• Search form

18.12.2017 | 12:32

Čarolija Dečje filharmonije

Čarolija Dečje filharmonije

Dečja filharmonija održala je 17. decembra u punom Sava centru tradicionalni novogodišnji gala koncert “Zimska muzička čarolija” koji je bio namenjen ljubiteljima klasične muzike svih generacija, a uz popularne klasike Štrausa, Ofenbaha, Betovena i Baha, na repertoaru je bila i muzika iz filmskih hitova poput Ratova zvezda, Frozen, Pirata sa Kariba… kao i domaći pop hitovi i tradicionalne pesme,

Jubilarni, deseti novogodišnji koncert Dečje filharmonije, održan pod dirigentskim vođstvom Ljubiše Jovanovića, tradicionalno je predstavio  mlade dobitnike brojnih nagrada na domaćim i svetskim takmičenjima, a publika je imala priliku da vidi i čuje i prvu generaciju solista koji sada studiraju na prestižnim akademijama širom sveta.

Uz podršku mladih kolega iz Dečje filharmonije, kao solisti su nastupili Jana Jakovljević - violina, Tijana Nikolić - violina i Dušan Jovanović – truba.

Na koncertu “Deset veličanstvenih” nastupili su i Hor Dečijeg kulturnog centra Beograd, pod dirigentskom palicom Nevene Ivanović, zatim VIS “Nebograd” koji čine polaznici muzičke radionice namenjene osobama sa autizmom koji su, uz klavirsku pratnju Marije Dužijanić, otpevali kompoziciju “Let it go” iz crtaća Frozen.

Publika je ovacijama ispratila i ariju Rozine iz opere “Seviljski berberin” u izvedbi operske pevačice Katarine Jovanović.

Poseban nastup imala je i mlada muzička zvezda Marija Žeželj koja je sa Dečjom filharmonijom otpevala svoj drugi singl “Louder Than A Drum”, a publiku su na kraju koncerta podigli na noge i pevači Mari Mari i Saša Vasić koji su sa svim ostalim izvođačima i publikom otpevali kompoziciju “Za milion godina”.

Na koncertu dodeljene su i zahvalnice kompaniji Coca Cola i Fondaciji “Novak Đoković”, a novu trubu dobio je član Dečje filharmonije Dušan Jovanović iz sela Rgotina kod Zaječara.

Dečja filharmonija je pozvala posetioce i da učestvuju u akciji očuvanja životne sredine i stvaranja navika koja će decu učiniti odgovornim i ekološki svesnim građanima. Poruka akcije je bila: "Čuvajte pluća naše zemlje i tokom praznika! Ne secite, već kupite jelku sa busenom”. U skladu sa akcijom, bila je osmišljena i scenografija u koja je novogodišnjem gala koncertu dala praznični duh. Jelke su postavljene na mini licitaciju, a publika je pozvana da doprinese očuvanju životne sredine i otkupi jelke sa busenom. Prihod od prodaje jelki ide u korist Dečje filharmonije.

Ljubitelji muzike su pozvani i da nakon koncerta kontaktiraju Dečju filharmoniji direktnom porukom preko Fejsbuk strane, jer će jelke koje ne budu prodate pre koncerta moći da se kupe i u sledećih nekoliko dana ispred Sava centra.

Dečja filharmonija je tokom proteklih deset godina prepoznata kao jedinstveni orkestar u kulturi regiona, koji je inicirao kulturnu razmenu i druženje najmlađih. Već čuvenim koncertima na otvorenom, kao što je bio nastup na Tašmajdanu u okviru manifestacije “Noć muzike” pred 10.000 ljudi, Dečja filharmonija je pokrenula talas sličnih manifestacija i doprinela popularizaciji klasične muzike među mlađom publikom.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, Zavist
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.