• Search form

10.07.2017 | 10:12

64. Pulski filmski festival

64. Pulski filmski festival

Pulski filmski festival, čije će 64. izdanje biti održano od 15. do 22. jula, najavljen je kao jedan od programski najbogatijih u istoriji hrvatske kinematografije, koja će biti predstavljena sa 12 filmova i pet manjinskih koprodukcija u trci za nagrade, a uz međunarodni program, Kratku Pulu sa tri nove takmičarske kategorije i prateće selekcije, nudi i izložbe, koncerte i festival ulične hrane.

U programu Hrvatski film u konkurenciji je pet ostvarenja koja će imati domaću premijeru – “Agape” Branka Schmidta, “Fuck off I love you” Anđela Jurkasa, “Kratki izlet” Igora Bezinovića, “Lavina” Stanislava Tomića i “Mrtve ribe” Kristijana Milića. U trci za Zlatnu arenu su i “Anka” Dejana Aćimovića, “Goran” Nevija Marasovića, nagrađivani debitantski film “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, te “Ustav Republike Hrvatske” veterana Rajka Grlića, “Uzbuna na Zelenom Vrhu” Čejen Černić, “Zbog tebe” Anđela Jurkasa i “ZG 80” Igora Šeregija.

Van konkurencije biće prikazani “Jedno ubojstvo za van” Luke Duvančića i “Transmania” grupe reditelja, a posebnu projekciju imaće horor “Egzorcizam” Dalibora Matanića.

Agape

U programu Manjinske koprodukcije u trci za nagrade najavljeni su srpsko-hrvatski film “Dnevnik mašinovođe” Miloša Radovića, sa Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi, “Dan kada je moj otac postao grm” (Holandija, Belgija, Hrvatska) Nikol van Kilsdonk, “Kuća drugih” (Gruzija, Rusija, Španija, Hrvatska) Rusudan Glurjidze, “Roumena” (Bugarska, Hrvatska) Zornice Sofie i “Sieranevada” (Rumunija, BIH, Hrvatska, Makedonija, Francuska) proslavljenog Kristija Puiua.

Van konkurencije biće prikazani filmovi “Babilonske sestre” (Italija, Hrvatska) Điđija Rokatija, “Hiljadarka” (BiH, Hrvatska, Crna Gora, Srbija) Nenada Đurića, “Naša svakodnevna priča” (BIH, Slovenija, Hrvatska) Ines Tanović, “Pođi sa mnom” (Slovenija, Hrvatska) Igora Šterka, te “Uzvodno rijekom” (Belgija, Hrvatska) Marion Hansel.

O nagradama u Hrvatskom programu odlučivaće žiri na čelu s prošlogodišnjim laureatom, rediteljem Zrinkom Ogrestom, a članovi su scenograf Mladen Ožbolt, kostimografkinja Ivana Zozoli, glumac Vedran Živolić i filmski kritičar Josip Grozdanić.

Dnevnik mašinovođe

U međunarodnom takmičarskom programu Europolis-Meridijani, koji će biti prikazan u Kinu Valli, našlo se takođe 12 filmova sa svetskih filmskih festivala, a među autorima su Emanuel Berkot (150 miligrama), Aki Kaurismaki (Druga strana nade), Andžej Vajda (Slika koja ostaje)…

Biće prikazani i češko-slovački “Učiteljica” Jana Hrebejka, “Put za Mandalay” tajvanskog reditelja Midija Zija, australijski “Psi ljubavi” Bena Janga, “Lady Macbeth” britanskog reditelja Vilijama Oldrojda, “Sakupljač” Alekseja Krasovskog iz Rusije, “Čovjek zvani Ove” Hanesa Holma iz  Švedske, “Preblizu suncu” francuskog reditelja Iva Anžela, “Hedi” Mohameda Ben Atije iz Tunisa, te van konkurencije pilot TV serija “Feud” Rajana Marfija iz SAD.

Slika koja ostaje

U međunarodnom takmičarskom programu kratkih filmova biće prikazano 19 naslova, a poseban izbor evropskih i nezavisnih filmova biće prikazan na Kaštelu od 5. do 11. avguta. Reč je o svetskim žanrovskim filmovima prikladnim za širu publiku i ležerniju atmosferu letnjih večeri na otvorenom. Za vreme Festivala pretpremijerno će biti prikazati u večernjim terminima u Kinu Valli.

Među njima su filmovi “Nož u našim leđima” Adama Smita, “Crni dijamant” Artura Hararija, “Prepiska” Đuzepea Tornatorea, “Kralj Belgijanaca” Pitera Brosensa i Džesike Vudvort, “Odisej” Žeroma Salea, “Doviđenja, Nemačka” Sema Garbarskog, “Billy Lynn: Junak” Anga Lija, te “Baka na ledu” Bogdana Slame iz Češke koja je, inače, zemlja-prijatelj ove godine.

Žiri međunarodnog programa čine: Jelka Stergel, Jasna Ornela Bery i Igor Saračević.

