• Search form

03.03.2012 | 21:06

55 godina Prihvatilišta za decu

Prihvatilište za decu u Beogradu, koje je do sada zbrinulo u skučenom prostoru više od 60.000 dece, proslavlja 6. marta 55. rođendan raznovrsnim muzičkim i scenskim programom u Dečjem kulturnom centru Beograda.

55 godina Prihvatilišta za decu

Prihvatilište za decu u Beogradu, koje je do sada zbrinulo u skučenom prostoru više od 60.000 dece, proslavlja 6. marta 55. rođendan raznovrsnim muzičkim i scenskim programom u Dečjem kulturnom centru Beograda.

Slavljenički program obuhvata nastupe Dade Topića, Dečjeg hora RTS-a, Ansambla Bolero, Ane Milenković, Marije Lazić, izvođača irskog plesa i hip-hopa... kao i odlomke dramskih predstava. Između ostalog, Mini muzička akademija - škola za pevanje izvešće sa prijateljima himnu Prihvatilišta za decu “Pobedi”, koja je autorsko delo kreativnog tima Mini muzičke akademije i rođendanski poklon deci Prihvatilišta.

Prihvatilište za decu je ustanova u nadležnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu Beograda, a zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije, uzrasta od sedam do 18 godina. Među njima su žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja, deca ulice...

Prihvatilište se nalazi u neodgovarajućem prostoru, površine 250 kvadratnih metara sa svega 16 kreveta.

Prema navodima Prihvatilišta, početkom 2009. godine dobilo je obećanje da će do kraja te godine deca dobiti novi prostor, ali preseljenje, i pored svih problema koji prate opstanak te ustanove na postojećoj lokaciji, još nije sprovedeno.

Čekajući najavljeno izmeštanje, u održavanje Prihvatilište se nije ulagalo. Zbog toga su prostor, nameštaj i sanitarni čvorovi potpuno uništeni, ali se, prema navodima na sajtu Prihvatilišta, postavlja i pitanje da li je smisleno uopšte renovirati sadašnji prostor koji ni po standardima ni po nameni ne poštuje konvencije koje štite prava dece.

Prihvatilistse već godinu dana realizuje projekat “Pobedi za decu Prihvatilišta”, u nadi da će uskoro doći dan kada će obezbediti dostojne uslove deci.

To bi značilo izmeštanje u kuću minimalne površine 400 kvadratnih metara u širem centru Beograda, sa povećanjem kapaciteta na 30 kreveta.

Jer, uprkos postojanju 16 kreveta, broj dece često prevazilazi 25, pa su prinuđeni da spavaju na pomoćnim dušecima u hodniku i boravku. Zbog broja dece koja dolaze iz cele Srbije, važno je da nova kuća bude u širem centru grada gde će biti u blizini bolnica, autobuske i železničke stanice.

Prihvatilište trenutno ima samo dve prostorije za rad sa decom koja su suočena sa najtežim traumama. Površina od 400 kvadratnih metara bi obezbedila dovoljno mesta da se nesmetano i paralelno pruža individualna i grupna pomoć.

Sajt Prihvatilišta je www.prihvatiliste.rs, a program proslave nalazi se i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.