• Search form

03.11.2018 | 15:22

6. BUNT – muzika za očuvanje razuma

6. BUNT – muzika za očuvanje razuma

Festival kamerne muzike BUNT (Beogradska umetnička nova teritorija) predstavlja i u šestom izdanju raznovrsno koncipiran program domaćih i stranih autora i izvođača, kako etabliranih, tako i mladih muzičkih umetnika, a sloganom “Slušajte muziku – čuvajte razum!” objedinjuje i tribinski program i promocije značajnih izdanja.

Nakon Kamernog orkestra Muzikon i mladih solista iz Srbije koji se školuju, usavršavaju i rade u Beču, violinistkinje Une Stanić (1997) i kontrabasiste Stevana Jovanovića (1994), koji su nastupili na otvaranju 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini, pod vođstvom dirigentkinje Betine Šmit iz Austrije, šesti BUNT nastavljen je koncertom pijaniste Ukija Ovaskainena sa nagrađivanim mladim umetnicima violinistkinjom Milicom Zulus i Vukom Ovaskainenom. Za 3. novembar u CZKD-u najavljena je prezentacija projekta “paraphernalia” sa muzikom Ivane Stefanović, nedavne dobitnice nagrade “Stevan Mokaranjac”, a za kraj vikenda BUNT priprema dva specijalna programa.

Najpre će u Dvorani Lola 4. novembra u 11 sati biti održan inkluzivni program BUNT-a, namenjen publici sa posebnim potrebama, koji se i ovoga puta realizuje sa Udruženjem Nebograd, a nastupiće Bilja Krstić i Bistrik orkestar. Program koncerta “Zajedno” obuhvata tradicionalne pesme sa Balkana (iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Severoistočne Rumunije i Vlaške oblasti), odabrane i prezentovane tako da ih prihvate deca sa posebnim potrebama i uključe se u izvođenje. Biće održana i vokalna radionica Bistrika, a kao gost će nastupiti Luka Bogavac (klavir).

BUNT je za 4. novembar uveče na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta najavio scenski spektakl “I Exist – To Rajasthan” (Ja postojim – u Radžastan) u kojem učestvuju umetnici, ansambli i institucije iz romske zajednice Evrope i Indije. Biće to veče savremene i tradicionalne muzike Indije, uz video-zapise i odlomke intervjua sa zajedničkog putovanja u Indiju, uz eklektičke kostime i scenski dekor koji su kreirali Dejmijen i Delejni Le Ba.

I Exist – To Rajasthan” je pripovest o opstanku – o velikoj snazi koja je narode Roma i Sinti vekovima održala nasuprot mnogim i stalnim neprijateljstvima, pa i genocidu Trećeg rajha.

Uz ansambl gitariste i kompozitora Marka Sinana (Marc Sinan Company), muzičara čija se interesovanja kreću od umetničke i improvizovane do džeza i tradicionalne muzike, nastupiće Dresdener Sinfoniker i No Border Orchestra, te pevačica i violinistkinja Iva Bitova, koja je marginama džeza i etno muzike, moravskog folklora i klasične pozicije kantautora, sarađivala sa mnogim cenjenim umetnicima (Fred Firt, Tom Kora, Kris Katelr i Kronos kvartet), kao i Radžu Bopa, Dajam Kan i Papamir, pripadnici zajednice Manganijar, muslimanske kaste poznate po muzikalnosti, koja od davnina do danas svira na dvoru radžastanskih vladara. Ta zajednica profesionalsnih muzičara u službi je bogatih patrona koji za njihove usluge plaćaju novcem ili robom, što je tradicija duga vekovima.

Papamir se od najranijeg detinjstva bavi muzikom. Svira tradicionalni bubanj – dholak i cenjen je kao jedan od najvećih umetnika kako u svojoj zajednici, tako i širom sveta, pa često nastupa u kamernim kombinacijama sa drugim umetnicima etničke i improvizovane muzike. Dajam Kan je od detinjstva nastupao sa svojim ocem u kućama pokrovitelja njihove umetnosti. Danas peva i svira harmonijum, a na repretoaru ima i retko izvođene pesme Sufija. Radžu Bopa je lutalica i potiče iz porodice tradicionalnih muzičara Bopa koji vode poreklo iz sela Radžaldesar iz Radžastana. Najviše su cenjene njene recitacije balada iz narodne kuvarice “Pabudži” koje je naučila od svoje majke, a izvodi i mnoge druge napeve i duhovne-žrtvene pesme.

