i za koji se očekuje da će biti prava umetnička poslastica.

Najinteresantniji film iz 2018. godine, prema navodima organizatora 25. Palića, verovatno je devetominutni “Maskirovka” nemačkog fotografa Tobijasa Zielonija (Tobias Zielony), koji je nekoliko godina proveo dokumentujući ukrajinsku andergraund scenu. Proizvod izložbe fotografija i istoimene knjige, “Maskirovka” je potpuno nemi film u kojem se slike ekstravagantno obučenih mladih klabera u pripremi za noćni izlazak smenjuju sa TV snimcima uličnih protesta i represije vlade.

Maskirovka

Selektor programa Mladi duh Evrope, koji će biti održan na Letnjoj pozornici bioskopa Abazija na Paliću, filmski kritičar i stvaralac Nil Jang živi i radi na relaciji Beča - severoistočna Engleska, a većinu vremena provodi obilazeći festivale širom planete, izveštavajući za američki magazin The Hollivood Reporter, engleski Sight & Sound, Tribune i mnoge druge.

“Svake godine posetim 25 do 30 filmskih festivala širom sveta i nailazim na mnogo hrabrih, izazovnih i stimulativnih ostvarenja koja često budu zanemarena zbog kratkog trajanja i/ili zašto što se nalaze na marginama filmske umetnosti. Za ovogodišnji program Mladi duh Evrope sakupio sam 30 takvih ostvarenja, u rasponu od dva do 49 minuta. Nadam se i verujem da će pružiti živopisni prikaz eksperimentalnog, avangardnog, offbeat, andergraund i leftfield filma sa celog kontinenta”, naveo je Jang, dodajući da mu je bilo stalo da uključi i muzičke spotove, i dokumentarne filmove, narativne filmove, pojedine apstraktne radove, ekstravagantne reciklirane snimke, malo animacije i malo neobičnih radova van klasifikacije, kao i veći broj filmova koji se bave političkim i socijalnim pitanjima na iznenađujuć i estetski upotpunjen način.

Pad Lenjina

Među filmovima u programu Mladi duh Evrope su i francuski kratki “Martin plače” (Martin Cries) Žonatana Vinela (Jonathan Vinel), engleski “Strogi centarMajkla Patisona (Michael Pattison) o svakodnevnici urbanog života nasuprot zombi kapitalizmu, portugalsko-danski “Arabida: Postoji samo jedna zemlja”, koji istražuje na koji način vreme prožima materiju, španski filmovi “Muva” (The Fly) i “Senke” (Shadows), švajcarski “Prelazi” (Transitions), te vizuelna meditacija “AlogonMilana Milosavljevića i Marka Kostića, video spot sastava Moscow Death Brigade “Boltcutter”, apstraktne video konstrukcije “Shift Symm.One” holandskog autora Zeno van den Broeka i “29 Point ProgrammeDietmara Brema (Dietmar Brehm). Najavljen je i “Pad Lenjina” (Leninopad), zanimljiv osvrt na porušene statue Lenjina u Ukrajini autorke Ane Jermoleve (Anna Jermolaewa), kao i film Bojana Tutića Street Cry” koji će imati svetsku premijeru na 25. Paliću.

Martin plače

25. Palićki festival biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici, a prikazaće stotinak evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina (Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala Žigmond Vilmoš iz Segedina i Palić u Beogradu).

Festivalski sajt je palicfilmfestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.