• Search form

14.06.2018 | 12:23

Biti svoj, ili biti uspešan

Biti svoj, ili biti uspešan

Festival “7 veličanstvenih” završava se 14. juna u Kombank dvorani u Beogradu filmom “Preduzetnik” finske rediteljke Virpi Sutari, čiji radovi najčešće ispituju granicu stvarnosti i fikcije, a ovoga puta postavlja pitanja o smislu i vrednostima ljudske egzistencije.

Iza gotovo administrativno skovanog imena “Preduzetnik” krije se poetična i emotivna priča o ljubavi i vezama u svetu u kojem nam se često čini da za takve duboko ljudske vrednosti više nema mesta. Tako je i ovaj film, u svom osnovnom toku, zamišljen kao pažljivo praćenje dva različita tipa preduzetničkog posla – tradicionalnog i modernog, futurističkog.

Prema sinopsisu, dve mlade žene u Helsinkiju sanjaju o svetu koji dolazi, imaju blistavu, vrhunski opremu, požrtvovani ekspertski tim i spremno se upuštaju u surove izazove savremenog biznisa. Negde u provinciji, sredovečni par ima drugačije ideje, motive i planove – sa sinom i ćerkom, oni porodično krstare putevima u svojoj firmi na točkovima i bore se za opstanak. Transformišu svoj posao, kao priroda, prema godišnjim dobima.

Biti mali, biti svoj, biti slobodan ili biti uspešan i osvajati svet – u tim rasponima Virpi Sutari pokazuje dramatične sudare od snežnih pejzaža Finske do uzavrele kineske biznis scene.

Kako su istakli selektori “7 veličanstvenih”, očaravajući i duhovit, ovaj moderni dokumentarac, izuzetne fotografije i složene, pažljivo komponovane strukture, pravi je autorski rad Virpi Sutari, kao i svih koji su kreativno doprineli da se “Preduzetnik” gleda i doživi kao upečatljivo kinematografsko ostvarenje – i direktora fotografije, i montažera i izuzetno nadahnute kompozitorke Sane Salmenkalio, čija muzika prožima oplemenjuje gotovo svaki deo filma i gošća je festivala.

Filmovi Virpi Sutari (“Severno od raja”, 2014, “Hilton”, 2013, “Auf wiedersehen Finnland”, 2010, “Pored puta malo dete” 2002. i “Dokoni” 2001 sa Suzanom Helke…), prikazivani su i nagrađivani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Retrospektive njenih filmova bile su, između ostalih, u Arhusu (Danska), Renu (Francuska), Lincu (Austrija) i na Festivalu u Tampereu (Finska). Virpi Sutari od 2012. radi i kao profesorka umetnosti, a članica je i Evropske filmske akademije.

Festival “7 veličanstvenih” svečano je otvoren 8. juna u Kombank dvorani uz veliki aplauz publike u punoj sali direktoru te manifestacije evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Zoranu Popoviću i koselektoru Tue Stinu Mileru iz Danske, koji je beogradskoj publici, koja je prethodnih 13 godina punila Veliku dvoranu Sava centra, uzvratio komplimentom da je najbolja u Evropi.

Festivalski program počeo je poljsko-nemačkim filmom “Princ i dibukElvire Nivere i Pjotra Rosolovskog, pričom o glamuroznom svetu filma, te o holivudskoj eliti u Italiji u kojoj važnu ulogu igra i neobični princ, čovek kome se dive i u čijem društvu svi uživaju, a koji u sebi nosi nezamislive tajne.

Posle svake projekcije, kao i do sada, publika će moći da razgovara sa autorima, a gosti će držati i radionice za mlade filmske stvaraoce.

Organizatori “7 veličanstvenih” bili su primorani početkom ove godine da odlože 14. izdanje tog festivala, jer je Sava centar odbio da potpiše ugovor o suorganizaciji i postavio neprihvatljive komercijalne uslove, pravdajući ih nezavidnom situacijom u kojoj se sam nalazi.

Festivalski sajt je magnificent7festival.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.