Drezdenski simfoničari su jedan od vodećih simfonijskih orkestara specijalizovanih za savremenu muziku. Dobitnicu su niza nagrada, među kojima su i specijalna nagrada Uneska i Echo-klasik. Njihovi nastupi su uvek posebni - umesto da sede na podijumu, muzičari se razmeštaju po balkonima industrijalizovanih blokovskih naselja (Hochhaussinfonie), ili je dirigent, umesto da stoji ispred muzičara, slikan i prenosi se u živom nastupu kao hologram iz nekog drugog sveta (Erster Ferndirigat der Welt).

Drezdenski simfoničari su već sarađivali sa Orkestrom bez granica (No Borders Orchestra) koji čine mladi umetnici koji potiču iz svih država nastalih nakon raspada Jugoslavije, kao simbol saradnje i pomirenja.

Orkestarski muzičari iz Nemačke i bivše Jugoslavije, zajedno sa uglednim institucijama za kulturu iz raznih delova Evrope i Indije, ostvaruju program “I Exist – To Rajasthan” i kao istraživanje vlastitog koncepta pripadnosti nekoj kulturi, i kao traganje koji će se odraziti i na celokupnu produkciju. Projekat treba da  uputi i ohrabri sve generacije slušalaca iz krajeva, zajednica i zemalja u kojima se realizuje, da nezavisno i slobodno razmišljaju o takvoj perspektivi pristupa ljudima koji dolaze iz drugih i drugačijih tradicija i kultura.

Muzički program BUNT-a biće nastavljen 5. novembra u rezidenciji Sabine Böhme/Ulricha Müncha, gde će nastupiti Nermin Kaygusuz (kemanče), Ulrich Mertin (viola), Stefan Sabljić (ud), Bojana Dimković (čembalo) i Ljubiša Jovanović (flauta).

Nastavljajući da promoviše i nove prostore, BUNT je za 6. novembar u Sinagogi najavio koncert orijentalne muzike “Kultura je most”, na kojem će nastupiti turska pevačica tradicionalne muzike i sviračica na kemenčeu Nermin Kaygusuz, violosta Ulrich Mertin i Stefan Sabljić (ud).

BUNT se 8. novembra ponovo seli u Dvoranu Lola, gde će nastupiti Sandra Belić i prijatelji - pijanistkinja Ljiljana Vukelja i violončelisti Nemanja Stanković i Vuk Ovaskainen.

U istom prostoru će 9. novembra biti održan i završni koncert šestog BUNT-a, na kojem će nastupiti flautista Ljubiša Jovanović, osnivač tog festivala, koji će izvesti program “Fantazije za solo flautu” sa delima G. F. Telemanna, Petra Konjovića, Enrika Josifa, Dušana Radića i Dejana Despića, uz prva izvođenja kompozicija Milana Mihajlovića, Zorana Erića, Ivane Stefanović, Jugoslava Bošnjaka, Milana Stojadinovića Milića, Tanje Milošević, Svetlane Savić, Branke Popović i Draško Adžić.

Ljubiša Jovanović održao je više od 1.500 koncerata u 37 zemalja širom sveta, sarađujući sa najvećim flautistima današnjice, kao što su Aurel Nicole, Irena Grafenauer, Emanuel Paji, Mišel Debost, Kristijan Larde, Silvia Karedu, Guoliang Han… Jovanović je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta, Simfonijskog orkestra RTS i Beogradske filharmonije. Redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, osnivač i predsednik orkestra Camerata Serbica (2004), kao i Festivala umetničke muzike BUNT (2013). Od 2010. je umetnički rukovodilac i dirigent ansambala “Lola klasik”, a od 2015. je umetnički direktor uglednog međunarodnog takmičenja “Anton Eberst” u Novom Sadu. Takođe, od 2017. je dirigent Regionalne dečje filharmonije. Njegovi snimci nalaze se na više od 50 CD izdanja, a tokom više od 35 godina umetničke aktivnosti, premijerno je izveo oko 80 koncertantnih, solističkih i kamernih kompozicija srpskih autora. Dobitnik je nekih od najprestižnijih nagrada i društvenih priznanja.

U završnici BUNT-a u Dvorani Lola biće predstavljen i multidisciplinarni tematski zbornik “O ukusima se raspravlja / Pavle Stefanović (1901-1985)” u izdanju Muzikološkog društva Srbije i Katedre za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a govoriće Sonja Marinković, Jelena Janković Beguš i Milan Vlajčić.

