• Search form

25.03.2018 | 14:15

65. Martovski festival

65. Martovski festival

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival predstavlja od 28. marta do 1. aprila u Domu omladine ukupno 80 filmova koji će se boriti za Gran pri i druge nagrade u pojedinačnim katagorijama, uz revijalni program sa nekoliko specijalnih projekcija, među kojima su i svetske premijere domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova "Zemlja Utopija" Jelene Stolice o savremenoj utopiji i istorijski dokumentarni triler Miloša ŠkundrićaDugo putovanje u rat”, dramatizovana priča o početku Prvog svetskog rata.

Za takmičarsku selekciju 65. Martovskog festivala, koji obuhvata i retrospektivu istaknute austrijske rediteljke Rut Bekerman, prijavljen je rekordan broj domaćih i inostranih filmova – skoro 4.000.

Selektori – reditelji Ivan Stefanović i Maša Nešković, producenti Jovana Nikolić i Iva Plemić Divjak, animatorka Iva Ćirić, montažer Nenad Popović i filmska autorka Marta Popivoda, izabrali su ukupno 80 naslova koji su u konkurenciji za Gran pri i novčanu podršku od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosi, kao i za četiri strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.   

Festival će biti otvoren 28. marta svetskom premijerom domaćeg dugometražnog dokumentarca "Zemlja Utopija" (Tierra Utopia) rediteljke Jelene Stolice o malom španskom gradu gde je gradonačelnik eksproprisao zemlju bogatih aristokarata i započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika.

Druga svetska premijera – filma Miloša ŠkundrićaDugo putovanje u rat” (The Long Road to War) biće održana 30. marta takođe u Velikoj sali DOB-a.

Publika će imati priliku da vidi i dve srpske premijere stranih dokumentarnih ostvarenja – poljsko-nemačkog filma “Preko svih granica" (Over the limit) rediteljke Marte Prus, koji predstavlja uzbudljiv pogled u nemilosrdan svet ruske ritmičke gimnastike, kao i hrvatskog “Moj život bez daha" (Moj život bez zraka) Bojane Burnać o čudesnom svetu čoveka čiji se najvažniji trenuci života događaju pod vodom tokom samo jednog strogo kontrolisanog daha.

Među filmovima u takmičarskom programu dokumentarnog filma je i “Druga strana svega” srpske rediteljke Mile Turajlić, koji je proglašen najboljim na 30. IDFA, a trijumfovao je i na nedavnom 14. ZagrebDoxu. Iz takmičarskog programa IDFA dolazi i kratki dokumentarni film “IstiDejana Petrovića, u produkciji NFC Filmart, a publika će videti, između ostalog, i dokumentarac “Plašim se da se sve razumePuriše Đorđevića, “Kad bih mogla da biramŽarka Sebića, “Opasan otpad na turnejiRuže Helać, “Kosovo… Nazdravlje!... Gezuar!” i “EnkelAleksandra Reljića, “Film jednog kamiondžije o bratu kamiondžijiMiloša Ljubomirovića, “Trag bojeNikole Gačpara, “S ruba pametiMilane Majar, “Posao iz snovaZorana Ćatića, “Zašto je Dragan napravio orkestarNikole Spasića, “Adam Fuss, kroz prirodu i pejzažeSvetlane Cemin, “Siguran posaoIgora Toholja, “Izbrisano iz biografijeVuka Dapčevića, “Zarobljeno vremeMilana Nikodijevića, “Oni živeGorana Nikolića

Uz više od 20 kratkih igranih domaćih i stranih filmova u trci za nagrade, najavljeno je i devet animiranih filmova u takmičarskom programu, među kojima je i “NeputovanjaAne Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, koji je svetsku premijeru imao na nedavnom 68. Berlinalu.

Biće prikazani i animirani filmovi “Q&A” Nebojše Petrovića, “Muzičke traume iz detinjstvaMiloša Tomića, “Prazna kutijaTamare Bogovac, “U plavom ključuJelene Bešir, “I wish you the very worstUne Isailović, “Tri željeNikole Nešića, “Nula – silazak u prahMihajla Dragaša, te “Head is not deadBožidara Kneževića.

Takmičarski program eksperimentalnih filmova obuhvata 11 ostvarenja, među kojima su i filmovi domaćih vizuelnih umetnika Saše TkačenkaTeen spirit + Krist and Kurt” i Siniše Ilića Bez predloga konkretnog rešenja”.

U trci za nagrade su i eksperimentalni filmovi “ErnaErne Pupić, “PhantasiesatzeDaneta Komljena, “Reading MuseologyKoštane Banović, “Zvezde GaomeigyaMarka Grbe Singha, “TrenjeSaše Petrovića, “Melanholični dronIgora Simića, “Lost Highway RevistedIgora M. Toholja i Nevene Matović, “Purgatorio Srđana Šarovića i “Pejzaži rata, pejazaži miraArona Sekelja.

