• Search form

08.12.2011 | 21:20

9. Beogradski festival igre

9. Beogradski festival igre

Beogradski festival igre (BDF) predstaviće i u devetom izdanju - od 28. marta do 12. aprila 2012. godine - izuzetan presek produkcije savremene svetske plesne scene, počev od predstave “Sveta čudovišta” jednog od najznačajnijih britanskih koreografa Akrama Kana i francuske baletske zvezde Silvi Gilem koji će nastupiti na muziku živog orkestra.

Reč je o kultnoj produkciji Teatra Sadlers Vels iz Londona iz 2006. godine, koja će biti igrana 28. i 29. marta u Operi i teatru Madlenianum, a najavljena je još početkom oktobra, kada je i počela pretprodaja karata zbog očekivanog velikog interesovanja.

Publika 9. BDF-a videće i predstave iz Španije, SAD, Austrije, Holandije, Francuske, Holandije, Izraela i Kanade, a osim u Beogradu, pojedine će gostovati i u Novom Sadu i Zrenjaninu.

Među zvezdama BDF-a biće i Leo Mujić, baletski umetnik i koreograf iz Beograda, koji je ostvario izuzetnu međunarodnu karijeru, a kao novi laureat priznanja “Vip poziva”, nastupiće 4. i 5. aprila u Beogradu i Zrenjaninu, u predstavi kompanije Jacoby & Pronk (Amsterdam/Njujork).

Priznanjem “Vip poziva”, koje je rezultat partnerstva sa kompanijom Vip mobile, BDF predstavlja publici svake godine po jednog istaknutog domaćeg plesnog stvaraoca koji živi i radi van Srbije, a dodeljuje mu se priznanje za umetnički opus i afirmaciju domaće baletske umetnosti u inostranstvu.

Mujić je po završetku Državne baletsle škole u rodnom Beogradu otišao u Bežarovu Rudra školu u Lozani, a kasnije se priključio kompaniji Bežar baleta.

Tokom igračke karijere izvodio je dela velikana plsne scene poput Morisa Bežara, Alesija Silverstrina, Margarite Donlon, Jiržija Kilijana, Vilijama Forsajta, Matsa Eka, Amande Miler, Ohada Naharina, Daglasa Lija, Nača Duata... Kao koreograf, kreirao je postavke i celovečernje balete za Državni balet Berlina, Slovenački festival i Nacionalni balet u Ljubljani, SBBS Cirih, solo za Aurel Dipon za Balet pariske Opere, Augzburg balet, Hrvatski nacionalni balet u Zagrebu, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Pariski gala program baletskih zvezda XXI veka, Narodno pozorište u Pečuju u Mađarskoj, Jacobs Pillow festival u SAD...

Publici BDF-a će se predstaviti na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je i napravio prve profesionalne baletske korake.

Među atrakcijama 9. BDF-a je i Nacionalna plesna kompanija iz Madrida koja će nastupiti 31. marta u Sava centru koreografijama koje potpisuju Anabel Lopez Očoa, Angelin Preljocaj i Aleksandar Ekman.

Ekman potpisuje i jednu od koreografija koje će publika moći da vidi i naredna dva dana u novosadskom SNP-u i Madlenianumu. Cedar Lake balet izvešće, osim Ekmanove, i koreografije Regine van Berkel i Hofeša Šehtera.

Šehterovom audio-vizuelnom predstavom “Politička majka”, u izvođenju njegove londonske kompanije, 12. aprila će biti i završen 9. BDF.

Publika 9. BDF-a videće i predstave Liquid Lofta iz Beča (Glava koja govori, Kris Haring), Kompanije Emanuela Gata iz Istra u Francuskoj (Precizni uglovi, Emanuel Gat), kao i dve predstave Kompanije Josija Berga i Odeda Grafa iz Tel Aviva (Izgubljena životinja i 4 muškarca, Alisa, Bah i jelen).

Među zvezdama BDF-a je i Kristal Pajt, dobitnica ovogodišnje nagrade festivala Jacobs Pillow, koja će se predstaviti komadom “Tamne materije”, u izvođenju trupe Kidd Pivot iz Frankfurta.

Učestvuje i kanadska kompanija La La La Human Steps iz Montreala, a ponovo dolazi i Holandski plesni teatar iz Haga, koji će izvesti “Čežnju” i “Leptira” Sol Leon i Pola Lajtfuta.

Sajt BDF-a je www.belgradedancefestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću