• Search form

08.12.2011 | 21:20

9. Beogradski festival igre

9. Beogradski festival igre

Beogradski festival igre (BDF) predstaviće i u devetom izdanju - od 28. marta do 12. aprila 2012. godine - izuzetan presek produkcije savremene svetske plesne scene, počev od predstave “Sveta čudovišta” jednog od najznačajnijih britanskih koreografa Akrama Kana i francuske baletske zvezde Silvi Gilem koji će nastupiti na muziku živog orkestra.

Reč je o kultnoj produkciji Teatra Sadlers Vels iz Londona iz 2006. godine, koja će biti igrana 28. i 29. marta u Operi i teatru Madlenianum, a najavljena je još početkom oktobra, kada je i počela pretprodaja karata zbog očekivanog velikog interesovanja.

Publika 9. BDF-a videće i predstave iz Španije, SAD, Austrije, Holandije, Francuske, Holandije, Izraela i Kanade, a osim u Beogradu, pojedine će gostovati i u Novom Sadu i Zrenjaninu.

Među zvezdama BDF-a biće i Leo Mujić, baletski umetnik i koreograf iz Beograda, koji je ostvario izuzetnu međunarodnu karijeru, a kao novi laureat priznanja “Vip poziva”, nastupiće 4. i 5. aprila u Beogradu i Zrenjaninu, u predstavi kompanije Jacoby & Pronk (Amsterdam/Njujork).

Priznanjem “Vip poziva”, koje je rezultat partnerstva sa kompanijom Vip mobile, BDF predstavlja publici svake godine po jednog istaknutog domaćeg plesnog stvaraoca koji živi i radi van Srbije, a dodeljuje mu se priznanje za umetnički opus i afirmaciju domaće baletske umetnosti u inostranstvu.

Mujić je po završetku Državne baletsle škole u rodnom Beogradu otišao u Bežarovu Rudra školu u Lozani, a kasnije se priključio kompaniji Bežar baleta.

Tokom igračke karijere izvodio je dela velikana plsne scene poput Morisa Bežara, Alesija Silverstrina, Margarite Donlon, Jiržija Kilijana, Vilijama Forsajta, Matsa Eka, Amande Miler, Ohada Naharina, Daglasa Lija, Nača Duata... Kao koreograf, kreirao je postavke i celovečernje balete za Državni balet Berlina, Slovenački festival i Nacionalni balet u Ljubljani, SBBS Cirih, solo za Aurel Dipon za Balet pariske Opere, Augzburg balet, Hrvatski nacionalni balet u Zagrebu, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Pariski gala program baletskih zvezda XXI veka, Narodno pozorište u Pečuju u Mađarskoj, Jacobs Pillow festival u SAD...

Publici BDF-a će se predstaviti na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je i napravio prve profesionalne baletske korake.

Među atrakcijama 9. BDF-a je i Nacionalna plesna kompanija iz Madrida koja će nastupiti 31. marta u Sava centru koreografijama koje potpisuju Anabel Lopez Očoa, Angelin Preljocaj i Aleksandar Ekman.

Ekman potpisuje i jednu od koreografija koje će publika moći da vidi i naredna dva dana u novosadskom SNP-u i Madlenianumu. Cedar Lake balet izvešće, osim Ekmanove, i koreografije Regine van Berkel i Hofeša Šehtera.

Šehterovom audio-vizuelnom predstavom “Politička majka”, u izvođenju njegove londonske kompanije, 12. aprila će biti i završen 9. BDF.

Publika 9. BDF-a videće i predstave Liquid Lofta iz Beča (Glava koja govori, Kris Haring), Kompanije Emanuela Gata iz Istra u Francuskoj (Precizni uglovi, Emanuel Gat), kao i dve predstave Kompanije Josija Berga i Odeda Grafa iz Tel Aviva (Izgubljena životinja i 4 muškarca, Alisa, Bah i jelen).

Među zvezdama BDF-a je i Kristal Pajt, dobitnica ovogodišnje nagrade festivala Jacobs Pillow, koja će se predstaviti komadom “Tamne materije”, u izvođenju trupe Kidd Pivot iz Frankfurta.

Učestvuje i kanadska kompanija La La La Human Steps iz Montreala, a ponovo dolazi i Holandski plesni teatar iz Haga, koji će izvesti “Čežnju” i “Leptira” Sol Leon i Pola Lajtfuta.

Sajt BDF-a je www.belgradedancefestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.