• Search form

13.08.2016 | 16:45

De Niro o Trampu, glumi, režiji

De Niro o Trampu, glumi, režiji

Holivudska zvezda Robert de Niro osvrnuo se na 22. Sarajevo film festivalu na američku političku situaciju, prošle i buduće uloge, kao i rediteljsku i producentsku karijeru, najavljujući novu saradnju sa Al Paćinom i Martinom Skorsezeom, čijim je restaurisanim filmom “Taksista” 12. avgusta svečano otvoren SFF.

De Niro je 13. avgusta, uoči odlaska iz Sarajeva, učestvovao u programu “Kafa sa…” u Narodnom pozorištu, za koji su zbog velikog interesovanja i bezbednosnih mera važila posebna pravila, pa su mogli prisustvovati učesnici programa Talents Sarajevo, predstavnici medija i publika koja je na vreme obezbedila propusnice na osnovu ulaznica za “Taksistu”.

Dvostruki oskarovac i dobitnik niza drugih prestižnih nagrada, među kojima je najnovija Počasno Srce Sarajeva za životno delo, De Niro je dobio veliki aplauz već na početku razgovora, kada je za republikanskog kandidata na predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa rekao da govori budalaštine.

“Ljudi poput njega ne bi uopšte trebalo da budu tamo gde se sada nalaze. Neka nam je Bog u pomoći”, rekao je De Niro, ocenjujući i da američka javnost počinje polako da shvata da Tramp govori sulude stvari.

Poredeći današnje vreme i 70-te, kada je snimljen “Taksista”, De Niro je rekao da se mnogo toga promenilo.

“Bilo je drugačije, ne znam da li je bilo bolje. Možda je bilo opasnije tada u Njujorku. Zanimljivo je videti naselja kako se menjaju, poput recimo Male Italije”, rekao je De Niro, sa kojim je razgovor na sceni Narodnog pozorišta vodio Majk Gudridž, bivši urednik magazina Screen International i današnji izvršni direktor londonske kompanije Protagonist Pictures, koji je i jedan od selektora programa Kinoskop 22. SFF-a.

Govoreći o prvim filmovima sa Brajanom de Palmom i Skorsezeom, De Niro je rekao da su filnmovi tada bili više vezani za stvaran život.

“Seksualnost, nasilje, stvari koje nisu bile dozvoljene 60-ih.. Filmovi su bili iskreniji prema onome kako stvari stoje…”, rekao je De Niro, koji se ovrnuo i na uloge u “Lovcu na jeleneMajkla Ćimina, “Kumu 2Frensisa Forda Kopole, te Skorsezeov “Razjareni bik”, u kojem je zbog uloge boksera morao da se ugoji, a potom oslabi 25 kilograma.

De Niro je rekao da je išao na audiciju za glavnu ulogu u “Kumu 2”, koju je dobio Al Paćino, ali da je to učinio pre svega da bi zadovoljio studio.

Prema njegovim recicma, svi su glumci želeli tu ulogu, ali su i svi znali da Kopola želi Paćina. Studio je na Kopolu vršio pritisak da nađe nekog drugog, poznatijeg glumca.

“Svi smo išli na audiciju čisto da bismo zadovoljili studio. Išao sam i za ulogu Sonija, iako sam znao da je neću dobiti”, rekao je De Niro, koji je najavio novu saradnju sa Paćinom i Skorsezeom, a nije isključio ni mogućnost da se ponovo prihvati režije.

Prema njegovim rečima, režija podrazumeva mnogo posla, posebno ako želite da uradite sve kako treba.

“Nije to tako jednostavno, uvek iskrsne neki problem – budžet, vreme, snimanje.. Vrlo je teško. Morate imati volju i potrebu da to radite, što sam ja imao u svoje vreme”, rekao je De Niro, dodajući da je prvobitno mislio da će biti srećan ako režira pet filmova. “Snimio sam dva, možda ću i treći”, dodao je De Niro, ističući da je za svaki film ključan zapravo scenario.

“Scenario je važan da bi se dobili glumci, budžet – bilo od studija, bilo iz privatnih izvora… Onda idete dalje, ali uvek postoje prepreke na putu…”, rekao je De Niro i dodao da je za njega važno da priča bude specifična i lična na neki način.

De Niro je rekao i da se ponosi Trajbeka festivalom, koji je osnovao posle terorističkih napada u Njujorku 11. septembra.

“Vrlo sam ponosan na svoj festival, postao je pravi događaj, deo je tradicije Njujorka, SAD. Nadam se da će se nastaviti zauvek”, rekao je De Niro, koji je uporedio Trajbeka festival i sa SFF-om, s obzirom na tragične okolnosti u kojima su oba nastala.

Navodeći da u životu svakog glumca dođe vreme kada može da nađe svoj mir i počne da se bavi drugim stvarima u životu, De Niro je rekao da danas provodi vreme mirno, uživajući sa svojom porodicom.

Prema rečima De Nira, njegova porodica ga ne vidi kao filmsku ikonu. “Najteže je biti prorok u svom selu”, dodao je De Niro kroz smeh.

De Niro je rekao i da je samo jednom igrao u pozorištu – davno u jednoj predstavi na Brodveju, a prihvatio bi da se vrati na pozorišne daske samo ako bi to, kako je naveo, bilo nešto zaista spektakularno.

Razgovor sa De Nirom vođen je na engleskom bez simultanog prevoda, a zbog ograničenog vremena, publika i mediji nisu mogli da postavljaju pitanja. Za sve koji nisu mogli da uđu u salu bio je obezbeđen prenos na video bimu ispred Narodnog pozorišta, a razgovor je prenosila i BHRT.

De Niro je prethodne večeri otvorio 22. SFF u Narodnom pozorištu, a potom mu je u Letnjem kinu na otvorenom, pred više od 3.000 posetilaca, uručeno prvo Počasno Srce Sarajeva za životno delo – uoči paralelne projekcije filma “Taksista” koji je nedavno restaurisan povodom 40-godišnjice prikazivanja.

De Niro je bio najveća zvezda na crvenom tepihu na kojem se pojavio ležerno obučen, za razliku od lokalnih i regionalnih glumaca i članova filmskih ekipa, predstavnika estrade i drugih zvanica.

Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umetnosti dobio je britanski reditelj Stiven Frirs (Stephen Frears), a nagrada će mu biti uručena 13. avgusta. Frirsu je priređen i omaž program (Tribute To), a njegovo poslednje ostvarenje “Florence Foster Jenkins”, u kojem igraju Meril Strip (Meryl Streep) i Hju Grant (Hugh Grant), biće prikazano u Open Air programu.

SFF će prikazati do 20. avgusta 222 filma iz 61 zemlje, uključujući takmičarske programe igranog, dokumentarnog i kratkog filma, koji su fokusirani na kinematografije zemalja Jugoistočne Evrope.

*Foto: SFF

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.