• Search form

25.03.2018 | 14:15

65. Martovski festival

65. Martovski festival

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival predstavlja od 28. marta do 1. aprila u Domu omladine ukupno 80 filmova koji će se boriti za Gran pri i druge nagrade u pojedinačnim katagorijama, uz revijalni program sa nekoliko specijalnih projekcija, među kojima su i svetske premijere domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova "Zemlja Utopija" Jelene Stolice o savremenoj utopiji i istorijski dokumentarni triler Miloša ŠkundrićaDugo putovanje u rat”, dramatizovana priča o početku Prvog svetskog rata.

Za takmičarsku selekciju 65. Martovskog festivala, koji obuhvata i retrospektivu istaknute austrijske rediteljke Rut Bekerman, prijavljen je rekordan broj domaćih i inostranih filmova – skoro 4.000.

Selektori – reditelji Ivan Stefanović i Maša Nešković, producenti Jovana Nikolić i Iva Plemić Divjak, animatorka Iva Ćirić, montažer Nenad Popović i filmska autorka Marta Popivoda, izabrali su ukupno 80 naslova koji su u konkurenciji za Gran pri i novčanu podršku od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosi, kao i za četiri strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.   

Festival će biti otvoren 28. marta svetskom premijerom domaćeg dugometražnog dokumentarca "Zemlja Utopija" (Tierra Utopia) rediteljke Jelene Stolice o malom španskom gradu gde je gradonačelnik eksproprisao zemlju bogatih aristokarata i započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika.

Druga svetska premijera – filma Miloša ŠkundrićaDugo putovanje u rat” (The Long Road to War) biće održana 30. marta takođe u Velikoj sali DOB-a.

Publika će imati priliku da vidi i dve srpske premijere stranih dokumentarnih ostvarenja – poljsko-nemačkog filma “Preko svih granica" (Over the limit) rediteljke Marte Prus, koji predstavlja uzbudljiv pogled u nemilosrdan svet ruske ritmičke gimnastike, kao i hrvatskog “Moj život bez daha" (Moj život bez zraka) Bojane Burnać o čudesnom svetu čoveka čiji se najvažniji trenuci života događaju pod vodom tokom samo jednog strogo kontrolisanog daha.

Među filmovima u takmičarskom programu dokumentarnog filma je i “Druga strana svega” srpske rediteljke Mile Turajlić, koji je proglašen najboljim na 30. IDFA, a trijumfovao je i na nedavnom 14. ZagrebDoxu. Iz takmičarskog programa IDFA dolazi i kratki dokumentarni film “IstiDejana Petrovića, u produkciji NFC Filmart, a publika će videti, između ostalog, i dokumentarac “Plašim se da se sve razumePuriše Đorđevića, “Kad bih mogla da biramŽarka Sebića, “Opasan otpad na turnejiRuže Helać, “Kosovo… Nazdravlje!... Gezuar!” i “EnkelAleksandra Reljića, “Film jednog kamiondžije o bratu kamiondžijiMiloša Ljubomirovića, “Trag bojeNikole Gačpara, “S ruba pametiMilane Majar, “Posao iz snovaZorana Ćatića, “Zašto je Dragan napravio orkestarNikole Spasića, “Adam Fuss, kroz prirodu i pejzažeSvetlane Cemin, “Siguran posaoIgora Toholja, “Izbrisano iz biografijeVuka Dapčevića, “Zarobljeno vremeMilana Nikodijevića, “Oni živeGorana Nikolića

Uz više od 20 kratkih igranih domaćih i stranih filmova u trci za nagrade, najavljeno je i devet animiranih filmova u takmičarskom programu, među kojima je i “NeputovanjaAne Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg, koji je svetsku premijeru imao na nedavnom 68. Berlinalu.

Biće prikazani i animirani filmovi “Q&A” Nebojše Petrovića, “Muzičke traume iz detinjstvaMiloša Tomića, “Prazna kutijaTamare Bogovac, “U plavom ključuJelene Bešir, “I wish you the very worstUne Isailović, “Tri željeNikole Nešića, “Nula – silazak u prahMihajla Dragaša, te “Head is not deadBožidara Kneževića.

Takmičarski program eksperimentalnih filmova obuhvata 11 ostvarenja, među kojima su i filmovi domaćih vizuelnih umetnika Saše TkačenkaTeen spirit + Krist and Kurt” i Siniše Ilića Bez predloga konkretnog rešenja”.

U trci za nagrade su i eksperimentalni filmovi “ErnaErne Pupić, “PhantasiesatzeDaneta Komljena, “Reading MuseologyKoštane Banović, “Zvezde GaomeigyaMarka Grbe Singha, “TrenjeSaše Petrovića, “Melanholični dronIgora Simića, “Lost Highway RevistedIgora M. Toholja i Nevene Matović, “Purgatorio Srđana Šarovića i “Pejzaži rata, pejazaži miraArona Sekelja.

