• Search form

12.10.2017 | 15:25

Ajnštajnovi snovi u JDP-u

Ajnštajnovi snovi u JDP-u

Predstava “Ajnštajnovi snovi” prema romanu američkog pisca i fizičara Alena Lajtmena, u režiji Slobodana Unkovskog, biće premijerno izvedena 15. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u prisustvu autora, koji se u tom delu bavi različitim aspektima vremena.

Čuveni makedonski reditelj Unkovski izjavio je da je radnja predstave, prema dramatizaciji Rusomira Bogdanovskog, smeštena u jedno imaginarno putovanje Alberta Ajnštajna iz Evrope u Ameriku.

“Kod Lajtmena cela priča se događa u dva meseca kada Ajnštajn završava svoju teoriju vremena 1905. godine. Mi smo ga doveli na imaginarni brod kojim putuje bežeći od fašizma 1935., a tim brodom putuju i njegove uspomene”, rekao je Unkovski 12. oktobra na konferenciji za novinare u JDP-u.

Napominjući da je odavno želeo da režira ovaj tekst, ne samo u Beogradu, izrazio je zadovoljstvo što se na kraju dogovorio sa JDP-om.

“Ekipa je pozitivno i inspirativno uticala na mene”, rekao je on, dodajući da će predstava biti drugačija od njegovih ranijih postavki u ovom pozorištu. “Moje predstave su uvek bile rezultat ideje JDP-a, mog osećanja i doživljaja, moje faze u životu”, rekao je Unkovski.

Posle više od 50 proba, započetih krajem maja, reditelj je ocenio da je “proces bio uzbudljiv, ali je i dalje neizvestan”.

“Bavili smo se različitim aspektima vremena, života i ljubavi”, izjavio je Unkovski ističući da je inače trend u svetskoj kuturi da se vezuju umetnost i nauka, a da je Lajtmen preveo razne aspekte vremena na uzbudljiv i razumljiv jezik”.

Unkovski je u intervjuu koji se objavljuje u programu predstave naglasio da to nije drama.

“Nema priču koja je jednostavna. Ali imate raznih drugih stvari koje šire prostore mozga i šire prostore imaginacije publike i glumaca i svih; koje su zahtevnije no obično. Da li u Beogradu ima još publike za takve predstave, kao što su svojevremeno bile Ptice, pa i neke moje predstave ovde, to je veliko pitanje. Ali, znate kako, ja sam zaista hteo to da radim (niko me nije gurao), i vrlo sam srećan da je upravo JDP prihvatilo. JDP je hrabro ušlo u to. Mislim da je hrabrost vrlo važna za jedno repertoarsko pozorište: ako ono nije spremno da izađe iz regularnog repertoara, onda na neki način stagnira. Iskorak u nepoznato je uvek uzbudljiv za sve – za glumce, za mene, i za pozorište, i naravno, uvek je rizičan”, izjavio je Unkovski.

Alberta i druge likove igra Dragan Mićanović.

U velikom ansamblu su, takođe sa po više uloga, i Radovan Vujović, Anita Mančić, Branko Cvejić, Nataša Tapušković, Branka Petrić, Marija Vicković, Milena Živanović, Vučić Perović, Marko Grabež, Milica Gojković, Filip Đurić i Joakim Tasić.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković izrazila je zadovoljstvo ponovnom saradnjom sa Unkovskim, koji je u tom teatru, počev od 80-ih godina, režirao čuvene predstave “Hrvatski Faust” Slobodana Šnajdera, “Pozorišne iluzije” Pjera Korneja, “Bure baruta” Dejana Dukovskog, “Šine” i “Brod za lutke” Milene Marković, “Galeb” Čehova, “Kako vam drago” Šekspira i “Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” Biljane Srbljanović.

JDP će nastaviti da se bavi projektima koji povezuju umetnost i nauku, najavila je Tamara Vučković.

Alen Lajtmen (Alan Lightman) će dan nakon premijere održati predavanje “Fizičar kao romanopisac”, 16. oktobra u 12 sati na Sceni “Ljuba Tadić” (ulaz je besplatan uz kartu koja se može preuzeti na biletarnici JDP-a).

Lajtmen je član Američke akademije umetnosti i nauke, ali i osnivač Fondacije Harpsvel, neprofitne organizacije s misijom da “pruži pomoć novoj generaciji žena lidera u jugoistočnoj Aziji”.

Rođen 1948. godine, školovao se na Prinstonu i Kalifornijskom institutu za tehnologiju, na kojem je odbranio doktorat iz oblasti teorijske fizike. Ima pet počasnih doktorata. Radio je na Harvardu i na Masačusetskom institutu za tehnologiju i bio prvi profesor koji je u isto vreme predavao na katedrama za društvene i prirodne nauke. Trenutno je istaknuti profesor u oblasti društvenih nauka.

Njegova naučna istraživanja u oblasti astrofizike tiču se crnih rupa, teorije relativiteta, procesa radijacije i kretanja zvezdanog sistema.

Lajtmen je napisao šest romana, nekoliko zbirki eseja, memoare, narativnu poemu u formi knjige i nekoliko naučnih knjiga.

Roman “Ajnštajnovi snovi” je međunarodni bestseler. Preveden je na više od 40 jezika (u Srbiji u izdanju “Geopoetike”) i postao je tekstualni predložak za desetine nezavisnih pozorišnih i muzičkih obrada širom sveta.

Roman “Dijagnoza” ušao je među finaliste za Nacionalnu knjizevnu nagradu.

Lajtmenove najnovije knjige su “Slučajni univerzum”, koju je sajt Brain Pickings odabrao među najboljih deset u 2014, te memoari “Privatni bioskop” koje je Vašington post odabrao za jednu od najboljih knjiga u 2016. godini.

Prevodilac romana “Ajnštajnovi snovi” na srpski je Ivana Đorđević, dramaturg je Jelena Mijović. Scenografiju potpisuje Numen/For Use, kostime Lana Cvijanović, muziku Zlatko Oriđanski, a scenski pokret Dimitris Sotiriu.

Plakat za predstavu uradio je Mirko Ilić, čime je započela saradnja JDP-a i tog proslavljenog dizajnera iz Njujorka.

*Foto: Nenad Petrović

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.