• Search form

08.08.2017 | 11:11

Čuvari tvog poštenja

Čuvari tvog poštenja

Gradsko pozorište iz Podgorice učestvuje 8. avgusta na 31. festivalu Grad teatar u Budvi autorskim projektom Borisa Liješevića “Čuvari tvog poštenja” koji na specifičan način govori o današnjem trenutku u Crnoj Gori, a proglašena je najboljom na 20. Teatar festu “Petar Kočić”, na kojem je Liješević nagrađen za režiju.

Tokom rada na toj predstavi, autor je istakao: “Stih iz crnogorske himne ‘...čuvari  tvog poštenja...’ proziva  jednu od najvažnijih tekovina crnogorske tradicije – poštenje. Crna Gora je sredina u kojoj je, tokom prethodnih vjekova,  poštenje postalo kult. Zašto? Različite sredine do kulta uzdižu različite kategorije: poredak, prirodu, ekologiju, sport, trgovinu, dizajn, dok smo mi do kulta uzdigli  - poštenje. Svi odgovori su uvijek u geografiji. Naši preci su živjeli u sredini u kojoj nije bilo dovoljno hrane, obradive zemlje, blaga, sredstava za život. Kult poštenja čuvao je zajednicu na okupu. Držao je  u životu. Ljudskost je čuvala egzistenciju. Danas su se vremena promijenila, i u odnosu na ta vremena svega ima na pretek. Usljed promijenjenog socioekonomskog momenta mijenja se i način života. Šta odlazi u tradiciju, a šta ostaje u životu? Šta je s tim našim poštenjem, gđe je ono danas i na koji način mi danas nosimo taj kult? Kao opterećenje, nužno zlo ili nešto drugo? Maler kaže „tradicija nije obožavanje pepela, nego održavanje vatre!“ Ako govorimo o našem odnosu prema poštenju, pitanje je što mi danas radimo. Da li obožavamo pepeo ili držimo vatru?”, naveo je Liješević.

U predstavi igraju: Dubravka Drakić, Branka Femić Šćekić, Božidar Zuber, Katarina Krek, Emir Ćatović, Pavle Ilić, Ivona Čović Jaćimović, Sanja Popović, Simo Trebješanin, Željko Radunović i Branko Ilić.

Dramaturškinja je Stela Mišković, scenograf Gorčin Stojanović, kostimografkinja Tijana Todorović, a kompozitor Rambo Amadeus.

Boris Liješević, rođen u Beogradu 1976. godine, diplomirao je 2004. godine režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde radi kao asistent na Katedri za intermedijalnu režiju.

Njegove najvažnije predstave su Prisustvo, Atelje 212; Greta stranica 89, SNP Novi Sad; Dragi tata, JDP; Zverinjak, SNP Novi Sad; Jare u mleku, Pozorište mladih, Novi Sad; Čekaonica, Atelje 212 i KC Pančevo, Povodom galeba, Pozorište mladih, Novi Sad, Elijahova stolica, Očevi su gradili (CNP), Brašno u venama.

Dobitnik je mnogobrojnih priznanja, među kojima su i Gran pri Bitefa “Mira Trailović” i nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za pozorišnu režiju "Bojan Stupica" za 2013. godinu.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.