• Search form

08.08.2017 | 11:06

Đanineti i Kanavezi u Art 55

Đanineti i Kanavezi u Art 55

Izložba grafika i crteža italijanskih umetnika Roberta Đaninetija (Roberto Gianinetti) i Klaudije Kanavezi (Claudia Canavesi) biće otvorena 9. avgusta u Galeriji Art 55 u Nišu, u okviru nastojanja da se doprinese boljem poznavanju dešavanja na kulturnoj mapi Italije. Đanineti i Kanavezijeva su učesnici i manifestacije “Srpsko-italijanski umetnički dijalog”, koja se održava u Sićevu u vreme otvaranja njihove izložbe u Nišu.

Posvećenost crtežu kao samostalnoj disciplini, ali i kao nosiocu izraza, definišu radove Klaudije Kanavezi. Na drugoj strani, intenzivni kolorit i neposredni rukopis, prepoznatljivi su elementi poetike Roberta Đaninetija. Odnos međusobnog uklapanja koji grade ta dva umetnička pristupa, umnogome određuje karakter same postavke, saopštila je Galerija savremene likovne umetnosti.

Roberto Đanineti (Gianinetti), rođen 1957. godine u Verčeliju, diplomirao je na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu. Predavač je na katedri za grafiku na ACME Accademia di Belle Arti Europea dei Media u Milanu, 2015-2008. Bavi se grafikom i istraživanjima o otiskivanju na tkanini i odeći.    

Rukovodilac je i učesnik letnjih kurseva iz oblasti grafike KAUS, Urbino, 2007; Akademija likovnih umetnosti Lođ, 2005; Godišnji susreti grafičara, Barnacavallo; Institut likovnih umetnosti, Vercelli.

Učesnik je na simpozijumima u Litvaniji, Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj, Rusiji, Austriji, Nemačkoj…

Izlagao je u Italiji, Danskoj, Poljskoj, Španiji, Čileu, Južnoj Koreji, Litvaniji, Nemačkoj, Rumuniji, Srbiji, Ukrajini, Rusiji, Švajcarskoj, Brazilu, Kanadi, SAD, Austriji.

Klaudija Kanavezi (Claudia Canavesi) završila je 1994. godine Državnu likovnu školu Busto Arsizio. Diplomirala je 2000. godine na Akademiji lepih umetnosti Brera u Milanu u klasi Paola Galeranija. Od 2014. godine radi kao profesor u Art School of Carlo Dell'Ackua Legnano.

Od 2003. do 2013. godine predavač je plastičnih i vizuelnih disciplina u umetničkim školama u provincijama Milano i Komo, a od 2009. saradnica je na Arhitektonskom fakultetu u Milanu. Od 2010. godine saradnica je u Odeljenju za kulturu Grada Carnago.

Od 1997. godine učestvovala je u radu brojnih simpozijuma u Italiji i inostranstvu.

Izložbu u Galeriji Art 55 otvoriće profesor Slobodan Radojković, a biće je moguće obići do 23. avgusta.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.