• Search form

05.11.2017 | 15:43

Budućnost nije ono što je nekad bila

Budućnost nije ono što je nekad bila

Izložba “Budućnost nije ono što je nekada bila” Sebastijana Vojvode, umetnika i kustosa iz Poreča, biće otvorena 7. novembra u galeriji Pro3or u Beogradu, a obuhvata radove nastale klasičnim slikarskim tehnikama u ujednačenim modularnim formatima (50x50) kojima stvara bezbrojne kombinacije geometrijskih oblika.

Oblici na Vojvodinim slikama podsećaju na upravljače za igračke konzole kao što su Gameboy ili Nintendo, zatim na arhitektonske planove višespratnica ili čak na ekrane sa upravljačkih konzola aviona ili drugih hard i softvera. Time upoznaje javnost sa svetom koji se, kao i njegove slike, modularno razvija u moru brojeva i geometrijskih oblika ispod ovog u kojem verujemo u lične slobode i individualnost, navedeno je u najavi izložbe.

Iako Vojvodine slike na prvi pogled deluju kao naslednice geometrijske apstrakcije, istorijskog modernizma ili postmodernih neo geo idioma, takva kategorizacija bi, kako je navedeno, bila pogrešna.

“U Vojvodinom slučaju takav utisak proizilazi iz njegovog kombinovanja geometrijskih elemenata koje vidi u virtuelnom grafizmu, digitalizovanoj stvarnosti u koju sve dublje tonemo (ili zaranjamo?) i generalnoj ljudskoj opsednutosti geometrijom. Sebastijan geometriju oslobađa od njene metafizičke težine koju su joj nametnuli pioniri apstraktnog slikarstva i usmerava je ka sadašnjosti, trenutku i onome što postoji”, navedeno je u najavi izložbe.

Rođen 1976. godine u Puli, Vojvoda je studirao na Umetničkoj akademiji u Splitu, a diplomirao slikarstvo na Akademiji za likovnu umetnost u Ljubljani. Boravio je 2005. godine kao stipendista na Umetničkoj akademiji u Geteborgu, a 2012. je na ljubljanskoj Akademiji završio i postdiplomske
magistarske studije slikarstva kod profesora Bojana Gorenca.

Učestvovao je na različitim umetničkim projektima kao dizajner, fotograf i filmski snimatelj.

Dosad je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi, a živi u Poreču, gde radi kao kustos i voditelj likovne delatnosti na Pučkom otvorenom učilištu.

Izložba u galeriji Pro3or biće otvorena do 17. novembra.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.