• Search form

21.05.2017 | 21:17

Beogradsko sajmište - povratak u budućnost

Beogradsko sajmište - povratak u budućnost

Izložba “Beogradsko sajmište - povratak u budućnost” u Konaku kneginje Ljubice predstavlja, kroz radove studenata master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, istorijat nastanka Sajmišta i njegov budući izgled, pružajući posetiocima mogućnost da dožive i njegovu atmosferu i arhitekturu.

Reč je o završnoj fazi istoimenog projekta Muzeja grada Beograda i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, čiji najznačajniji doprinos, prema organizatora, predstavlјaju upravo radovi studenata: maketa Sajmišta u razmeri 1:100, urađena u skladu sa rekonstrukcijom tog prostora predviđenom Detalјnim urbanističkim planom Beograda iz 1992. godine, te virtuelna šetnja kroz Sajmište, 3D modeli i crteži sajamskih pavilјona.

U okviru drugog dela izložbe, kojim je obuhvaćen period od 1937. do 1941. godine, prezentovan je nastanak i rad prvog Beogradskog sajmišta kroz sedam reprezentativnih događaja, koji ilustruju dešavanja na Sajmištu, ali i njegov značaj za Beograd i njegove građane.

Cilј izložbe, čiji su koncept osmislili prof. dr Zoran Đukanović i asistent MA Predrag Jovanović sa Departmana za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i MA Angelina Banković, kustos Muzeja grada Beograda, jete da se, korišćenjem najadekvatnijih tradicionalnih, ali i najsavremenijih multimedijalnih tehnika prezentacije, najširoj javnosti skrene pažnja na karakteristike, značaj i vrednost kako arhitekture Beogradskog sajmišta, tako i međunarodnih i nacionalnih sajamskih izložbi koje su, u okviru tog prostora, realizovane u periodu od otvaranja 1937. godine, pa do nacističkog bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. godine, odnosno do početka Drugog svetskog rata, kada je namena tog prostora iz korena promenjena u zloglasni koncentracioni logor.


  Otvaranje izložbe

Na otvaranju izložbe 20. maja, u Noći muzeja, posetioci su mogli da vide kako su izgledali prolećni i jesenji međunarodni sajmovi koji su održavani redovno svake godine, ko su bili njihovi učesnici, šta je izlagano i kakvi su prateći programi organizovani. Između ostalog, prikazane su i sportske aktivnosti, s obzirom da je na Sajmu radio prvi zatvoreni teniski teren u Beogradu, kao i da su održavani veoma posećeni turniri u boksu, na kojima su gostovali i bokseri iz inostranstva. Među najposećenije i najpopularnije događaje na Sajmištu spadali su saloni automobila, koji su održavani tri godine za redom i na kojima su se predstavlјali svi najznačajni proizvođači automobila iz Evrope i SAD. Bila je tu i velika Međunarodna vazduhoplovna izložba, na kojoj su Beograđani mogli da se upoznaju sa istorijom i razvojem vazduhoplovstva, da sednu u avione i isprobavaju komande, da probaju let avionom ili skok padobranom sa kule visoke 70 metara podignute specijalno za potrebe te izložbe.


  Vazduhoplovna izložba, 1938. (iz kolekcije Miloša Jurišića)

Posetioci izložbe bili su u prilici da vide i kako je izgledala Prva zemalјska zanatlijska izložba na kojoj su predstavlјeni praktično svi zanati - od drvorezbara, preko zlatara, poslastičara, do automehaničara i proizvođača kućne hemije. Tu je i Prva zemalјska lovačka izložba, koja je zapravo bila ponovo izloženi nacionalni pavilјon sa međunarodne izložbe u Berlinu, na kojoj su se mogli videti ulovi članova kralјevske porodice i nagrađeni lovački trofeji. Veoma posećen događaj na Sajmištu bio je i Festival narodne igre i pesme, na kojem su se predstavlјali izvođači iz svih krajeva Kralјevine Jugoslavije i za koji je beogradska publika svake večeri kupovala sve raspoložive ulaznice.

  Otvaranje izložbe

Pored Beograđana, posetioci Sajma bili su i mnogobrojni gosti iz inostranstva i iz unutrašnjosti ili, kako je pisala “Politika”: “Uostalom priredbe na Sajmištu su jedine izložbe na kojima se sreću ministri, selјaci, domaćice i dokone dame, đaci i sedi starci, lјudi svih društvenih redova i svih ukusa i džepova...”

Zahvalјujući Jugoslovenskoj kinoteci, posetioci izložbe u Konaku keginje Ljubice mogli su da vide i dva filma o izgradnji i otvaranju Sajmišta.

Izložba je otvorena do 20. juna.

*Foto: Sara Karac

(SEEcult.org)

Raša Todosijević, performans, 1973, SKC Beograd
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.