• Search form

09.08.2017 | 09:22

Belić od Budve do Oklanda i Kine

Belić od Budve do Oklanda i Kine

Multimedijalni umetnik Milija Belić iz Srbije, jedan od najeminentnijih predstavnika geometrijske apstrakcije sa prostora bivše Jugoslavije na svetskoj sceni, predstaviće se tokom avgusta i u septembru na izložbama u Budvi, Parizu, Oklandu, Grenoblu, Kini i Beogradu.

Belić će izložiti svoje radove od 16. avgusta u budvanskoj Modernoj galeriji, u okviru obeležavanja 45 godina njenog postojanja.

Na izložbi,koju će otvoriti prof. dr Ratko Božović, biće zastupljene slike, skulpture i video-instalacije nastale tokom poslednjih desetak godina.

Belić već više od tri decenije uspešno gradi svoju karijeru, kako umetničku tako i u oblasti teorijskog rada. Doktorirao je umetnost i nauke o umetnosti na Sorboni pre više od dve decenije. Od prošle godine je i član najužeg rukovodstva pariskog likovnog Salona ”Réalités Nouvelles”, istorijskog salona apstraktne umetnosti koji postoji već 70 godina. Objavio je više knjiga, a tokom trajanja izložbe u Budvi, planirana je i promocija Belićeve najnovije knjige “Izazov modernosti”, u izdanju beogradskog New Momenta i izdavačke kuće Arhipelag.

O knjizi će govoriti istoričar umetnosti Petar Ćuković i prof. dr Ratko Božović, ujedno i pisac predgovora.

Na zatvaranju izložbe 1. septembra biće upriličen modni performans “Crveno i crnoMire Odalović, koja inspiraciju pronalazi upravo u geometrijskoj apstrakciji i u radovima Belića.

Kustoskinja tog projekta Senka Subotić izložbu već najavljuje kao likovni događaj sezone.

Milija Belić, POINTE, 2017, akrilik na platnu, 60x60 cm

Belić je trenutno, opusom od 28 radova, predstavljen i u Parizu, u prestižnom prostoru “Oasys”, rezervisanom takođe za apstraktnu umetnost, na izložbi “A géométrie variable” (U promenljivoj geometriji), koja je otvorena do 12. oktobra.

Belić je pozvan da učestvuje i na međunarodnoj izložbi “I live for that energy” (Ja živim za tu energiju) u Oklandu, u jednoj od najpoznatijih novozelandskih galerija Studio One Toi Tu.

Na toj izložbi, čiji je kustos Philip Tse, Belić će se od 23. avgusta do 12. septembra predstaviti šest novijih radova.

Takođe, učestvovaće i u radu četvrtog Međunarodnog bijenala ne-objektivne umetnosti “We other… Nous autres…” (kustos Roland Orepuk), koje se održava u Pont de Claix, u predgrađu Grenobla, od 8. septembra do 28. oktobra. Ove godine će Bijenale ugostiti 20 umetnika iz Evrope, a Belićev rad je izabran za zaštitni znak manifestacije.

Belić je prisutan i na kineskoj umetničkoj sceni (na kineskom Mili Jia Bei), zahvaljujući umetničkoj agenciji Jingjing Shi iz Nandžinga, sa kojom je potpisao višegodišnji ugovor.

Takođe, Belić će se predstaviti sa nekoliko radova (slike i skulpture) i u Beogradu sredinom septembra, na izložbi u holu Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta Italijanskog Instituta koji će okupiti tri savremena italijanska umetnika (Micaela Lattanzio, Paolo Radi, Emanuela Fiorelli) i tri srpska (Milija Belić, Ivana Milev, Marko Gavrilović).

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.