• Search form

08.08.2018 | 16:22

Dijego i Frida

Dijego i Frida

Izložba “Dijego i Frida: Osmeh na pola puta”, koja sadrži 96 crno-belih fotografija slavnog meksičkog umetničkog para Fride Kalo i Dijega Rivere, otvorena je u Crnogorskoj galeriji umetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju.

Reč je o fotografijama čuvenih fotografa kao što su Manuel Bravo, Nikolas Marej i Edvard Veston, koje prikazuju različite etape ljubavnog, društvenog i političkog života Fride Kalo i Rivere tokom 30-ih, 40-ih i 50-ih godina 20. veka.

Izložba prikazuje svet tog umetničkog para, jednog od najkontroverznijih u meksičkoj istoriji umetnosti. Rivera i Frida Kalo su skoro četvrt veka bili zajedno, a njihova ljubavna veza prevazilazila je sve granice, i bila je puna bezbrojnih susreta, bliskosti, nesuglasica i iskrenih prijateljstava sa velikim ličnostima epohe.

Izložba je prvi put realizovana u Meksiku 2002. godine u njihovoj kući, u kojoj su živeli i stvarali, a od tada putuje po svetu, rekla je na otvaranju 7. avgusta kustostkinja Ljiljana Karadžić.

Frida Kahlo i Diego Rivera

Rivera bio je jedan od najznačajnijih predstavnika meksičkog muralizma, a Frida Kalo je bila poznata kao tvorac autobiografskih slika pod uticajem narodne meksičke i starosedelačke umetnosti. Povezivala ih je strast ka revolucionarnom pokretu. Frida je čak promenila i svoj datum rođenja. Rođena je 1907. godine, ali je u svim dokumentima želela da ga promeni, je je smatrala da je rođena onog trenutka kada je počela Meksička revolucija – 1910.

Osim strasti prema revoluciji i vere u progres, Rivera i Frida Kalo bili su potpuno u revolucionarnom zanosu i verovali su u ideje marksizma, ali su bili bliski pokretu nadrealizma i ideji psihoanalize, istakla je Ljiljana Karadžić.

Organizatori izložbe su Narodni muzej Crne Gore i ambasada Meksika, u saradnji sa ministarstvima spoljnih poslova i kulture Crne Gore.

Izložbom o Fridi Kalo i Riveri obeležava se 11 godina prijateljskih odnosa Crne Gore i Meksika, a biće otvorena do 26. avgusta.

U CGU “Miodrag Dado Đurić” u toku su i izložbe “Percepcije: Zašto nema velikih muških umetnika?” i “Na strani pravde i slobode – Legat Veljka Vlahovića”.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.