• Search form

12.09.2017 | 18:02

ArtoNaut - nova škola glume i režije

ArtoNaut - nova škola glume i režije

Trupa ArtoNaut pokreće u oktobru tromesečnu školu glume i režije, koju će voditi glumica Mila Manojlović i rediteljka Jelena Marković, a polaznici će učiti performans, pozorište i film putem zajedničkih kreativnih procesa glumaca i reditelja.

Završni radovi polaznika, u formi performansa, predstave ili filma, biće javno predstavljeni u Beogradu.

Metod rada u ovoj školi, prema navodima ArtoNauta, inspirisan je odnosom čoveka i prirode i činjenicom da je čovek, sa svojom sposobnošću da razume i stvara svet oko sebe, takođe deo prirode. Zato ova škola neguje načela stvaralaštva kao početka ljudskog iskustva.

Način rada obuhvata i principe teatra kolaborativnog stvaranja (devised theatre) i upoznavanje sa poljem ljudske percepcije i svesti u procesu učenja filma i dramske forme.   

Program je namenjen svim starosnim grupama iznad 16 godina. Osmišljen je sa posebnim poštovanjem prema činjenici da kreativne ličnosti imaju različite afinitete i senzibilitete, koje treba podsticati. Zato se umetnički zanat uči paralelno sa razvijanjem ideja i mašte polaznika. Radi se intenzivno i u malim grupama, da bi se omogućilo svakom polazniku da ovlada glumačkim i rediteljskim izražavanjem.

Važan deo programa predstavljaju i specijalna gostovanja uspešnih glumaca i reditelja, od kojih polaznici uče o izgradnji umetničke karijere u savremenim okolnostima. Pored toga, program omogućava da polaznici izgrade način komunikacije neophodan za složeni rad sa trupama i filmskim ekipama.

Specijalni gosti škole biće Gordan Kičić, Vladimir Blaževski, Jelena Bogavac, Boško Đorđević i Zoran Solomun.

Program se odvija u umetnički oplemenjenom prostoru TransformArt galerije, u Ulici svetog Save broj 8 na Slaviji.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.