• Search form

13.05.2011 | 22:59

Dah teatar probio led

Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja prva je organizacija iz Srbije koja je dobila podršku Evropske komisije, odnosno programa “Kultura 2007-2013” kao nosilac projekta.

Srbija je od 2008. godine i početka formalnog učešća u programu “Kultura 2007-2013” imala do sada više desetina kulturnih organizacija i institucija, uključujući i državne i nevladine, koje su uspešno aplicirale na konkursima programa “Kultura 2007-2013”, ali kao partneri u projektima.

Dah teatar probio led

Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja prva je organizacija iz Srbije koja je dobila podršku Evropske komisije, odnosno programa “Kultura 2007-2013” kao nosilac projekta.

Srbija je od 2008. godine i početka formalnog učešća u programu “Kultura 2007-2013” imala do sada više desetina kulturnih organizacija i institucija, uključujući i državne i nevladine, koje su uspešno aplicirale na konkursima programa “Kultura 2007-2013”, ali kao partneri u projektima.

“Od 2008. godine iz Srbije su u ovom programu uspešno aplicirale brojne organizacije i institucije u oblasti kulture uz pomoć Kancelarije Ministarstva Tačka kulturnog kontakta, koju smo i formirali iz tog razloga. Podršku EU su 2008. i 2009. godine dobila po četiri aplikanta iz Srbije, 2010. godine bilo ih je devet, a ove godine čak 14 naših institucija i organizacija u oblasti kulture partneri su u projektima”, rekla je državna sekretarka Ministarstva kulture, informacija i informacionog društva Snežana Stojanović Plavšić na konferenciji za novinare povodom uspeha Dah teatra.

Evropska komisija odobrila je Dah teatru za projekat "Ne/vidljivi grad", koji će raditi sa partnerima iz Danske, Velike Britanije, Makedonije i Francuske, 153.325 evra. Vrednost projekta je 360.000 evra, a partneri su dužni da učestvuju polovinom sredstava koje treba da nabave iz drugih izvora.

Ministarstvo kulture će, kako je rekla Snežana Stojanović Plavšić, pomoći Dah teatru, jer “ceni organizacije koje obezbeđuju sredstva sopstvenim naporima”.

Direktorka projekta "Ne/vidljivi grad" Maja Mitić rekla je da u Dah teatru doživljavaju podršku Evropske komisije da kao poklon za jubilej - 20 godina rada.

Projekat “Ne/Vidljivi grad” bavi se manjinama i tolerancijom, marginalnim grupama u društvu, a dobio je najviše poena na konkursu.

Pilot projekat "Ne/vidljivi grad" izveden je 2005. godine u Beogradu, a potom u nekoliko gradova u Srbiji.

“Tema ambijentalnih predstava u gradskom prevozu je multietnička istorija, nevidljivi grad se bavi nevidljivim susedima sa kojima smo odrasli, a kojih smo u teškim godinama rata počeli da se stidimo", istakla je rediteljka projekta Dijana Milošević.

Dah teatar će izvesti sa partnerima "Ne/vidljivi grad" u okviru festivala “Prenošenje plamena” koji organizuje u junu u Beogradu povodom 20-godišnjice, a potom slede izvođenja u Makedoniji, Engleskoj, Danskoj i Francuskoj.

Festival “Prenošenje plamena”, koji obuhvata i međunarodnu konferenciju i predavanja čuvenih umetnika, biće doržan od 11. do 19. juna, uz radionički program od 20. do 26. juna.

Dah teatar će time i na simboličan i na konkretan način potvrditi važnost trajanja jedne umetničke pojave u kulturi, a okupiće neke od najznačajnijih umetnika današnjice različitih generacija.

Pored poznatih pozorišnih trupa koje se bave savremenim teatrom, a izvešće svoje predstave, deo programa su i debate, radionice i razgovori sa umetnicima, kao i premijera predstave DAH Teatra “Nežno, nežno, nežnije”.

Iz generacije velikih pozorišnih majstora svetske scene pozvani su: Eugenio Barba i Odin Teatar (Danska), Peter Schuman i Bread and Puppet Teatar (SAD), Jill Greenghalgh (Vels), Rena Mirecka (Poljska) i Genadij Bogdanov (Rusija), kao umetnici i trupe koji su obeležili 20. vek radom i čije delovanje traje i u 21. veku.

Neki od njih gostovali su i na BITEF-u, što predstavlja značajnu vezu između tog festivala koji traje već nekoliko decenija i delovanja samog DAH Teatra.

Druga generacija pozvanih umetnika je generacija kojoj po radu i delovanju pripada i DAH Teatar. To su trupe i umetnici koji se svojim delovanjem nastavljaju na pozorišne “mastere” i predstavljaju most između njih i generacija koje dolaze. Oni takođe predstavljaju značajnu pojavu na današnjoj svetskoj teatarskoj sceni i inovativnim radom otvaraju nove mogućnosti u toj umetničkoj oblasti.

Među njima su Teatar Labor (Nemačka), Teatret OM (Danska), Violeta Luna (Meksiko), Plavo pozorište (Srbija), Tricklok Theatre (SAD), projekat Brazil (Brazil) i 7 Stages Theatre (SAD).

Treću generaciju predstavljaju umetnici i trupe koji na direktan ili indirektan način predstavljaju generaciju koja se nastavlja na generaciju DAH Teatra, a već je prisutna na svetskoj teatarskoj sceni, otvorena je za eksperiment i teatarski ekces, a to su: Artsspot Production (SAD), Prodigal Theatre (UK), Fragment Teatar (Švajcarska).

Pored prezentacije predstava pozvanih umetnika i trupa, drugi važan segment festivala je program nazvan “Konverzacije”, koji podrazumeva razgovor umetnika koji pripadaju generaciji pozorišnih “mastera” i vodećih domaćih umetnika i teoretičara.

Treći segment su sedmodnevne radionice koji će voditi dvoje čuvenih umetnika koji predstavljaju direktne nastavljače tradicije Grotovskog (Rena Mirecka) i tradicije Mejerholjda (Genadij Bogdanov).

Četvrti segment festivala DAH Teatra predstavljaju prezentacije projekata koji se bave teatrom i društvenim pojavama: teatar i aktivizam, teatar i izgradnja mira, teatar i duhovne discipline, teatar i socijalne promene...

DAH Teatar je jedina domaća profesionalna pozorišna trupa u Srbiji koja postoji već dve decenije, a iz potrebe da proširi aktivnosti i deluje i nacionalno i internacionalno, formirao je DAH Teatar Centar za pozorišna istraživanja.

Tokom protekle dve decenije realizovan je veliki broj projekata, predstava, gostovanja, festivala, radionica...

DAH Teatar je svojim predstavama i aktivnostima gostovao širom sveta, a takođe je i predstavljao najznačajnije umetnike i teoretičare iz oblasti izvođačkih umetnosti.

Usled političkih okolnosti u Srbiji, Dah Teatar do 2000. godine, međutim, nije bio podržan od zvaničnih institucija, a nakon promena u oktobru 2000. godine, došlo je i do podrške aktivnosti DAH Teatra od Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i Ministarstva kulture Srbije. To je, kako navode u Dah Teatru, bio i još uvek jeste dodatni stimulans njegovom radu.

Sajt Dah teatra je www.dahteatarcentar.com, a program festivala i konferencije “Prenošenje plamena” nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, odnosno OVDE

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.