Retrospektiva najznačajnije austrijske rediteljke današnjice Rut Bekerman obuhvata četiri filma – “Most od papira” (1987), “Ka Jerusalimu” (1990), “Oni koji odlaze, oni koji ostaju” (2013) i “Sanjani” (2016), koji dočaravaju najuzbudljivi deo njenog dugogodišnjeg stvaralaštva – spoj posmatranja izbliza savremenog stanja društva sa razmišljanjem o načinu na koji se sećamo prošlosti.

Fakultet dramskih umetnosti, RTS i Zastava film obeležavaju važne godišnjice, pa će na 65. Martovskom festivalu predstaviti probranu selekciju radova koji su prethodnih godina na toj manifestaciji osvajali nagrade i priznanja.

FDU povodom 70 godina postojanja predstavlja osam filmova, među kojima su i “Živan Pujić Jimmy” (2009) Ognjena Glavonića, “The Next Letter” (2003) Jovana Todorovića, “Scena u snegu” (2008) Vlade Pavića, “Pukovnik KK” (1987) Miloša Radovića i “Ja već jesam ono što želim da imam” (2010) Daneta Komljena.

Povodom 70-godišnjice Zastava filma, biće prikazani “Suza na snegu” (1965) i “Šantić” (1993) Stjepаna Zаninovića, “Smrt porodice Đurice” (1971) i “Tišine” (1972) Predrаga Golubovića, “Pas čuvar” (1974) Štefаna Zаgorjаna, “Na stazama Gamsa” (1986) Milorаda Berića, “Pontijus Pilatus” (1996) Nikole Mаjdаka, “Gnezdo” (1999) Milivoja Nestorovića i “Voz” (2002) Gorаna Kostića.

Publika će, u okviru programa povodom 60 godina RTS-a, moći da se priseti nekih od nagrađenih filmova na dosadašnjim izdanjima Martovskog festivala, počev od “Legende o lapotu” (1971) Gorana Paskaljevića, preko “Sage o samuraju i glibu” (1992) Vladimira Perovića i filma “Dostojan” (2001) Tanje Fero do “Želimir Žilnik, prilozi za istoriju YU filma i politpornografiju” (2003) reditelja Dragomira Zupanca.

Martovski festival će, prema najavi organizatora, ponuditi i ekskluzivan pogled u budućnost filma – virtuelnu realnost. Svi posetioci će moći da se uz pomoć specijalnih VR naočara nađu u centru uzbudljivih dokumentarnih priča kao direktni učesnici i posmatrači iz prve ruke.

Organizatori su najavili mnogobrojne domaće i strane goste iz sveta filmske umetnosti i produkcije, koji će održati radionice, prezentacije, panele, a publiku očekuju i razgovori sa autorima filmova koji su na programu.

Nagrađivana domaća autorka i producentkinja Mila Turajlić održaće 31. marta predavanje samoprodukciji i samodistribuciji dokumentarnih filmova. Između ostalog, osvrnuće se na to kako sa malo sredstava snimiti autorski dokumentarac, a onda ubediti velike domaće i strane distributere i televizijske kuće da ga otkupe i prikazuju. Govoriće i o gorućim kreativnim i produkcijskim problemima autora koji se bave domaćim dokumentarnim filmom.

Renomirani domaći autori animiranog filma Nikola Majdak Jr i Ana Nedeljković, autori nagrađivanog filma “Rabittland” i novog “Neputovanja”, održaće 31. marta i 1. aprila radionicu za decu od sedam do 11 godina i njihove roditelje.

Između ostalog, biće predstavljene metode studiranja na FDU, produkcija dokumentarnog programa Al Jazeere, međunarodni program za obuku dokumentarista "Ex Oriente Film", te DVD antologije srpskog animiranog filma, a najavljen je i panel o produkciji VICE.

U Holu Amerikane 31. marta biće održane konsultacije sa domaćim filmskim autorima.

Ulaznice po ceni od 200 dinara za projekciju/termin prikazivanja kratkih filmova mogu se kupiti na blagajni Eventima u DOB-u. Studenti FDU i drugih filmskih fakulteta i akademija mogu uz indeks preuzeti besplatne propusnice za filmove na dan projekcije (od 10 sati na Info-pultu u holu DOB-a).

Umetnički direktor Martovskog festivala je reditelj i producent Marko Popović, a specijalni savetnik je dramaturg Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, a osim gradskih vlasti, pokrovitelji su i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala je kompanija Lukoil Srbija, a podržali su ga i Austrijski kulturni forum, Alma Quatro, turističke organizacije i Srbije…

Prošle godine, na 64. Martovskom festivalu, najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom proglašen je “Dubina dva Ognjena Glavonića o masovnoj grobnici kosovskih Albanaca u Batajnici, koji je nagrađen i za montažu Jelene Maksimović. Gran pri za kratki dokumentarni film dodeljen je “Papirnom životuZorana Tairovića, dok je najboljim stranim igranim filmom proglašen belgijski “State of Emergency MotherfuckerSébastiena Petretija, a najboljim domaćim “Samo devojčice plačuVladimira Milovanovića.

Festivalski sajt je martovski.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf)

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.