• Search form

08.09.2011 | 22:18

6. PitchWise

Festival ženske umetnosti PitchWise, od 8. do 11. septembra u Sarajevu, obuhvata izložbe, radionice, predstave, performanse, predavanja, filmske projekcije i muzičke nastupe umetnica i aktivistkinja iz regiona i šire, čiji je cilj "pomeranje granica".

6. PitchWise

Festival ženske umetnosti PitchWise, od 8. do 11. septembra u Sarajevu, obuhvata izložbe, radionice, predstave, performanse, predavanja, filmske projekcije i muzičke nastupe umetnica i aktivistkinja iz regiona i šire, čiji je cilj "pomeranje granica".

Šesti PitchWise počeo je uličnim performansom i izložbom umetničkih fotografija i radova grupe autorki iz Bosne i Hercegovine (Nardina Zubanović, Maja Skenderović, Almedina Bajramović) i Abir Abdullah iz Bangladeša. Radove u istom prostoru predstaviće i Safer Grbić i Lana Bastašić (BiH), Radmila Radojković i Milja Branković (Srbija) i Ilona Jerič (Slovenija),

Program obuhvata i projekcije filmova “Milena” Čarne Radović o životu i radu srpske slikarke Milene Pavlović Barilli i dokumentarca “Moje telo moja teritorija” o performansima na trgovima u Srbiji, kao i performans slem pesnikinje Minje Bogavac iz Beograda “Njen takozvani život”.

Za početak muzičkog programa odabran je performans Silvane Imam iz Švedske, koji uključuje slike, video i ambijet hip-hop muzike, te nastup DJane: Female's'Cream iz Slovenije.

Muzički program obuhvata i nastup ženskog pank benda Vibrator u rikverc iz Srbije, kao i violinistkinje i vokaln umetnice Gabrielle Benak iz Zrenjanina/Novog Sada, te hrvatskog benda Kenkedenke.

Najavljeno je i čitanje knjige Eli Leven iz Švedske “Ti si korenje što spava pod mojim stopalima i čuva svet na mestu”, uz projekciju filma “Nešto mora prelomiti” (Ester Martin Bergsmark) i razgovor sa umetnicima. Iz Švedske dolazi i Imri Sandstrom, koja će 9. septembra izvesti performans “Priznanje maske”.

Pozorišnu radionicu “Ja tebi verujem! a ti meni?” vodiće Slađana Rackov i Vesna Bujošević, takođe iz Srbije, dok će Ana Vilenica održati predavanje na temu “Feminizam i aktivizam u umetnosti je kritički pregled koncepata feminističkog aktivizma u umetnosti tokom XX veka”, a sa Tanjom Marković i Nikoletom Marković predstaviće i novi nezavisni onljan časopisa “Uzbuna” čiji se prvi broj bavi novim feminizmom i umetnošću.

Biće predstavljen i predstojeći festival FemiNiš u Srbiji, a najavljena je i promocija knjige o najvećem slovenačkom queer-feminističkom festivalu Rdeče zore (Crvene zore).

Iz Slovenije dolazi i Lilijana Burcar koja će poslednjeg festivalskog dana održati predavanje o specifičnostima socio-ekonomskog statusa i podcenjenog rada žena unutar neo-liberalnog kapitalizma.

Biće predstavljena i knjiga Berine Džemailović “Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana 1990-2010”, a u samoj završnici biće prikazan film Elme Islamović “To je naše djete”.

Tokom festivala će biti održane i radionice “Snažne, svoje, slobodne - upoznajmo svoje emocije - suprostavimo se patrijarhatu”, koju vodi Lepa Mlađenović iz Beograda, te “Kreativno druženje i izražavanje”, pod vođstvom Senade i Sanele Pinjić iz BiH.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Festival PitchWise, čiji je cilj činiti promene u društvu kroz angažovanu umetnost, organizuje Fondacija CURE.

Sajt festivala je http://pitchwise.fondacijacure.org, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću