• Search form

02.03.2018 | 11:05

Apel Arts Rights Justice povodom progona Slađane Petrović Varagić

Apel Arts Rights Justice povodom progona Slađane Petrović Varagić

Radna grupa Evropske unije koja se bavi kršenjem ljudskih prava u oblasti umetnosti – Arts Rights Justice (ARJ) apelovala je na lokalne vlasti u Požegi da se odmah i bezuslovno okonča javni progon kojem je od kraja 2015. godine izložena istoričarka umetnosti i kulturna menadžerka Slađana Petrović Varagić, nekadašnja direktorka Kulturnog centra Požega.

Pismom upućenim i najvišim državnim zvaničnicima u Srbiji, koje je podržalo potpisima oko 90 domaćih i stranih umetnika, kulturnih radnika i organizacija, ARJ je reagovala povodom najnovijeg javnog iznošenja kleveta i uvreda na račun Slađane Petrović Varagić, sa kojom je u kontaktu od leta 2017. godine povodom pritisaka kojima je izložena.

Izražavajući zabrinutost zbog javnog iznošenja kleveta i uvreda na račun Slađane Petrović Varagić, ARJ podseća na član 89 e) Izveštaja UN o pravu na slobodu umetničkog izražavanja i kreativnosti iz 2013. godine (A/HRC/23/34): “Država ima obavezu da zaštiti sve umetnike i one koji učestvuju u umetničkim aktivnostima ili širenju umetničkog izraza i kreativnosti od strane drugih lica. Država treba da smanji tenzije u slučaju da do njih dođe, osigura poštovanje zakona i zaštiti umetničke slobode”.

ARJ podseća u pismu da je javno iznosenje kleveta i uvreda na račun Slađane Petrović Varagić od strane predsednika opštine Požega Milana Božića započeto 2015. godine, kada je i direktorima četiri javne ustanove i preduzeća - Narodne biblioteke Požega, Centra za socijalni rad Požega, “Sportskih objekata” i KC Požega, naloženo da podnesu ostavku. Niko od njih nije bio član vladajuće stranke (SNS) ili njen koalicioni partner, podseća ARJ i naglašava da je Slađana Petrović Varagić na mesto direktora KC Požega došla putem konkursa i nije mogla biti razrešena dužnosti pre nego što istekne četvorogodišnji ugovor na osnovu Zakona o kulturi. “Nakon nekoliko neuspelih pokušaja da se na nju izvrši pritisak da sama podnese ostavku, Upravni odbor (KC Požega) je predložio razrešenje dužnosti Slađane Petrović Varagić sa mesta direktorke”, podsetila je ARJ.

“U devedesetominutnoj ‘raspravi’ koja je vođena na zasedanju Skupštine Opštine Požega, 4. februara 2016. godine, vređani su lik i delo gospođe Slađane Petrović Varagić. Za njeno razrešenje nisu postojale zakonske osnove osim činjenice da ona nije potraživala povraćaj akciza (za nabavku lož ulja) za svoju ustanovu, što nije protivzakonito”, podseća ARJ i navodi da je Slađana Petrović Varagić podnela potom tužbu protiv Opštine Požega Višem sudu u Užicu zbog nezakonitog razrešenja dužnosti pre isteka mandata. Prva presuda je doneta u korist Slađane Petrović Varagić, a nakon toga je Opština Požega uložila žalbu i slučaj je prosleđen Apelacionom sudu u Kragujevcu. Njeno razrešenje je i ovaj put proglašeno nezakonitim, ali je Apelacioni sud odbacio stav 2 prvostepene presude u vezi sa povratkom Slađane Petrović Varagić na mesto direktorke KC  Požega, navodeći da nije nadležan za to, već da je na poslodavcu da takvu odluku donese. Slađana Petrović Varagić se u aprilu 2016. godine obratila Vrhovnom kasacionom sudu u Beogradu sa zahtevom da se ponovo uzme u razmatranje presuda Apelacionog suda u vezi sa njenim povratkom na mesto direktora. U međuvremenu, ona je raspoređena na radno mesto urednika likovnog program Gradske galerije Požega u sastavu KC centra Požega koji je u novembru 2017. godine prestao sa radom, a njeno mesto urednika u Gradskoj galeriji Požega je ukinito.

“I pored svega, lokalna vlast je nastavila javno da je vređa. Poslednje uvrede koje su upućene Slađani Petrović Varagić bile su 6. februara 2018. godine nakon što su građani Požege počeli svakodnevno da protestuju protiv namere lokalnih vlasti da budžetskim sredstvima kupe nelegalno izgrađeni objekat na prostoru gde je sportska hala. Plac na kojem se objekat nalazi je vlasništvo porodice Zorice Mitrović, predsednice Skupštine. Da bi se pažnja javnosti odvukla sa tog skandala, gospođa Zorica Mitrović je tokom jednog intervjua na lokalnoj televiziji optužila Slađanu Petrović Varagić za zloupotrebu službenog položaja. Ona je izjavila da je gospođa Petrović Varagić zloupotrebila budžet KC Požega za kupovinu umetničke kolekcije tokom svog mandata. Gospođa Zorica Mitrović je pokazala fotografije umetničkih radova (slika) koji su otkupljeni za KC Požega, ali sredstvima Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a na osnovu javnog poziva za otkup umetničkih dela. Gospođa Mitrović je takođe najavila izložbu svih ‘nepoželjnih umetničkih radova’, odnosno izložbu koja će, kako je izjavila, nositi naziv ‘Šta je ostalo iza nesrećne žene’, misleći pri tom na gospođu Petrović Varagić”.   

Navodeći da je taj slučaj prijavila 2017. godine specijalnom izaslaniku za prava u kulturi pri Kancelariji UN i da će nastaviti da iznosi pisane dokaze u korist Slađane Petrović Varagić kako bi njena prava bila zaštićena, grupa Arts Rights Justice navela da će i dalje pratiti stanje slobode izražavanja u umetnosti, jer joj je samo u 2017. godini prijavljeno pet  slučajeva kršenja umetničkih sloboda i kleveta.

“Nastavak iznošenja kleveta i uvreda upućenih gospođi Slađani Petrović Varagić kako na ličnom, tako i na poslovnom planu, kao i različiti načini da se ona ućutka, smatraće se kršenjem međunarodnih zakona o ljudskim pravima”, poručila je ARJ.

ARJ je naglasila i da ceni interesovanje Srbije za zaštitu ljudskih prava u oblasti umetnosti i da je zajedno sa umetnicima i poštovaocima umetnickih sloboda iz Srbije i internacionalno, koji su potpisali njen apel, uverena da će predsednik Opštine Požega Milan Božić i svi zvaničnici lokalne vlasti “dati sve od sebe da se odmah i bezuslovno zaustavi javno iznošenje kleveta i uvreda na račun Slađane Petrović Varagić, kao i vršenje privatnog pritiska na nju”.  

U pismu je izražena i zahvalnost predstavnicima vlasti na svim nivoima što su obratili pažnju na taj hitan problem od izuzetno velike važnosti, uz napomenu da se očekuje i odgovor od njih.

Osim predstavnicima lokalnih vlasti u Požegi Milanu Božiću i Zorici Mitrović, ARJ je uputila to pismo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, zaštitniku građana Zoranu Pašaliću, ministru kulture i informisanja Srbije Vladanu Vukosavljeviću, v.d.  direktoru Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Slobodanu Nakaradi, kao i stručnoj i široj javnosti.

*U prilogu originalno pismo ARJ (na engleskom) podržano potpisima 90 inostranih i domaćih umetnika, kulturnih radnika i organizacija.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.