• Search form

02.11.2017 | 16:43

Dim Tim na izložbi u Hanoju

Dim Tim na izložbi u Hanoju

Međunarodna izložba “Zemlja utopije” (Utopia Land) u galeriji Heritage centra u Hanoju, na kojoj učestvuje i umetnička kolaborativna grupa Dim Tim iz Srbije, obuhvata radove nastale tokom višenedeljne razmene umetnika koji stvaraju nadrealne, iluzivne ili utopijske svetove, koristeći se sredstvima savremene umetnosti.

Zemlja utopije” je završna izložba projekta savremene umetnosti “Mesec umetničkih praksi 2017” (MAP), koja od 29. oktobra do 30. novembra predstavlja izbor radova nastalih tokom pet radnih nedelja razmene umetničkih praksi izbedenih u različitim medijima (slikarstvo, skulptura, instalacija, fotografija, video, multimedijska, konceptualna i umetnost u javnom prostoru).

Na izložbi su prikazani radovi 15 umetnika iz Vijetnama (Linh Cam, Can Van An, Nguyen Thi Ha My, Nguyen Thi Hoai Giang, Nguyen Phu Vien, Phung Tien Son i Tran Hanh) i inostranstva - Bernard Pourriere i Philippe Richard iz Francuske, Daniel Kerkhoff iz SAD, Daniel Rode i Ingo Vetter iz Nemačke, Dim Tim (Danijela Mršulja Vasić i Milenko Vasić) iz Srbije, Heaven Baek iz Južne Koreje i Ruchika Wason Singh iz Indije.

Otvaranje izložbe Zemlja utopije

Pored kreativnih aktivnosti, MAP 2017 obuhvata niz pratećih događaja, kao što su predavanja, radionice, otvoreni ateljei, okrugli stolovi, posete umetničkim zbirkama i značajnim objektima kulturnog nasleđa, kao i javni programi.

Otvaranje izložbe Zemlja utopije

Prema navodima Dim Tima, umetnici su zajedno prošli sve prepreke, izazove, sukobe i pomirenja koja svoje polazište imaju u razlikama u kulturi, jeziku, ponašanju i spoznaji. Umetnici su postavili svoje divergentne, ali otvorene utopije, čime su stvorene mogućnosti za dalje povezivanje i dijalog.

Milenko Vasić i arhitekta Cuong Le

Vijetnamski umetnik iz Pariza Tran Trong Vu je osnivač projekta “Mesec umetničke prakse”, koji ima za cilj stvaranje platforme za razmenu i edukaciju u savremenoj umetnosti za mlade i uspešne umetnike iz Vijetnama sa odabranim internacionalnim umetnicima iz celog sveta. Projekat, takođe, stvara mogućnosti za interakciju i dijalog umetnika i zajednice radi unapređenja razumevanja savremene umetnosti.

Dim Tim, Reenacting Utopia

Dim Tim je tokom boravka u Hanoju, pored zajedničkih aktivnosti u okviru projekta MAP 2017, izveo i tri umetnička rada: Reenacting Utopia (poliptih akrilik na platnu iz 10 delova, 6 x 5 m), Passage to Utopia (fotografija, 121,5 x 215,5 cm) i The Last Exhibition (prostorna instalacija, 130 cm x dia 110 cm).

Dim Tim, The Last Exhibition

Dim Tim je održao i dve interaktivne radionice i oslikao murale (74 m2) na zidovima kompanije Toong. Takođe, održao je dve javne prezentacije sa predavanjem u biblioteci Heritage Space i na Vietnam University of Fine Art u Hanoju.

Kustos projekta MAP 2017 je istoričar umetnosti Anh Tuan Nguyen, a istraživač i organizator Vu Huy Thong.

*Foto: Dim Tim

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.