• Search form

20.07.2016 | 18:01

Direktorka Etnografskog: Svatovi se samo slikali

Direktorka Etnografskog: Svatovi se samo slikali

Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković negirala je da su muzejske prostorije i eksponati zloupotrebljeni za vreme venčanja njenog sina.

Prema njenim rečima, venčanje njenog sina održano je 2015. godine u restoranu, a Etnografski muzej su iskoristili samo za fotografisanje.

“Kao i svi mladenci, i oni su poželeli da naprave set venčanih fotografija i za to mesto su izabrali Studentski park. S grupom svojih prijatelja poželeli su da se slikaju i u Etnografskom muzeju, kao izraz ljubavi i poštovanja prema onome što prepoznaju kao deo svog kulturnog identiteta”, navela je Mirjana Menković, preneo je Kurir.

Direktorka Etnografskog muzeja dodala je da su eksponati bili deo interaktivne izložbe i da je svako od posetilaca mogao da ih koristi.

Mirjana Menković je rekla da su autori izložbe rekonstruisali kuhinju iz tog perioda koristeći predmete koje su pozajmili iz jednog etno dućana.

"Kao i svi posetioci, ova grupa mladih farmaceuta, lekara i ekonomista s dužnim poštovanjem se odnosila prema izložbenim eksponatima i Etnografskom muzeju u celini", rekla je Mirjana Menković, koju je ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac prethodno pozvao da se izjasni o navodima u medijima da je u muzejskim prostorijama organizovala svadbu svog sina.

“Ukoliko se medijski navodi ispostave kao tačni, nema sumnje da će direktorka Etnografskog muzeja za to snositi posledice”, saopštilo je 19. jula Ministarstvo kulture, koje se o tom slučaju nije više oglašavalo.

Javnost je saznala za zloupotrebu Etnografskog muzeja posredstvom dopisa grupe građana koji su medijima poslali fotografije na kojima se vide svatovi koji se provode i zabavljaju na muzejskim eksponatima.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.