• Search form

13.02.2018 | 23:35

Big bend RTS - Džez ambasadori

Big bend RTS - Džez ambasadori

Big bend RTS-a održaće 22. februara u Domu omladine Beograda koncert “Džez ambasadori”, posvećen dugogodišnjem istoimenom programu turneja i nastupa čuvenih američkih džez umetnika.

Tim koncertom, organizovanim povodom obeležavanja meseca afroameričke istorije u SAD, Big bend RTS-a započinje seriju velikih nastupa u godini jubileja - 70 godina od osnivanja (1948-2018).

Američka vlada je 1956. godine napravila poseban program “Džez ambasadori”, organizujući nastupe i turneje legendarnih zvezda džez muzike Luisa Armstronga, Benija Gudmena, Dizija Gilespija, Djuka Elingtona, a kasnije i Dejva Brubeka. Putujući svetom i nastupajući kao džez ambasadori SAD, širili su novu umetnost 20. veka - džez muziku. Od tada Biro (Ministarstvo) za obrazovanje i kulturu SAD, u saradnji sa Džon F. Kenedi centrom za izvođačke umetnosti, organizuje širom sveta nastupe svojih umetnika, koji drže i radionice i stručna usavršavanja sa lokalnim muzičarima i studentima.

Manifestacija Black History Month, koja će biti održana u Beogradu tokom februara, deo je globalnog, američkog projekta za popularizaciju afroameričke kulture, čime se slavi i odaje poštovanje dostignućima i uspesima Afroamerikanaca u Americi.

Veliki doprinos Afroamerikanaca istoriji američke kulture dugo je bio zaboravljan ili čak preskakan. Uz mukotrpno osvajanje prava na jednakost i postepeno prihvatanje njihove umetnosti u javnosti i medijima, zahvaljujući organizovanoj akciji kao što je Black History Month, danas su afroamerčki umetnici dobili mesto koje im pripada.

Ulaznice za koncert u Velikoj sali DOB-a u prodaji su preko mreže Eventima, po ceni od 500 dinara.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.