Organizatori su najavili i dosad najbogatije izdanje programa Kratka Pula sa tri nove takmičarske kategorije: dramske serije, dokumentarni serijali i foršpani.

U novoj kategoriji dramskih serija hrvatsku premijeru imaće prva epizoda “Čuvara dvorca” Lukasa Nole, koja će biti i prva dramska serija prikazana u Areni. U konkurenciji su i serije “Novine” Dalibora Matanića, “Crno-bijeli svijet” Gorana Kulenovića i “Patrola na cesti” Zvonimira Jurića.

Branka Katić u seriji “Novine” Dalibora Matanića

U novoj kategoriji dokumentarnih serijala hrvatsku će premijeru imati “Tin – 30 godina putovanja” Davora Žmegača, a u konkurenciji su i serije “Stambeno pitanje” Silvane Menđušić, “Republika” Božidara Domagoja Burića i “Heroji Vukovara” Eduarda Galića.

U konkurenciji dugometražnog dokumentarnog filma, koji je u natjecateljskom programu Pule od 2014, ali sada u izdvojenoj kategoriji, biće “Život od milijun dolara” Roberta Zubera, “Gazda” Darija Juričana i “Sve je bio dobar san” Branka Ištvančića, te hrvatsko-italijanska koprodukcija “Funne: djevojke koje sanjaju more” Katije Bernardi.  

Za nagradu za najbolji kratki ili srednjometražni igrani film - kategoriji kontinuirano prisutnoj na Pulskom festivalu od 2009. godine, konkurišu "Po čovika" Kristine Kumrić, "Med i mliko" Marka Jukića, "Plavi Petar" Marka Šantića, "Siguran let" Alda Tardozzija i "Čokoladno jaje" Tomislava Šestana, a biće prikazana i bugarsko-hrvatska koprodukcija "Crveno" Tome Vašarova.

U novoj kategoriji namenskog filma biće nagrađen najbolji foršpan dugometražnog hrvatskog igranog filma iz ovogodišnje konkurencije.

Med i mliko

Filmove u konkurenciji programa Kratka Pula odabrao je Nikša Sviličić, a o nagradama će odlučivati žiri koji čine filmski i TV scenarista i pisac akademik Pavao Pavličić, snimatelj Vanja Černjul (prošlogodišnji dobitnik nagrade Američkog udruženja snimatelja za seriju "Marco Polo", dva puta nominovan za nagradu Emi), te reditelj i producent Jure Pavlović, dobitnik Evropske filmske nagrade za najbolji kratki film (Piknik).

Osim serije "Čuvar dvorca" i kratkog filma "Siguran let", koji će biti prikazani u Areni, premijerni filmovi iz ovog programa prikazat će se u Kinu Valli, a reprizni u Istarskom narodnom kazalištu.

Među novitetima Pulskog festivala je i nova lokacija – plaža Ambrela (Verudela), na kojoj je najavljen program Kino uz more, namenjen mladim filmofilima, a temama kao što su: problemi odrastanja, prijateljstvo, prve ljubavi, odnos s roditeljima...

Savremeni hrvatski, evropski i svetski igrani i animirani dugometražni i kratkometražni filmovi na 64. Pulici briljirali su na brojnim festivalima filmova za decu i mlade, a prema navodima organizatora, koji u tom programu prikazuju devet ostvarenja, otvaraju vrata u druge, nepoznate kulture i šarolike filmske izraze i nezaobilazan su segment celokupnog festivalskog programa. Među njima su švajcarski “Dečak s planine” (Xavier Koller), australijski “Crveni Pas: Početak” (Kriv Stenders) i “Vreme grudvanja” (Jean-François Pouliot).

Studentski program prikazuje izbor nacionalnih, evropskih i svetskih dugometražnih, srednjometražnih i kratkometražnih filmova, a među domaćim su “13+” (Nikica Zdunić), “After Party” (Viktor Zahtila), “Izlet” (Boris Vuković), “Putovanje kroz svjetlost” (Laure Pascu), “Tajni život vila” (Igor Jelinović), “Turizam” (Tonći Gaćina), “Žene žene žene” (Nikica Zdunić)…

Među odabranim stranim filmovima u tom programu (partnerskih filmskih akademija) su: rumunski “Bernard ili granica konstrukcije” (Cristian Drăgan), turski “Daleko od moje zemlje” (Haydar Demirtas), “Ograničen” (Leo Černic) i “Povratak sjećanjima” (Neli Maraž) iz Slovenije, “Paraliza” (Dušan Zorić) i “Utopija” (Matija Gluščević) iz Srbije.

Daleko od moje zemlje

Kao i proteklih godina, Pulski festival obuhvata u pratećem programu i segment namenjen profesionalcima, te muzički program, izložbe i novitete poput Pula Food Festivala.