Retrospektiva najznačajnije austrijske rediteljke današnjice Rut Bekerman obuhvata četiri filma – “Most od papira” (1987), “Ka Jerusalimu” (1990), “Oni koji odlaze, oni koji ostaju” (2013) i “Sanjani” (2016), koji dočaravaju najuzbudljivi deo njenog dugogodišnjeg stvaralaštva – spoj posmatranja izbliza savremenog stanja društva sa razmišljanjem o načinu na koji se sećamo prošlosti.

Fakultet dramskih umetnosti, RTS i Zastava film obeležavaju važne godišnjice, pa će na 65. Martovskom festivalu predstaviti probranu selekciju radova koji su prethodnih godina na toj manifestaciji osvajali nagrade i priznanja.

FDU povodom 70 godina postojanja predstavlja osam filmova, među kojima su i “Živan Pujić Jimmy” (2009) Ognjena Glavonića, “The Next Letter” (2003) Jovana Todorovića, “Scena u snegu” (2008) Vlade Pavića, “Pukovnik KK” (1987) Miloša Radovića i “Ja već jesam ono što želim da imam” (2010) Daneta Komljena.

Povodom 70-godišnjice Zastava filma, biće prikazani “Suza na snegu” (1965) i “Šantić” (1993) Stjepаna Zаninovića, “Smrt porodice Đurice” (1971) i “Tišine” (1972) Predrаga Golubovića, “Pas čuvar” (1974) Štefаna Zаgorjаna, “Na stazama Gamsa” (1986) Milorаda Berića, “Pontijus Pilatus” (1996) Nikole Mаjdаka, “Gnezdo” (1999) Milivoja Nestorovića i “Voz” (2002) Gorаna Kostića.

Publika će, u okviru programa povodom 60 godina RTS-a, moći da se priseti nekih od nagrađenih filmova na dosadašnjim izdanjima Martovskog festivala, počev od “Legende o lapotu” (1971) Gorana Paskaljevića, preko “Sage o samuraju i glibu” (1992) Vladimira Perovića i filma “Dostojan” (2001) Tanje Fero do “Želimir Žilnik, prilozi za istoriju YU filma i politpornografiju” (2003) reditelja Dragomira Zupanca.

Martovski festival će, prema najavi organizatora, ponuditi i ekskluzivan pogled u budućnost filma – virtuelnu realnost. Svi posetioci će moći da se uz pomoć specijalnih VR naočara nađu u centru uzbudljivih dokumentarnih priča kao direktni učesnici i posmatrači iz prve ruke.

Organizatori su najavili mnogobrojne domaće i strane goste iz sveta filmske umetnosti i produkcije, koji će održati radionice, prezentacije, panele, a publiku očekuju i razgovori sa autorima filmova koji su na programu.

Nagrađivana domaća autorka i producentkinja Mila Turajlić održaće 31. marta predavanje samoprodukciji i samodistribuciji dokumentarnih filmova. Između ostalog, osvrnuće se na to kako sa malo sredstava snimiti autorski dokumentarac, a onda ubediti velike domaće i strane distributere i televizijske kuće da ga otkupe i prikazuju. Govoriće i o gorućim kreativnim i produkcijskim problemima autora koji se bave domaćim dokumentarnim filmom.

Renomirani domaći autori animiranog filma Nikola Majdak Jr i Ana Nedeljković, autori nagrađivanog filma “Rabittland” i novog “Neputovanja”, održaće 31. marta i 1. aprila radionicu za decu od sedam do 11 godina i njihove roditelje.

Između ostalog, biće predstavljene metode studiranja na FDU, produkcija dokumentarnog programa Al Jazeere, međunarodni program za obuku dokumentarista "Ex Oriente Film", te DVD antologije srpskog animiranog filma, a najavljen je i panel o produkciji VICE.

U Holu Amerikane 31. marta biće održane konsultacije sa domaćim filmskim autorima.

Ulaznice po ceni od 200 dinara za projekciju/termin prikazivanja kratkih filmova mogu se kupiti na blagajni Eventima u DOB-u. Studenti FDU i drugih filmskih fakulteta i akademija mogu uz indeks preuzeti besplatne propusnice za filmove na dan projekcije (od 10 sati na Info-pultu u holu DOB-a).

Umetnički direktor Martovskog festivala je reditelj i producent Marko Popović, a specijalni savetnik je dramaturg Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, a osim gradskih vlasti, pokrovitelji su i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala je kompanija Lukoil Srbija, a podržali su ga i Austrijski kulturni forum, Alma Quatro, turističke organizacije i Srbije…

Prošle godine, na 64. Martovskom festivalu, najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom proglašen je “Dubina dva Ognjena Glavonića o masovnoj grobnici kosovskih Albanaca u Batajnici, koji je nagrađen i za montažu Jelene Maksimović. Gran pri za kratki dokumentarni film dodeljen je “Papirnom životuZorana Tairovića, dok je najboljim stranim igranim filmom proglašen belgijski “State of Emergency MotherfuckerSébastiena Petretija, a najboljim domaćim “Samo devojčice plačuVladimira Milovanovića.

Festivalski sajt je martovski.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf)

(SEEcult.org)

Gott liebt die Serben, Rasa Todosijevic
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.