U okviru tribinskog programa, BUNT je za 5. novembar u EU info centru najavio okrugli sto na temu “Muzika i društvo, muzika u društvu”, a učestvovaće Ulrich Mertin (Nemačka/Turska), Martin Larsson (Švedska), Dieter Althaus, Friederike Kenneweg (Nemačka), Milena Dragćević Šešić, Ana Kotevska, Marija Ćirić i Nebojša Bradić, uz moderaciju Katarine Erić. Da li je umetnička praksa stihijski ili strateški oblikovana, kakav je odnos kulture i društva (željeni i neželjeni), uticaj i uloga medija u promociji postojećih vrednosti i oblikovanju prostora kulture, položaj umetnosti u različitim društvenim i prostornim okvirima - samo su neke od tema koje će učesnici razmatrati.

Za 7. novembar u Udruženju književnika Srbije najavljena je tribina “Novi zvučni prostori” posvećena kamernoj kompoziciji Branke PopovićMusic of the south”, nastaloj 2017. godine na studijskom boravku kompozitorke u Kini. To delo napisano je za ansambl sastavljen od tradicionalnih kineskih i klasičnih, evropskih instrumenata, a biće emitovano sa snimka premijere u decembru 2017. u Šangaju, u izvođenju Nacionalnog kamernog orkestra Šangajskog konzervatorijuma pod upravom dirigentkinje Vu Ćiang. Biće to prvo javno predstavljanje te kompozicije u Srbiji, o kojoj će govoriti muzikološkinja Biljana Leković, bariton Vladimir Dinić i autorka, uz moderaciju Zorica Premate.

Nastavljajući da se obraća publici i delu javnosti koji još oseća potrebu za umetničkom muzikom i želi da podigne civilizacijski prag ovih prostora, BUNT promoviše iskrenost doživljaja, slobodnu umetničku misao, elementarno profesionalno i ljudsko dostojanstvo i otvorenost prema savremenoj umetnosti, kao ciljeve koji treba da omoguće pobedu dobra nad svakodnevicom. BUNT zato u šestom izdanju stimuliše domaće stvaralaštvo sa devet premijera i ukupno 26 kompozicija srpskih autora, ali učesnici sviraju i Šuberta, Baha, kao i Kodaja, Šnitkea… izvode world i muziku orijenta, te tradicionalnu muziku iz Srbije i regiona koja je ovoga puta namenjena deci.

BUNT se, inače, kako su saopštili organizatori, nakon još jednog kruga konkursa u Gradu i Republici, definitivno odriče svakog pokušaja u traženju pomoći od državnih institucija.

“O budućnosti BUNT-a od sada brinemo sami u meri lične snage i uverenja, kao i podrške prijatelja projekta kojih nije mali broj. Mi imamo misiju: istrajavanje u borbi za plemenitiji i kvalitetniji kulturni život države i grada. U tome osećanju smo mirni, čvrsti, sigurni i puni duboke vere u umetnost koja, uprkos svemu, postoji, stvara se i izvodi na našim prostorima”, poručio je BUNT, čije su šesto izdanje, s druge strane, podržali Delegacija EU u Srbiji, Austrijski kulturni forum, Konrad Adenauer Stiftung…

BUNT je pokrenut pre šest godina kao vid samoodbrane umetnosti i bio je izraz revolta i otpora zbog dešavanja u muzičkoj kulturi, gušenja i gašenja koncertnog života u Beogradu i Srbiji. Drugo izdanje tog festivala održano je  pod sloganom “Nije sve loše - dobra je muzika!”, ukazujući na vitalnost muzike, otvarajući nove perspektive i pokazujući da je moguće preživeti ako se strpljivo slede svoji umetnički ideali i profesionalni postulati. Treći BUNT potvrdio je da “Klasika jeste za svakoga”, šireći perspektive novih modela izražavanja i dokazujući da savremeno stvaralaštvo može da komunicira i da ima svoju publiku koja želi da čuje upravo taj jezik. Četvrti BUNT, koji je na pitanje: “Čiji BUNT?” odgovorio sa: “Naš BUNT!”, ostao je sačuvan od bilo koje vrste iskliznuća ka ružnoj strani umetnosti – komercijalizmu i populizmu. Jubilarno festivalsko izdanje poručilo je:  “BUNT je u gradu!”, predstavljajući nova dela, dajući prostor novim promišljanjima umetnosti, šireći krug učesnika i publike, uključujući i onu sa posebnim potrebama.

Festivalski sajt je bunt.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  05.10.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NEVENKA ARBANAS - RETROSPEKTIVA (4.10.-18.11.2018.)

  http://gkd.hr

Video
04.11.2018 | 09:26

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 5/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

5/5 Kritičarka na delu: Vida Knežević, istoričarka umetnosti