• Search form

12.02.2014 | 18:32

Art Brut Serbia u Inexu

Art Brut Serbia u Inexu

Grupa Art Brut Serbia, formalno osnovana pre godinu dana, predstavlja se od 15. februara u Inex galeriji u Beogradu.

Grupa Art Brut Serbia iza sebe ima već nekoliko izložbi, učešća na kolonijama, performansa i radionica, koji su izraz velike želje članova da se stanje u srpskoj umetnosti promeni iz korena.

Oslanjajući se na nagonske impulse pri stvaranju, članovi te grupe oslobađaju i kreiraju potpuno sveže i žive motive i izraze, neopterećene akademizmom i kulturno-političkim standardima u Srbiji, ali prožete njihovom direktnom kritikom.

Vizuelni izraz grupe Art Brut Serbia obuhvata širok raspon tema i tehnika - s jedne strane njeni članovi priređuju omaže svojim junacima iz istorije umetnosti, a sa druge se ne plaše da na publiku ostave utisak ludaka i dece, neiskvarenih u svom instinktivnom pristupu likovnosti.

Termin art brut je pre stotinak godina i označavao likovno izražavanje mentalno obolelih osoba ili dece.

Art brut u bukvalnom prevodu sa francuskog jezika znači “sirova umetnost” - ona koja još uvek nije zakuvana u loncu konvencionalnog tj. akademskog. Autsajderska, slučajna, brutalna, intuitivna, vizionarska, marginalna, sirova, gruba, naivna, samouka… art brut je drugačija umetnost, tj. umetnost drugačijih.

Upravo su “drugačiji” autori, kako navodi Inex galerija u najavi izložbe, i bili oni koji su radikalno menjali vizuelnu kulturu 20. veka. Dišan i dadaisti smatrani su za čudake i egzibicioniste, fluksusovci i članovi bečke akcije zgražavali su umetnički establišment. Ipak, svojim eksperimentima dali su umetnosti vetar u leđa i koliko god njihov rad svojevremeno bio smatran opskurnim, publika nikada nije potpuno okrenula glavu, jer u svakoj opskurnosti ima nečeg omaljujućeg i primarnog.

Na otvaranju izložbe grupe Art Brut Serbia sviraće
sviraće bendovi Ljubičice, Škank i alfa Tica.

Izložba će biti otvorena u Inex galeriji do 26. februara.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.