• Search form

15.11.2011 | 17:08

Beograd Mage Magazinović

Kulturni centar Beograda organizuje 17. novembra tribinu posvećenu životu i delu Mage Magazinović (1882-1968), prve žene u mnogim oblastima u svom vremenu, a prethodno će, u prepodnevnim satima, provesti zainteresovane i kroz gradske punktove koji su imali poseban značaj u njenom životu.

Beograd Mage Magazinović

Kulturni centar Beograda organizuje 17. novembra tribinu posvećenu životu i delu Mage Magazinović (1882-1968), prve žene u mnogim oblastima u svom vremenu, a prethodno će, u prepodnevnim satima, provesti zainteresovane i kroz gradske punktove koji su imali poseban značaj u njenom životu.

Maga Magazinović bila je prva bibliotekarka i novinarka, prva žena koja donela moderan ples u Srbiju i koja se temeljno borila za rodnu ravnopravnost, a o njenoj svestranoj ličnosti govoriće na tribini Tanja Korićanac, Anđelka Cvijić, Dubravka Đurić i Vera Obradović, dok će plesnu numeru izvesti Ana Džanković.

Prethodno će zainteresovani biti povedeni u šetnju “Beogradom Mage Magazinović”, počev od 11 sati ispred Kolarčeve zadužbine, preko Narodnog pozorišta, (zatvorenog) bioskopa “Balkan”, kuće Krsmanović, Ruskog i Oficirskog doma, zaključno sa parkom Manjež i Jugoslovenskim dramskim pozorištem.

U šetnju vodi istoričarka umetnosti Bojana Ibrajter Gazibara, a biće odlzozena samo u slučaju kiše i ledene košave.

Reč je o nastavku serijala “Beograd iz ženskog ugla /One su bile prve”, koji je KCB pokrenuo 2010. godine u nameri da osvetli život i rad Beograđanki koje su bile pioniri u pojedinim oblastima kulture i nauke Beograda, ali su uspomene na njih izbledele.

Posle Jelisavete Načić i Anice Savić Rebac, serijal se bavi životom i delom Marije Mage Magazinović, koja je rođena u Užicu 1882, a umrla u Beogradu 1968. godine.

U Beogradu je završila Višu žensku školu, a potom i fakultet, gde je diplomirala 1904. kod profesora Brane Petronijevića. U Nemačku je otišla 1909. godine, gde je na Berlinskom univerzitetu nastavila usavršavanje iz nemačkog jezika i studirala istoriju umetnosti, a baletsku umetnost učila kod najpoznatijih umetnika i teoretičara tog vremena Elizabete i Isodore Dankan, Minete Vegman. Pohađala je i glumu, i to kod velikog Maksa Rajnharta.

U Beogradu, uz odobrenje Ministarstva prosvete, 1910. otvorila je Školu za deklamaciju, estetsku gimnastiku i inostrane jezike.

Nakon još nekoliko boravaka i usavršavanja u Nemačkoj, promenila je ime svoje škole u Školu za ritmiku i plastiku Mage Magazinović, koja je sve do 1935. radila i postojala paralelno sa klasičnim baletskim obrazovanjem u Beogradu.

Maga Magazinović je i prva bibliotekarka u Narodnoj biblioteci Srbije i prva žena kojoj je žurnalistika bila poziv.

Radila je u “Politici”, a sarađivala i u “Pijemontu” i “Srpkinji”.

Iako je pola veka bila potpuno posvećena modernoj umetničkoj igri, nikada se nije sasvim odrekla novinarske profesije. Pisala je za “Politiku” tekstove o ritmici i plastici kao oblicima telesnog i duhovnog vaspitanja omladine, a posebno ženske mladeži.

Punih 40 godina Maga Magazinović bila je i profesor filozofije, nemačkog i srpskog jezika u Prvoj ženskog gimnaziji.

Uprkos tome, ona je veliku energiju ulagala u razvoj umetnosti igre na ovim prostorima, stalno se usavršavajući na specijalističkim kursevima u Evropi, sve do početka Drugog svetskog rata.

Posle rata bila je angažovana kao profesor u Državnoj baletskoj školi za nekoliko predmeta, između ostalog i za istoriju igre, za koji je napisala prvu takvu istoriju na srpskom jeziku.

Objavila je više stručnih radova vezanih za pedagogiju, modernu umetničku igru, telesnu kulturu. Bavila se i prevođenjem sa nemačkog i ruskog jezika.

Napisala je autobiografsku knjigu “Jedan život”, koja je u delovima štampana u Letopisu matice srpske, a u celini objavljena u knjizi “Moj život”, koju je priredila Jelena Šantić, a objavila izdavačka kuća Clio 2000.

U njenom rodnom Užicu od 2003. godine postoji ulica koja nosi njeno ime, u samom centru grada, gde je i Narodno pozorište. I u Beogradu, na teritoriji opštine Zvezdara, postoji ulica Mage Magazinović.

*Foto: Maga Magazinović 1919.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.