I ove godine Pula PROfessional predstavlja program ispunjen predavanjima, panel-diskusijama, promocijama knjiga i druženjima profesionalaca iz audiovizuelne industrije. Tu je i program Mladih filmofila – koji okuplja 9 filmskih entuzijasta koji prate festivalske programe, pišu filmske kritike pod mentorstvom kritičara Tomislava Kurelca i dodeljuju nagradu.

Tema Pula PROfessional programa je “Promocija i distribucija hrvatskog i evropskog filma”, a u selekciji Marija Gigovića, biće održan od 17. do 20. jula u Hrvatskoj gospodarskoj komori i na Đardinima.

Najavljena su četiri predavanja, počev od popularnih tema i motiva u evropskim studentskim filmovima, o čemu će govoriti predsednik GEECT-a Bert Bejens. Strategije plasmana filma "Zvizdan" u Hrvatskoj i svetu, Matanićevog filma koji je imao izuzetan festivalski put, izrazitu vidljivost i značajnu međunarodnu prodaju, predstaviće Ankica Jurić Tilić iz produkcijske kuće Kinorama. “Filmski plakat i ostalih stotinak stvari” tema koja će biti obrađena na primerima dvadesetak dugometražnih igranih filmova iz ugla značaja sistemske i kontinuirane vizuelne promocije, obradiće Marko Šesnić i Goran Turković, grafički dizajneri iz studija Šesnić&Turković, dok će o ulozi međunarodne saradnje i festivala u promociji i distribuciji filma govoriti Jelka Stergel, šefica međunarodnih odnosa i direktorka Festivala slovenačkog filma.

Zvizdan

Najavljena je i panel-rasprava “Promocija i distribucija hrvatskog i evropskog filma: iskustva i izazovi”, na kojoj će učestvovati Barbora Ligasova (Češki filmski centar), reditelj Dalibor Matanić, Igor Saračević (urednik MAXTV videoteke HRT-a), urednica u RTS-u Sandra Perović iz Srbije, voditeljka marketinga i festivalska koordinatorka pri Dexin filmu Anđela Petković iz Srbije, te producentkinja Barbara Jukopila iz Hrvatske.

Biće održan i okrugli sto “Televizija kao medij umetnika: Predstavljanje projekta Nove kolekcije” (HRT – HTV3), a među učesnicima su najavljeni Branka Benčić, Vladislav Knežević i Tomislav Pulić. Izbor iz Novih kolekcija prikazuje se u okviru pratećeg programa “Cinemaniac > Misliti film”, odnosno izložbe “Video televizija anticipacija” u MMC Luka.

Cinemaniac > Misliti film

Prateći program obuhvata i promociju monografije Nikole Tanhofera, jednog od najznačajnijih hrvatskih filmskih autora, te nove knjige Nikše Sviličića “Programiranje igranog filma 2”, nastavka prvog izdanja koji je svojim pristupom zaintrigirao filmsku javnost, s obzirom na to da autor nastoji da pruži naučni odgovor na pitanje kako napraviti filmski hit, film koji će osvojiti publiku.

Pulski festival obuhvata i pet tematskih izložbi na različitim lokacijama- u Srpskom kulturnom centru u Istri 13. jula biće otvorena izložba Purpur i tirkiz – Umetnost slike Predraga Peđe Miloševića iz Beograda; u Galeriji Makina 14. jula izložba fotografija Jelene Vukotić Ghosts of New York;  MMC Luka 16. jula ugošćuje Cinemaniac: Video Televizija Anticipacija * Nove kolekcije * Desktop Cinema; u Kinu Valli 18. jula biće predstavljeni Filmski plakati Srednje škole primenjenih umetnosti i dizajna Pula; a u MSUI 21. jula najavljena je izložba Zlatka Kopljara Prazno/Empty.

U okviru muzičkog programa, u Circolu su od 15. jula najavljeni Đ INNACA, Pavel, Abop, DJ Marino, Sara Renar, Pips, Chips & Videoclips, Bang Bang, te Disco Night Powered u organizaciji TV Istre.

U Titovom parku od 15. do 22. jula biće održana velika gastro manifestacija Pula food festival, koji predstavlja najbolje od ponude “ulične hrane”, a deo je Croatia food festivala.

Prosle godine, na 63. PFF-u, trijumfovao je film “S one strane” Zrinka Ogreste, osvojivši Veliku zlatnu arenu za najbolji film, kao i Zlatnu arenu za režiju, scenario, glavnu mušku i žensku ulogu Lazara Ristovskog i Ksenije Marinković, te za montažu i oblikovanje zvuka, kao i nagradu kritike “Oktavijan”. Zlatnu arenu za najbolju manjinsku koprodukciju dobila je drama “Dobra ženaMirjane Karanović, kojom je slavna srpska glumica debitovala kao rediteljka, a u međunarodnom programu pobedio je rumunski film “NezakonitoAdriana Sitarua, koji je dobio i diplomu žirija programa Prijatelji i susedi.

Festivalski sajt je pulafilmfestival.hr, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

64. Pulski filmski festival
Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću