• Search form

12.02.2018 | 22:15

Del Toro predsednik žirija 75. Mostre

Del Toro predsednik žirija 75. Mostre

Meksički reditelj Giljermo del Toro, dobitnik Zlatnog lava u Veneciji 2017. godine za film “Oblik vode”, predsedavaće žirijem ovogodišnje Mostre, saopštili su organizatori tog najstarijeg međunarodnog festivala A kategorije u Evropi.

Del Toro ima i rekordan broj nominacija za Oskara za film “Oblik vode” – čak 13, uključujući za najbolji film i režiju.

Povodom odluke organizatora 75. Mostre da ga imenuju za predsednika žirija, izjavio je da je to izuzetna čast i odgovornost, koju prihvata sa poštovanjem i zahvalnošću.

Del Toro je istakao i da je Venecija “prozor svetske kinematografije i prilika za proslavu snage i značaja kulture”.

Njegov film “Oblik vode” nominovan je za Oskara za najbolji film, režiju, scenario, kameru, montažu, scenografiju, kostim, muziku, montažu i miks zvuka, te za glavnu žensku ulogu (Sali Hokins), sporednu žensku ulogu (Oktavija Spenser) i sporednu mušku ulogu (Ričard Dženkins). Hokins tumači povučenu, nemu čistačicu koja radi u vladinoj laboratoriji. Njeni jedini prijatelji su komšija (Dženkins) i koleginica koja joj pomaže da komunicira sa svetom (Spenser). Ali njen život će se promeniti kada se zaljubi u čudovišnog humanoidnog vodozemca koga vlada krije u laboratoriji.

Venecijanski filmski festival biće održan 75. put od 29. avgusta do 8. septembra.

Prošle godine žirijem 74. Mostre predsedavala je Anet Bening, a Srebrni lav dodeljen je porodičnoj antiratnoj drami “Foxtrot” izraelskog reditelja Samuela Maoza, koji je 2009. godine odneo Zlatnog lava filmom “Liban”.

(SEEcult.org)

 

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.