• Search form

24.07.2018 | 12:39

7. ŠUŠUR - aktivizam u književnosti

7. ŠUŠUR - aktivizam u književnosti

ŠUŠUR! Festival od riči podsetiće u sedmom izdanju, koje će biti održano 3. avgusta u Korčuli, na nasleđe 1968. godine i današnje vrednosti koje su rezulat požrtvovanosti i aktivizma učesnika istorijskih događaja koji su pre pola veka uzdrmali svet, pa i tadašnju Jugoslaviju.

Pod sloganom Čitaj aktivno!, sedmi ŠUŠUR! posvećen je aktivizmu u književnosti, a pozvani gosti govoriće u Letnjem kinu o tome da li je pisanjem moguće uticati na društvo, koje su posledice kritičkog i transparentnog mišljenja, kao i o samim odgovornostima autora da adresiraju određene probleme u društvu.

Povodom događaja 1968. godine koji su uzdrmali vojne i birokratske elite u Evropi i SAD, uz intenzivne reakcije i tadašnje jugoslovenske omladine na društvene promene, organizatorke festivala ŠUŠUR! podsećaju da su protesti u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i Sarajevu proizveli određene pomake u pravcu ljudskih sloboda i socijalne pravde.

Kao odgovor na polarizovane odnose Istoka i Zapada, kao i socijalizma i kapitalizma, i sam Hladni rat, radio je i Praxis, korčulanska letnja filozofska škola utemeljena na odbacivanju dogmatskog sovjetskog marksizma, pod uticajem frankfurtske škole kritičke teorije, sa naglašenom humanošću i subjektom kao kreativnom silom. Aktivno učestvujući u stvaranju društvenih promena i prilika da do njih dođe, intelektualna omladina sa prostora bivše Jugoslavije odigrala je značajnu ulogu u skorijoj istoriji.

U odnosu na ta značajna istorijska zbivanja i njihov uticaj na današnje društvo, sedmi ŠUŠUR! okuplja autore iz regiona čije stvaralaštvo, poput spiritus movensa, angažuje čitaoce i motiviše ih na promišljanje i aktivizam zarad kreiranja zdravijeg, otvorenog društva.

Sa pozvanim autorima razgovaraće se o tome može li subverzivni literarni sadržaj podstaći čitaoce da kritički promišljaju stvarnost i aktivno je menjaju, koje su to slobode čiji je opstanak ugrožen i kako ih i dalje ostvarivati, te koje tek treba da budu osvojene.

O tim temama, kao i o refleksijama ličnih ubeđenja i stavova, na festivalu ŠUŠUR! gostovaće Andrej Nikolaidis - bosanskohercegovačko-crnogorski književnik i novinar, dobitnik najznačajnije regionalne nagrade za književnost “Meša Selimović” za roman “Mađarska rečenica” za 2016. godinu, zatim nagrađivana hrvatska novinarka i urednica Barbara Matejčić, fokusirana na društvene teme i ljudska prava, pisac, kolumnista i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Nenad Veličković, koji u svojim ostvarenjima i istraživanjima aktvino tretira ulogu književnosti u obrazovanju, te slovenačka književnica, prevoditeljka i aktivistkinja Suzana Tratnik, autorka više zbirki kratkih priča, romana i drama, dobitnica prestižne slovenačke nagrade za književnost koju dodeljuje Prešernova fondacija.

Odabrani autori regionalno i međunarodno su priznati i nagrađivani, te prevođeni na više stranih jezika, a njihova ostvarenja publiku pozivaju na promišljanje, na reakciju i na društvenu odgovornost koja pripada svima, istakli su organizatori, najavljujući nakon celovečernjeg književnog programa ŠUŠUR! party, uz DJ-a Ewoksa iz Beograda.   

ŠUŠUR! Festival od riči organizuje pet prijateljica iz Beograda, Splita i Zagreba, okupljenih u udruženju Kulturna akcija - KULA. Prvobitna ideja ŠUŠUR! Festival od riči je da ponudi najširem auditorijumu, u jeku turističke sezone, multikulturalni sadržaj i utiče na stvaranje nove generacije konzumenata savremene književnosti iz regiona.

Sedmi ŠUŠUR! podržali su Evropska književna mreža Traduki, Ministarstvo kulture Hrvatske i Turistička zajednica Korčule, uz partnerstvo udruženja Blockfrei iz Beča i Centra za kulturu Korčula.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.