• Search form

20.07.2016 | 22:51

9. Umetnička kolonija Krčedin

9. Umetnička kolonija Krčedin

Međunarodna umetnička kolonija Krčedin okupiće deveti put od 21. do 24. jula u domu porodice Jakšić na obroncima Fruške gore više od 180 učesnika, među kojima je više od stotinu književnika i više od 40 slikara iz dvadesetak zemalja, uključujući katarsku umetnicu Hanadi al Darviš, predsednicu Departmana za vizuelne umetnosti Ministarstva kulture Katara.

Hanadi al Darviš će i otvoriti tu tradicionalnu manifestaciju sa pesnikom i akademikom Matijom Bećkovićem iz Srbije, ovogodišnjim dobitnikom titule “Ja, Krčedinac”, koja je dodeljena i glumici Biljani Đurović, slikaru Draganu Stojkovu i muzičaru Dragoljubu Đuričiću.

U svečanom otvaranju učestvovaće i predsednik opštine Inđija Vladimir Gak, te predstavnici diplomatskog kora u Srbiji, najavili su organizatori.

Uoči svečanog otvaranja devete kolonije u Krčedinu biće predstavljen mural “Devojka u plavom Đure Jakšića” mladog beogradskog umetnika Andreja Josifovskog.

Selektor slikarskog saziva i urednik programa, književnik Miodrag Mića Jakšić, najavio je 46 slikara, predvođenih gostima iz Katara, Italije, Nemačke, Azerbejdžana, Rusije, Turske, Poljske, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunije...

Uz Hanadi al Darviš, među gostima će biti i Ahmed Al Zahed, Sila Kampanini, Admir Pervathi, Ali Šamsi, Franko Altobeli, Rajko Ferk, Valerio Tonineli, Marcin Kokoško, te srpski autori iz inostranstva Milan Đurić iz Budimpešte, Dana Petkov i Isidora Stojanov iz Temišvara i Spomenka Alečković iz Nemačke. Iz Srbije će slikati, između ostalih, Elida Stanojević, Vladimir Prica, Vladimir Kepić i drugi.

U programu će, pored Matije Bećkovića, Biljane Đurović i Dragoljuba Đuričića, učestvovati i Beti Đorđević, Ivana Jordan, kantautori Stefan Šljukić, Vladimir Pešić i Vojislav Mehandžić, stendaper Goran Petrašin, kao i tamburaški orkestar Banatski kicoši iz Pančeva.

Nastupiće i više od stotinu književnika, među kojima Aleksandar Čotrić, Radomir Andrić, Jeremija Lazarević, Miodrag Jakšić, Zorica Arsić Mandarić, Vladimir Blagojević, Gordana Vlajić, Predrag Jakšić, Vladimir Dramićanin, Angelina Petrović i mnogi drugi stvaraoci, kao i Salim Babauoglu iz Azerbejdžana, Hristos Kokis iz Grčke, Mesut Šenol iz Turske, Jeruzim Bolek iz Poljske, Milan Rihter i Jan Zambor iz Slovačke, Ljubica Rajkić iz Rumunije, Nataša Švikart iz Hrvatske, Mirjana Đapo iz Bosne i Hercegovine, Dragan Jakovljević iz Mađarske, Jelena Ćirić iz Češke…

U okviru programa, biće izvedene i pozorišne predstave “Seks i selo” Teatra Levo iz Beograda i dramski prikaz “Mogući intervju sa Kišom” pisaca kuće “Arte”.

Prateći program obuhvata izložbe crteža Baja Lukovića i Viktora Šečerovskog, kao i okrugle stolove posvećene međunarodnoj saradnji umetnika.

Kolonija se održava pod pokroviteljstvom Opštine Inđija, u organizaciji udruženja “Moj Srem” iz Krčedina i umetničke grupe “Arte” iz Beograda.

B. Rakočević / SEEcult.org

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.