• Search form

01.12.2017 | 12:53

50 godina koncertne rok fotografije

50 godina koncertne rok fotografije

Izložba “50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji”, koja će biti otvorena 10. decembra u Galeriji Pro3or, obuhvata izbor od sto fotografija 25 autora različitih generacija koji su dali značajan doprinos promovisanju rokenrola u proteklih pola veka na ovim prostorima.

Rokenrol je najveća kulturna i društvena revolucija koja se širila od 50-ih godina 20. veka, pružila je slobodu, drugačiji model ponašanja i razmišljanja i postavila određene ideale. Rokenrol je prevazišao sve granice, predrasude i ušao u savremene tokove kulture i društva, a izložbom je obuhvaćen period od 1966. godine - kada su Tomislav Peternek i Branibor Debeljković priredili prvu izložbu koncertne fotografije u Domu omladine Beograda, do danas.

Reč je o autorima koji su beležili rok nastupe, objavljivali fotografije u muzičkim i omladinskim časopisima širom bivše Jugoslavije, na muzičkim veb portalima, sarađujući sa mnogim muzičkim grupama ili priređujući izložbe. Fotografi koji su sa žarom radili i pratili živu scenu rokenrola, domaće bendove i nastupe gostiju iz inostranstva, prikazuju prvenstveno svoj izbor onoga što je za njih bilo značajno, a što je obeležilo njihovo i naše vreme.

Autori fotografija su: Tomislav Peternek, Branibor Debeljković, Brian Rašić, Slobodan Purić, Imre Szabo, Goranka Matić, Kamenko Pajić, Zoran Trbović, Vukica Mikača, Zoran Vujović, Slobodan Sarić Hemfri, Nebojša Babić, David Vartabedijan, Stanislav Milojkovič, Anamarija Vartabedijan, Srđan Veljović, Miloš Milojević,  Raša Milojević, Milena Anđela Mišić Atanacković, Nemanja Đorđević, Zoran Mojsin, Marko Ristić, Jovana Milovanović, Wood RS i Danko Strahinić.

Goranka Matić, Ekatarina II, 1982/83.

Na izložbi se mogu videti fotografije sa prve Gitarijade održane na Sajmu u Beogradu 1966. godine, sa Hajdučke česme iz 1977. godine, sa Boom festivala u Novom Sadu iz 1978. godine, kao i sa prvog koncerta inostranog pank benda - The Ruts - u Srbiji održanog 1980. godine u Hali “Pinki”, zatim sa prvog BROF festivala iz 1981. godine, sa Zaječarske gitarijade, sa festivala Exit u Novom Sadu...

Stanislav Milojković, Koja, 1989.

Izložba predstavlja presek koncertnih rokenrol dešavanja kroz fotografije domaćih i stranih izvođača kao što su: Bijelo dugme, Točak, Divlje jagode, U škripcu, Idoli, EKV II, Girlschool, Saxon, Džoni Štulić, EKV, Riblja čorba, Bajaga i instruktori, Slađana Milošević, Partibrejkers, Koja, Satan Panonski, Električni orgazam, Nick Cave, Sisters of Mercy, The Mission, Alice Cooper, Motorhead, Rolling Stones, Apocalyptica, Darkwood Dub, KKN, Kud Idijoti, Neno Belan, Iron Maiden, Slash, Tunnel of Love, Masser Chups, Popečitelji, UK Subs, Guns n’ Roses, Eric Burdon, Sisters of Mercy, Steve Vai, House of Broken Promises, Pain, The Causalties, Judas Priest, Faith No More, The Cult, The Exploited, Ritam nereda, Goblini, Mortal Kombat, Prodigy, Amorphis, Lacuna Coil, Nikola Vranjković, Swans, Yu grupa, Marky Ramone, Wovenhand i Devin Townsend Project.

Taj spisak je, prema navodima organizatora, daleko od konačnog, ali svedoći o bogatstvu događaja koji tokom proteklih pet decenija.

Tomislav Peternek, I Gitarijada, Sajam Beograd, 1966.

Milena Anđela Mišić Atanacković, Guns 'n' roses, 2010.

Cilj izložbe je okupljanje značajnih fotografa i javna prezentacija dokumentarno-umetničke rok fotografije nastale u proteklih 50 godina – od analogne do digitalne fotografije, kroz isticanje različitosti u izboru i umetničkom izrazu. Uz arhiviranje, dokumentovanje, čuvanje istorijske i umetničke građe, izložba obeležava i značaj istorijsko-društvenog i kulturnog konteksta rokenrola.

Nemanja Đorđević, The Casualties, DOB, 2017.

Zoran Vujović, Cane, SKC, 1988.

Savet izložbe čine Anamarija Vartabedijan, Nebojša Babić i David Vartabedijan, koji su ujedno i organizatori i učesnici.

Izložba će biti otvorena do 17. decembra.

*Fotografija na vrhu: Anamarija Vartabedijan, KUD Idijoti, 2007.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.