• Search form

12.10.2017 | 15:25

Ajnštajnovi snovi u JDP-u

Ajnštajnovi snovi u JDP-u

Predstava “Ajnštajnovi snovi” prema romanu američkog pisca i fizičara Alena Lajtmena, u režiji Slobodana Unkovskog, biće premijerno izvedena 15. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u prisustvu autora, koji se u tom delu bavi različitim aspektima vremena.

Čuveni makedonski reditelj Unkovski izjavio je da je radnja predstave, prema dramatizaciji Rusomira Bogdanovskog, smeštena u jedno imaginarno putovanje Alberta Ajnštajna iz Evrope u Ameriku.

“Kod Lajtmena cela priča se događa u dva meseca kada Ajnštajn završava svoju teoriju vremena 1905. godine. Mi smo ga doveli na imaginarni brod kojim putuje bežeći od fašizma 1935., a tim brodom putuju i njegove uspomene”, rekao je Unkovski 12. oktobra na konferenciji za novinare u JDP-u.

Napominjući da je odavno želeo da režira ovaj tekst, ne samo u Beogradu, izrazio je zadovoljstvo što se na kraju dogovorio sa JDP-om.

“Ekipa je pozitivno i inspirativno uticala na mene”, rekao je on, dodajući da će predstava biti drugačija od njegovih ranijih postavki u ovom pozorištu. “Moje predstave su uvek bile rezultat ideje JDP-a, mog osećanja i doživljaja, moje faze u životu”, rekao je Unkovski.

Posle više od 50 proba, započetih krajem maja, reditelj je ocenio da je “proces bio uzbudljiv, ali je i dalje neizvestan”.

“Bavili smo se različitim aspektima vremena, života i ljubavi”, izjavio je Unkovski ističući da je inače trend u svetskoj kuturi da se vezuju umetnost i nauka, a da je Lajtmen preveo razne aspekte vremena na uzbudljiv i razumljiv jezik”.

Unkovski je u intervjuu koji se objavljuje u programu predstave naglasio da to nije drama.

“Nema priču koja je jednostavna. Ali imate raznih drugih stvari koje šire prostore mozga i šire prostore imaginacije publike i glumaca i svih; koje su zahtevnije no obično. Da li u Beogradu ima još publike za takve predstave, kao što su svojevremeno bile Ptice, pa i neke moje predstave ovde, to je veliko pitanje. Ali, znate kako, ja sam zaista hteo to da radim (niko me nije gurao), i vrlo sam srećan da je upravo JDP prihvatilo. JDP je hrabro ušlo u to. Mislim da je hrabrost vrlo važna za jedno repertoarsko pozorište: ako ono nije spremno da izađe iz regularnog repertoara, onda na neki način stagnira. Iskorak u nepoznato je uvek uzbudljiv za sve – za glumce, za mene, i za pozorište, i naravno, uvek je rizičan”, izjavio je Unkovski.

Alberta i druge likove igra Dragan Mićanović.

U velikom ansamblu su, takođe sa po više uloga, i Radovan Vujović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Nataša Tapušković, Branka Petrić, Marija Vicković, Milena Živanović, Vučić Perović, Marko Grabež, Milica Gojković, Filip Đurić i Joakim Tasić.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković izrazila je zadovoljstvo ponovnom saradnjom sa Unkovskim, koji je u tom teatru, počev od 80-ih godina, režirao čuvene predstave “Hrvatski Faust” Slobodana Šnajdera, “Pozorišne iluzije” Pjera Korneja, “Bure baruta” Dejana Dukovskog, “Šine” i “Brod za lutke” Milene Marković, “Galeb” Čehova, “Kako vam drago” Šekspira i “Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” Biljane Srbljanović.

JDP će nastaviti da se bavi projektima koji povezuju umetnost i nauku, najavila je Tamara Vučković.

Alen Lajtmen (Alan Lightman) će dan nakon premijere održati predavanje “Fizičar kao romanopisac”, 16. oktobra u 12 sati na Sceni “Ljuba Tadić” (ulaz je besplatan uz kartu koja se može preuzeti na biletarnici JDP-a).

Lajtmen je član Američke akademije umetnosti i nauke, ali i osnivač Fondacije Harpsvel, neprofitne organizacije s misijom da “pruži pomoć novoj generaciji žena lidera u jugoistočnoj Aziji”.

Rođen 1948. godine, školovao se na Prinstonu i Kalifornijskom institutu za tehnologiju, na kojem je odbranio doktorat iz oblasti teorijske fizike. Ima pet počasnih doktorata. Radio je na Harvardu i na Masačusetskom institutu za tehnologiju i bio prvi profesor koji je u isto vreme predavao na katedrama za društvene i prirodne nauke. Trenutno je istaknuti profesor u oblasti društvenih nauka.

Njegova naučna istraživanja u oblasti astrofizike tiču se crnih rupa, teorije relativiteta, procesa radijacije i kretanja zvezdanog sistema.

Lajtmen je napisao šest romana, nekoliko zbirki eseja, memoare, narativnu poemu u formi knjige i nekoliko naučnih knjiga.

Roman “Ajnštajnovi snovi” je međunarodni bestseler. Preveden je na više od 40 jezika (u Srbiji u izdanju “Geopoetike”) i postao je tekstualni predložak za desetine nezavisnih pozorišnih i muzičkih obrada širom sveta.

Roman “Dijagnoza” ušao je među finaliste za Nacionalnu knjizevnu nagradu.

Lajtmenove najnovije knjige su “Slučajni univerzum”, koju je sajt Brain Pickings odabrao među najboljih deset u 2014, te memoari “Privatni bioskop” koje je Vašington post odabrao za jednu od najboljih knjiga u 2016. godini.

Prevodilac romana “Ajnštajnovi snovi” na srpski je Ivana Đorđević, dramaturg je Jelena Mijović. Scenografiju potpisuje Numen/For Use, kostime Lana Cvijanović, muziku Zlatko Oriđanski, a scenski pokret Dimitris Sotiriu.

Plakat za predstavu uradio je Mirko Ilić, čime je započela saradnja JDP-a i tog proslavljenog dizajnera iz Njujorka.

*Foto: Nenad Petrović

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.